Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Φαρμάκο στον εγκέφαλο με αιμορραγικό εγκεφαλικό δίνει ελπίδα απομάκρυνσης θρόμβων ακόμη και με μέγεθος όσο αυτό μιας μπάλας του γκολφ!


Μια τεχνική που αφορά απευθείας έγχυση ενός φαρμάκου στον εγκέφαλο ασθενών με αιμορραγικό εγκεφαλικό δίνει ελπίδα απομάκρυνσης θρόμβων ακόμη και με μέγεθος όσο αυτό μιας μπάλας του γκολφ!
Αυτό ανέφεραν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου για τα εγκεφαλικά επεισόδια της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ενωσης οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα στη Χονολουλού της Χαβάης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νέα μέθοδος φαίνεται να είναι ασφαλής και μπορεί επίσης να μειώσει τη μακροπρόθεσμη αναπηρία των συγκεκριμένων ασθενών.

Η διαδικασία

Στο πλαίσιο διεξαγωγής της θεραπείας οι χειρουργοί ανοίγουν μια οπή με μέγεθος όσο εκείνο ενός μικρού κέρματος στο κρανίο του ασθενούς. Περνούν στη συνέχεια μέσα στον εγκεφαλικό ιστό έναν καθετήρα, ο οποίος και φθάνει ως το μεγαλύτερο σημείο του θρόμβου που έχει σχηματιστεί στον εγκέφαλο μετά το αιμορραγικό επεισόδιο.

Μέσω του καθετήρα οι ειδικοί εγχέουν το θρομβολυτικό φάρμακο που ονομάζεται ανασυντεθειμένος ιστικός ενεργοποιητής του πλασμινογόνου (rtPA) στον εγκέφαλο. Η έγχυση γίνεται κάθε οκτώ ώρες επί περίπου τρεις ημέρες και στο τέλος αυτού το διαστήματος ο θρόμβος απομακρύνεται μέσω του καθετήρα.

Η μέθοδος δοκιμάστηκε από τους ερευνητές του Τζονς Χόπκινς σε 96 ασθενείς από 26 νοσοκομεία οι οποίοι είχαν υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο (αυτού του είδους το επεισόδιο προκαλείται λόγω ρήξης μιας αρτηρίας στον εγκέφαλο η οποία στη συνέχεια αιμορραγεί).

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Τζονς Χόπκινς Ντάνιελ Χάνλεϊ «η νέα διαδικασία μπορεί να κάνει τη διαφορά στην αντιμετώπιση των αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Εχουμε πλέον ελπίδα θεραπείας για αυτή τη μορφή εγκεφαλικού για την οποία δεν υπήρχε ως σήμερα θεραπεία».

Θρόμβοι με μέγεθος μπάλας του γκολφ

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη εμφάνιζαν θρόμβους αίματος με όγκο της τάξεως των 46 ml κατά μέσο όρο – αυτός ο όγκος αίματος αντιστοιχεί σε μια μπάλα του γκολφ. «Όταν αφαιρεθεί το αίμα η φυσιολογική διαδικασία επούλωσης του εγκεφάλου είναι ταχύτερη» εξήγησε ο καθηγητής Χάνλεϊ και προσέθεσε: «Με τη μέθοδό μας πιστεύουμε ότι σταματούμε τον τραυματισμό του εγκεφάλου και διατηρούμε στη ζωή εγκεφαλικό ιστό ο οποίος διαφορετικά θα πέθαινε».

Στη δοκιμή, η θεραπεία κατάφερε να αφαιρέσει το 57% των θρόμβων κατά μέσο όρο – την ίδια στιγμή σε ασθενείς που δεν έλαβαν το φάρμακο οι θρόμβοι διαλύθηκαν με φυσικό τρόπο μόνο στο 5% των περιπτώσεων. Όπως μάλιστα φάνηκε, η μέθοδος μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμη και μεγάλους θρόμβους που βρίσκονταν βαθιά στον εγκέφαλο.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...