Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ!!


Η 14η Φεβρουαρίου είναι μια τρυφερή γιορτή αγάπης και έρωτα.
Η αυλαία της ανοίγει κάθε χρόνο για να ξεπροβάλουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές: Λουλούδια, σοκολάτες, κοσμήματα, ευχετήριες κάρτες, λούτρινα ζωάκια (όλα διακινούμενα παγκοσμίως σε τεράστιες ποσότητες)...
και πίσω από όλα αυτά οι απανταχού της Γης ερωτευμένοι. Ευγενείς χορηγοί της οι βιομήχανοι και οι έμποροι. Ας παρακολουθήσουμε την ιστορία και την εξέλιξή της.

Ομιχλώδης η καταγωγή της

Κάποιοι υπέθεσαν ότι η γιορτή προέκυψε από την παλιά αγγλική πεποίθηση πως η 14η Φεβρουαρίου σηματοδοτεί την έναρξη της εποχής ζευγαρώματος των πουλιών. Άλλοι τη συσχέτισαν με την αρχαία ποιμενική ρωμαϊκή γιορτή Λουπερκάλια (στις 15 Φεβρουαρίου), η οποία ήταν αφιερωμένη στη γονιμότητα, περιελάμβανε θυσίες με μπόλικο αίμα και τιμούσε τον Φαύνο ή Λούπερκο (θεότητα αντίστοιχη με τον Πάνα). Το σύγχρονο όνομά της πάντως αποδίδεται σε δύο οσιομάρτυρες της πρώιμης καθολικής εκκλησίας, που ονομάζονταν Valentinus (από το Valens, που σημαίνει ισχυρός, δυνατός και άξιος) και οι οποίοι μαρτύρησαν κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ. Ο πρώτος υπήρξε ιερέας, γνωστός ως προστάτης των ερωτευμένων. Κι αυτό γιατί πάντρευε κρυφά τα ερωτευμένα ζευγάρια κόντρα στις διαταγές του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κλαύδιου του 2ου, ο οποίος προτιμούσε οι νεαροί άντρες να αφοσιώνονται στον στρατό παραμένοντας ελεύθεροι από οικογενειακές υποχρεώσεις. Ο δεύτερος διακρίθηκε για τη μεγάλη αγάπη του στα παιδιά. Όταν φυλακίστηκε για τη χριστιανική του πίστη, τα παιδιά του έγραψαν μηνύματα αγάπης και τα έριξαν μέσα από τα κάγκελα στο κελί του. Και για τους δύο ιερείς αναφέρεται ότι εκτελέστηκαν στα μέσα Φεβρουαρίου. Υπάρχει όμως και ένας τρίτος Χριστιανός Βαλεντίνος ο οποίος, σύμφωνα με τον θρύλο, διωκόμενος από τους Ρωμαίους έγραψε μέσα στη φυλακή ένα ερωτικό αποχαιρετιστήριο γράμμα προς την αγαπημένη του υπογράφοντας με την προσφιλή έκφραση «ο Βαλεντίνος σου».

Η εκκλησία καθιερώνει και καταργεί

Όπως και να ΄χει, ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου καθιερώθηκε από τον Πάπα Γελάσιο τον 1ο γύρω στο 495 μ.Χ. σε αντικατάσταση των Λουπερκαλίων αφήνοντας να πλανάται μια ηρωική και ρομαντική φήμη γύρω από το όνομα του αγίου. Χάρη σε αυτή τη φήμη ο Άγιος Βαλεντίνος έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής από τον Μεσαίωνα και μετά στην Αγγλία και τη Γαλλία και άρχισε να γιορτάζεται ευρέως από τον 17ο αιώνα, με τους ερωτευμένους να ανταλλάσσουν μικρά δώρα αγάπης ή χειρόγραφα ερωτικά σημειώματα. Το γεγονός ότι το 1969 η Καθολική εκκλησία κατήργησε τη γιορτή λόγω αμφιβολιών για τις ιστορικές καταβολές της καθόλου δεν πτόησε τους απανταχού ερωτευμένους, που συνεχίζουν να γιορτάζουν με το ίδιο δικαιωματικό πάθος την ημέρα αυτή.

Ερωτικά γεγονότα και στοιχεία

• Το πρώτο δώρο με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου λέγεται ότι ήταν ένα έμμετρο ερωτικό γράμμα. Το έγραψε το 1415 ο Γάλλος Δούκας της Ορλεάνης Κάρολος μέσα στον λονδρέζικο πύργο όπου εκρατείτο φυλακισμένος μετά τη σύλληψή του στη μάχη του Agincourt και απευθυνόταν στη σύζυγό του.

• Στα χρόνια του Μεσαίωνα υπήρχε η πεποίθηση για τις ανύπαντρες γυναίκες ότι ο πρώτος ανύπαντρος άντρας που θα συναντούσαν στον δρόμο τους την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου θα ήταν ο άνθρωπος που θα παντρεύονταν.

• Παλαιότερα στην Ουαλία παραδοσιακό δώρο της ημέρας ήταν μια ξύλινη κουτάλα διακοσμημένη με χαραγμένες καρδιές, κλειδαριές και κλειδιά υπονοώντας ότι ο αποδέκτης μπορεί να ξεκλειδώσει την καρδιά αυτού/ής που προσφέρει το δώρο.

• Παρά το γεγονός ότι η γιορτή έχει περισσότερες οπαδούς ανάμεσα στις γυναίκες, οι άντρες φαίνεται ότι ξοδεύουν δύο φορές περισσότερα χρήματα για να αγοράσουν δώρο για τη… Βαλεντίνα τους.

• Οι πωλήσεις των προφυλακτικών την ημέρα αυτή είναι κατά 25% υψηλότερες, ενώ αντίστοιχα οι πωλήσεις των τεστ εγκυμοσύνης βρίσκονται στο απόγειό τους περίπου ένα μήνα μετά.

• Στις ΗΠΑ το 15% των γυναικών στέλνει τριαντάφυλλα στον εαυτό του, για να κάνει εντύπωση στον περίγυρό του. Περίπου ένα δισεκατομμύριο κάρτες αφιερωμένες στην περίσταση αποστέλλονται από το μισό και πλέον πληθυσμό της χώρας προς όλη την υδρόγειο (παρόμοιο ρεκόρ έχουν μόνο οι χριστουγεννιάτικες κάρτες). Οι Αμερικανοί την ίδια μέρα προσφέρουν ως δώρο περισσότερα από 35 εκατομμύρια κουτιά με σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς (αξίας 1 δις δολαρίων), περίπου 189 εκατομμύρια τριαντάφυλλα, καθώς και κοσμήματα αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο συνολικός τζίρος της ημέρας κυμαίνεται (στο σύνολο των διακινούμενων προϊόντων) σε 16-18 δις δολάρια, ποσό στο οποίο δε συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα για τα online ραντεβού και προξενιά (επιπλέον 2 δις δολάρια).

• Η ημέρα της αγάπης δεν είναι μόνο για τους ερωτευμένους: Ελλείψει αγαπημένου συντρόφου τουλάχιστον 9 εκατομμύρια άνθρωποι αγοράζουν δώρα αυτή την ημέρα για τα κατοικίδιά τους θέλοντας να εκφράσουν τα θερμά τους αισθήματα για τους πιστούς τους φίλους.

Golden Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...