Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Περισσότερο εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, απ` ό,τι ο γενικός πληθυσμός, είναι τα παιδιά στην ΕΕ


Σήμερα από το σύνολο των 115,7 εκ. (23,4%) ανθρώπων στην ΕΕ που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού τα 25,4 εκ. (27%) είναι παιδιά.


Οπως καταγράφεται σε ανεξάρτητη έκθεση που ετοιμάστηκε για λογαριασμό της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, με την υποστήριξη το Προγράμματος της ΕΕ 2007-2013 για την εργασία και την κοινωνική αλληλεγγύη (PROGRESS), μόνο σε τέσσερα κράτη – μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, τα παιδιά βρίσκονται σε λιγότερο κίνδυνο από το σύνολο του πληθυσμού. Τα άλλα τρία κράτη – μέλη είναι η Δανία, η Σλοβενία και η Φινλανδία.

Από τα 24,5 εκ. παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, τα 19,2 εκ. ζουν σε νοικοκυριά των οποίων το εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, 9 εκ. είναι σοβαρά υποβαθμισμένα και 8,6 εκ. ζουν σε πολύ χαμηλής έντασης εργασίας νοικοκυριά. Ως ιδιαίτερα ανησυχητικό σημειώνεται το γεγονός ότι το 12,4% του παιδικού πληθυσμού της ΕΕ είναι σε παρατεταμένο κίνδυνο φτώχειας.

Η έκθεση παρουσιάστηκε σήμερα σε Συνέδριο της Κυπριακής Προεδρίας που πραγματοποιήθηκε στο «Φιλοξενία» με θέμα «Επενδύοντας στα παιδιά: Αποτρέποντας και Αντιμετωπίζοντας την παιδική φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, προωθώντας την παιδική ευζωία» και τονίζει την αυξανόμενη επίπτωση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης στα παιδιά και τις οικογένειές τους σε πολλά κράτη – μέλη, η οποία είναι διττή: από τη μια η αύξηση της ανεργίας έχει μειώσει σημαντικά τα εισοδήματα και έχει αυξήσει τον κίνδυνο της φτώχειας σε κάποιες οικογένειες και από την άλλη η αυξημένη έμφαση στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και η εισαγωγή των μέτρων λιτότητας έχει οδηγήσει σε μείωση των υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των παιδιών και την ευζωία τους και σε ορισμένες χώρες, οδήγησε σε περιορισμούς ή μείωση του επιδόματος που δίνεται για βοήθεια σε οικογένειες με παιδιά.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η Στρατηγική Ευρώπη 2020 για την έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη, που υιοθετήθηκε το 2010, θέτει ως στόχο τη μείωση κατά 20 εκ. των ατόμων που ζουν ή κινδυνεύουν να ζήσουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, μέχρι το 2020, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει συγκεκριμένο στόχο σε ό,τι αφορά την ιδιαίτερη κατάσταση των παιδιών, παρά το γεγονός ότι κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν υιοθετήσει στόχους σχετικά με τα παιδιά σε εθνικό επίπεδο.

Με αυτά τα δεδομένα, η ανάγκη αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού καθίσταται επιτακτική, όπως τόνισαν στο συνέδριο ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και την κοινωνική ένταξη Λάσλο Άντορ και η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Σε βιντεογραφημένο μήνυμά του, το οποίο μεταδόθηκε στο συνέδριο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι η μελλοντική  ευημερία της Ευρώπης εξαρτάται από την ικανότητά της να εξασφαλίσει στα παιδιά της μια καλύτερη ζωή και τόνισε ότι οι περικοπές στους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών – μελών δεν πρέπει να υπονομεύουν προγράμματα στήριξης παιδιών που ανήκουν σε μειονεκτούσες οικογένειες.

Η κοινωνική επένδυση που στηρίζει παιδιά και οικογένειες είναι σημαντική για το μέλλον της Ευρώπης, είπε.

Ο κ. Άντορ αναφέρθηκε στα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν επί κυπριακής Προεδρίας για την παιδική φτώχεια, τα οποία όπως ανέφερε καταδεικνύουν την ευρεία συναίνεση που διαμορφώθηκε στην ΕΕ ότι περισσότερες και καλύτερες επενδύσεις στα παιδιά είναι αναγκαίες για να  ανοίξει ο δρόμος για την ανάκαμψη της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο στη βάση αυτής της συναίνεσης η Επιτροπή προτίθεται να υιοθετήσει το 2013 σύσταση για την παιδική φτώχεια και την ευζωία, ως μέρος ενός ευρύτερου κοινωνικού πακέτου επενδύσεων της ΕΕ.

Σε ομιλία της, την οποία ανέγνωσε ο ΓΔ του Υπουργείου Εργασίας Γιώργος Παπαγεωργίου, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν τα κράτη μέλη στις αρχές του μήνα στο Λουξεμβούργο, είναι θεμελιώδους σημασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της κοινωνικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και την προώθηση της ευζωίας των παιδιών.

Στα συμπεράσματα, όπως ανέφερε η κα. Χαραλάμπους, τονίστηκε η ανάγκη ανάπτυξης συντονισμένης και ολοκληρωμένης προσέγγισης για την αντιμετώπιση του ζητήματος κατά τρόπο ολιστικό και επισημάνθηκαν η ανάγκη ανάπτυξης δεδομένων και δεικτών, η συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και η ενσωμάτωση της καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και της ευζωίας των παιδιών σε όλες τις σχετικές πολιτικές.

Η Υπουργός τόνισε ότι «είναι ξεκάθαρο τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι η καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και η προώθηση της ευζωίας των παιδιών, πρέπει να είναι μέρος των προτεραιοτήτων της κοινωνικής διάστασης της Στρατηγικής Ευρώπη 2020, ιδίως όσον αφορά το στόχο της μείωσης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».

Το θέμα της παιδικής φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της παιδικής ευζωίας αποτελεί προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας, σημείωσε η κα. Χαραλάμπους,  η οποία είπε πως σε εθνικό επίπεδο η Κύπρος, έχει καταφέρει να διατηρήσει τα ποσοστά της παιδικής φτώχειας σε σχετικά χαμηλά επίπεδα για διάφορους λόγους.
Κάποιοι από αυτούς πιθανόν να σχετίζονται με κοινωνικά πρότυπα που έχει η κυπριακή  κοινωνία, το σημαντικό ρόλο που εξακολουθεί να παίζει η ευρύτερη οικογένεια ώστε να διατηρούνται τα ποσοστά της παιδικής φτώχειας σε χαμηλά επίπεδα και η παιδική ευζωία σε αρκετά υψηλά αντίστοιχα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ρόλο παίζουν επίσης συγκεκριμένες στοχευμένες πολιτικές και δράσεις που ενθαρρύνουν τη δημιουργία προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας και την επίλυση κοινωνικών θεμάτων σε τοπικό επίπεδο.
ONLYCY.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...