Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Τα ξηρά δαμάσκηνα μειώνουν την όρεξη!


Σημαντικά διατροφικά στοιχεία, σχετικά με την κατανάλωση μικρών γευμάτων (σνακ) που περιλαμβάνουν ξηρά δαμάσκηνα ανακοινώνει επιστημονική έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, Μονάδα Ανθρώπινης Διατροφής).

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου εστίασε στη βραχυπρόθεσμη επίδραση της κατανάλωσης μικρογεύματος με ξηρά δαμάσκηνα, στην ενεργειακή πρόσληψη ατόμων με φυσιολογικό βάρος.
Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης ήταν να εξεταστεί η υπόθεση ότι ένα πρόγευμα που περιλαμβάνει ξηρά δαμάσκηνα και καταναλώνεται ως σνακ πριν από ένα κύριο γεύμα μπορεί, σε σύγκριση με ένα ισοθερμιδικό και ίσου βάρους πρόγευμα με προϊόντα ψωμιού:
α)να έχει εντονότερη βραχυπρόθεσμη επίδραση στο αίσθημα κορεσμού,
β)να προκαλέσει μεγαλύτερο κορεσμό,
γ)να μειώσει την όρεξη για επιδόρπιο που προσφέρεται μετά από ένα γεύμα.
Τα αποτελέσματα στα οποία κατέληξε η Ερευνητική Ομάδα ήταν τα εξής:
Όταν οι εθελοντές κατανάλωσαν το πρόγευμα που περιελάμβανε τα ξηρά δαμάσκηνα, κατανάλωσαν μικρότερη ποσότητα επιδορπίου και είχαν συνολικά χαμηλότερη πρόσληψη ενέργειας συνυπολογίζοντας τις θερμίδες από το κύριο γεύμα και το επιδόρπιο.
Όταν οι εθελοντές κατανάλωσαν το πρόγευμα που περιελάμβανε τα ξηρά δαμάσκηνα το αίσθημα πείνας, καθώς και η επιθυμία και το κίνητρο για την κατανάλωση τροφής, όπως εκτιμήθηκαν με τη χρήση οπτικών αναλογικών κλιμάκων, ήταν χαμηλότερα σε όλες τις χρονικές στιγμές μεταξύ του μικρογεύματος και του κυρίου γεύματος.
Δεδομένου ότι η περιεκτικότητα των δύο διαφορετικών μικρογευμάτων σε μακροθρεπτικά συστατικά ήταν παρόμοια, η ικανότητα των ξηρών δαμάσκηνων να προκαλούν κορεσμό οφείλεται πιθανότητα στην συγκριτικά υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.
Συμπερασματικά, η ταυτοποίηση γευματικών συνηθειών αλλά και τροφίμων που μπορούν να προάγουν τον κορεσμό χωρίς να αυξάνουν σημαντικά τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη, αναγνωρίζεται ως πολύ σημαντική. Η προσθήκη ξηρών δαμάσκηνων σε ένα μικρογεύμα (σνακ) φαίνεται πως μπορεί αφ΄ ενός να παρέχει στον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, αφ΄ ετέρου να προάγει σημαντικά το αίσθημα κορεσμού.

Πηγή: healthpages.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...