Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Αγωνία και σασπένς από τον «δάσκαλο» Alfred Hitchcock

Ο master του σασπένς σερ Alfred Hitchcock, παρουσιάζει μια ακόμη μοναδική δημιουργία του, η οποία βγαίνει σε επανέκδοση στις ελληνικές αίθουσες, προς… τέρψιν των απανταχού σινεφίλ του μυστηρίου.


«Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά» (The man who knew too much)
Με τον Alfred Hitchcock να υπογράφει τη σκηνοθεσία ενός…ανθρώπου που γνώριζε πολλά, δεν μένουν και αρκετά περιθώρια για αμφισβήτηση της κινηματογραφικής αξίας της συγκεκριμένης παραγωγής.
Μυστήριο, αγωνία, σασπένς, μία συναυλία στο Άλμπερτ Χολ και ένα μοναδικό χιούμορ του Hitchcock, είναι υπεραρκετά για να προσφέρουν μία ευχάριστη κινηματογραφική έξοδο, ειδικά με το θερμόμετρο να ανεβαίνει.
Εξάλλου και ο ίδιος ο Hitchcock...γνώριζε πολλά και για το λόγο αυτο η συγκεκριμένη ταινία, η οποία είναι ένα θρίλερ αγωνίας του 1956 με τους James Stewart και Doris Day, είναι ουσιαστικά ριμέικ του 1934, της ομότιτλης ταινίας του ίδιου του σκηνοθέτη.
Σε συνέντευξη του ο Hitchcock δήλωσε πως θεωρούσε εκείνη την εκδοχή ως τη «δουλειά ενός ταλαντούχου ερασιτέχνη», ενώ αυτή του 1956 «ενός επαγγελματία».
Ο ίδιος φυσικά φλέρταρε με την ιδέα ενός ριμέικ της ταινίας από το 1941, αλλά επανήλθε στο προσκήνιο μόνο το 1956 ξανά. Η Paramount συμφώνησε ότι ήταν ένα σενάριο που μπορούσε εύκολα να προσαρμοστεί στη δεκαετία εκείνη.
Ο σεναριογράφος John Michael Hayes προσλήφθηκε με τη συμφωνία ότι δε θα έβλεπε την προηγούμενη ταινία, ούτε θα διάβαζε το σενάριο, αλλά θα δούλευε με τις οδηγίες που θα του έδινε ο ίδιος ο Hitchcock.
Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στο Μαρακές, όπου χρειάστηκε να αλλάξουν τον πρόγραμμα τους για να μη συμπέσουν με το Ραμαζάνι, ενώ στη συνέχεια, η παραγωγή μεταφέρθηκε στο Λονδίνο αλλά και στο Λος Άντζελες.
Η ταινία απέσπασε Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για το «Whatever Will Be, Will Be» (Que Sera, Sera), που ερμήνευσε η Doris Day ενώ συμμετείχε και στο Επίσημο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Καννών το 1956.
Χαρακτηριστική και η καμέο εμφάνιση του σκηνοθέτη αλλά και του σχεδόν μόνιμου συνεργάτη του στην μουσική των ταινιών του, Bernard Herrmann, ο οποίος υποδύεται τον μαέστρο της ορχήστρας στο Αλμπερτ Χολ.
Η ιστορία διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού για ένα ιατρικό συνέδριο, όπου ο γιατρός Μεπν ΜακΚένα, η σύζυγος του Τζο ΜακΚένα, και ο νεαρός γιος τους Χανκ, αποφασίζουν να επισκεφτούν κι άλλες γειτονικές περιοχές του Μαρόκο.
Με ένα μαχαίρι στην πλάτη του, ο γάλλος Λουί Μπερνάρντ, μεταμφιεσμένος ως Άραβας, πλησιάζει τον Μπεν και του ψιθυρίζει ότι σχεδιάζεται απόπειρα δολοφονίας ενός πολιτικού προσώπου στο Λονδίνο. Ο Μπεν είναι διστακτικός, δε θέλει να δώσει τις πληροφορίες που έχει στις αρχές, γιατί ταυτόχρονα έχει απηχθεί ο γιος τους από ένα ζευγάρι που επίσης γνώρισαν στο ταξίδι τους.
Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock, σενάριο: John Michael Hayes, Charles Bennett, D.B. Wyndham-Lewis, Angus MacPhail, παίζουν: James Stewart , Doris Day, Brenda De Banzie. Η ταινία προβάλλεται από την Seven Films.
clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...