Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Στουρνάρας: Τα επαγγέλματα θα ανοίξουν και το ΑΕΠ της Ελλάδας θα ανέβει


Σε δηλώσεις για την απόφαση του «ανοίγματος» των «κλειστών» επαγγελμάτων προχώρησαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και αναφέρθηκαν στα επαγγέλματα τα οποία θα ανοίξουν και τα οφέλη που θα έχει το ελληνικό κράτος από την απελευθέρωσή τους.


Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως «έχει επιτευχθεί το μεγαλύτερο μέρος της απελευθέρωσης», επισημαίνοντας πως το 72% του συνόλου των επαγγελμάτων είναι πλήρως απελευθερωμένο.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως σύμφωνα με μελέτες, το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 15% από το άνοιγμα των επαγγελμάτων, ενώ η Ελλάδα είχε ακριβότερες τιμές κατά 15,5% σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, επειδή δεν είχε γίνει η απελευθέρωση. Ο ίδιος, δήλωσε πως «για πρώτη φορά από το 1968 οι τιμές μειώθηκαν τον Μάρτιο εφέτος. Οι τιμές πέφτουν πλέον στην Ελλάδα, αλλά η αλήθεια είναι ότι άργησαν να πέσουν» ενώ παράλληλα θα καταπολεμηθεί και η ανεργία.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και σε μερικά από τα επαγγέλματα που θα ανοίξουν, επισημαίνοντας ότι ο κλάδος των δικηγόρων δεν έχει ανοίξει πλήρως και μένουν μερικές ενέργειες. Στο πλάνο της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων βρίσκεται η πώληση τσιγάρων, η πώληση άρτου πέρα από αρτοποιεία, η πώληση βρεφικού γάλακτος και η απελευθέρωση των διδάκτρων. Για τα δύο τελευταία μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως «έπεσαν οι τιμές μετά το άνοιγμα του επαγγέλματος», ενώ ανακοίνωσε πως έχει ανατεθεί στο ΚΕΠΕ μελέτη για το άνοιγμα 20 επαγγελμάτων.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και σε μια έκθεση του ΟΟΣΑ, στην οποία αναφέρεται πως «η Ελλάδα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες διαρθρωτικές αλλαγές τα τελευταία δύο χρόνια», ενώ υποστήριξε ότι «εάν είχαμε μείνει με κλειστά επαγγέλματα, θα είχε εκτιναχθεί ο πληθωρισμός».

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως «όσο υπάρχουν εμπόδια στην αγορά, μπορεί ο κάθε κλάδος να νομίζει ότι είναι προστατευμένος, αλλά εν τέλει οδηγούμαστε σε μια στρεβλή λειτουργία των αγορών, με αποτέλεσμα να πέφτουν οι ίδιοι θύματα του προστατευτισμού».
mydislike.blogspot.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...