Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

θα συρρικνωθεί το χρηματοοικονομικό μας σύστημα που έχει επίκεντρο την Κύπρο και τις διεθνείς επιχειρήσεις, μέσω Κύπρου»


Το μήνυμα ότι η αναμορφωμένη Τράπεζα Κύπρου είναι έτοιμη να διαδραματίσει το ρόλο της στην κυπριακή οικονομία, έστειλε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής,
εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι «θα συρρικνωθεί το χρηματοοικονομικό μας σύστημα που έχει επίκεντρο την Κύπρο και τις διεθνείς επιχειρήσεις, μέσω Κύπρου».

Ταυτόχρονα, ο κ. Σαρρής διέψευσε «κατηγορηματικά ότι συζητείται οιανδήποτε γενική σημαντική μείωση μισθών δημοσίων υπαλλήλων», ενώ ανέφερε ότι αυτό που συζητείται είναι η συνεισφορά υπαλλήλων σε ορισμένες υποκατηγορίες για να διασωθούν θέσεις εργασίας. Επίσης, διευκρίνισε ότι ο συμψηφισμός δανείων με καταθέσεις θα αφορά καταθέσεις πέρα των 100.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι ποσά από 100.000 ευρώ και κάτω είναι «ασφαλισμένα και δεν μπαίνουν σε κανένα από αυτούς τους υπολογισμούς». Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει να ενημερωθεί για ενδεχόμενη εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Ερωτηθείς αν συζητείται θέμα περικοπών μισθών ύψους 20-30%, ο κ. Σαρρής διέψευσε κατηγορηματικά ότι συζητούνται τέτοια ποσοστά, σημειώνοντας ότι εκεί που γίνεται συζήτηση είναι στην περίπτωση που «υπάρχει σε ορισμένες υποκατηγορίες η επιλογή να διασωθούν θέσεις εργασίας - για παράδειγμα να διασωθούν οι θέσεις εργασίας 400 καθηγητών και οι υπόλοιποι καθηγητές να συνεισφέρουν κάτι».
Ανέφερε ότι «αυτό έγινε σε πολλές εταιρείες ανά το παγκόσμιο» με τη σκέψη ότι «η δουλειά δεν πάει καλά και είτε θα δουλέψουμε όλοι μαζί και θα παίρνουμε λίγο λιγότερα ή θα φύγουν ορισμένοι».
Αναφορικά με πρόωρες αφυπηρετήσεις ο κ. Σαρρής είπε ότι ο καθένας παίρνει εθελοντικές αποφάσεις επί τούτου ανάλογα με τις υποχρεώσεις που έχει και πρόσθεσε ότι στο μνημόνιο έχει συμφωνηθεί ότι για κάθε τέσσερις αφυπηρετήσεις αναπληρώνεις μόνο ένα και με αυτό τον τρόπο μειώνει σταδιακά τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.
Τα κουρέματα και οι ανησυχίες
Κληθείς να σχολιάσει ανησυχίες εμπορευόμενων ότι με τα διατάγματα παγώνει ακόμη περισσότερο η αγορά, ο κ. Σαρρής είπε ότι «έχει γίνει μια πρώτη εκτίμησης ότι το 37,5% των καταθέσεων, πέρα των 100.000, θα μετατραπούν σε μετοχές» και «για να είμαστε σίγουροι», όπως είπε, «όταν θα γίνει ο όλος απολογισμός πόσα κεφάλαια χρειάζονται, ένα 22,5% έχει μπει στην πάντα». Επομένως, συνέχισε, ελευθερώνεται το 40% της κατάθεσης «γι' αυτούς που έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000, ενώ καταθέσεις κάτω από 100.000 είναι απόλυτα ελεύθερες». Πολύ σημαντικό, σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι ότι συμψηφίζονται τα δάνεια και οι καταθέσεις όλων, δηλαδή αν κάποιος είχε δάνειο 300.000 και κατάθεση 200.000, η κατάθεση δεν θα υπόκειται σε κούρεμα αλλά θα συμψηφιστεί με το δάνειο «ούτως ώστε να μην χρωστά αλλά ούτε να έχει κατάθεση».
Σε ερώτηση αν ολόκληρο το ποσό μιας κατάθεσης θα μεταφερθεί για εξόφληση τυχόν δανείου που διαθέτει ένας πολίτης, ο κ. Σαρρής απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι πριν τη λήψη της απόφασης εξετάστηκε τι χρωστά στην ίδια τράπεζα «ο καθένας από εμάς, ιδιώτης ή επιχείρηση». Ανέφερε ότι πολλοί ξένοι διερωτόταν πως είναι δυνατό τόσοι πολλοί Κύπριοι να έχουν καταθέσεις 200.000 και να κάνουν και δάνειο 200.000, προσθέτοντας ότι λόγω του ότι ο Κύπριος θέλει να δουλεύει με τα λεφτά της Τράπεζας, έπρεπε «να γίνουν όλες αυτές οι προσαρμογές δανείων με καταθέσεις».
Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, ο κ. Σαρρής είπε ότι ο συμψηφισμός δανείων με καταθέσεις γίνεται για καταθέσεις πέρα των 100.000 ευρώ, καθώς ποσά κάτω από 100.000 είναι "ασφαλισμένα και δεν μπαίνουν σε κανένα από αυτούς τους υπολογισμούς". Ερωτηθείς αν η Τράπεζα Κύπρου θα ακολουθήσει τη μοίρα της Λαϊκής Τράπεζας, ο κ. Σαρρής είπε ότι όλα αυτά έγιναν για να τεθεί η Τράπεζα Κύπρου σε μια γερή βάση, γίνεται αυτή η σημαντική μετατροπή καταθέσεων σε μετοχές ώστε να έχει αρκετό κεφάλαιο, έχει ενσωματωθεί ένα σημαντικό μέρος της Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου".
"Το μήνυμα που πρέπει να δοθεί είναι ότι πάθαμε ένα σοβαρό πλήγμα, χωρίς αμφιβολία, έγινε μια μη εθελοντική μετατροπή καταθέσεων σε μετοχές αλλά έχουμε τώρα ένα τραπεζικό ίδρυμα που είναι αναμορφωμένο και είναι έτοιμο να διαδραματίσει το ρόλο του στην κυπριακή οικονομία", επισήμανε, σύμφωνα με το sigmalive.

:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...