Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

«Άλλο η Κύπρος, άλλο η Ελλάδα» - Σε αυτό το μοτίβο μοιάζει να κινείται από χθες η τρικομματική κυβέρνηση επιχειρώντας να αντιμετωπίσει το… τσουνάμι των εντυπώσεων που φουσκώνει μετά το όχι της κυπριακής Βουλής


Όχι μόνον οι οικονομικές αλλά, κυρίως, οι πολιτικές επιπλοκές προβληματίζουν την κυβέρνηση. Απροετοίμαστοι οι Κύπριοι, λέει ο Στουρνάρας


«Άλλο η Κύπρος, άλλο η Ελλάδα». Σε αυτό το μοτίβο μοιάζει να κινείται από χθες η τρικομματική κυβέρνηση επιχειρώντας να αντιμετωπίσει το… τσουνάμι των εντυπώσεων που φουσκώνει μετά το όχι της κυπριακής Βουλής στο σχέδιο του Eurogroup για έκτακτη εισφορά στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών.
Στη χθεσινή σύσκεψη των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη δεν συζητήθηκαν μόνον οι οικονομικές παράμετροι του κυπριακού ζητήματος αλλά, κυρίως, οι πολιτικές. Άλλωστε, ήδη το κλίμα μοιάζει να επιβαρύνεται για την τρικομματική κυβέρνηση αφού οι θέσεις της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξ. Έλληνες, Χ.Α. και ΚΚΕ) για το ηρωικό όχι της Κύπρου έναντι των «ναι» των ελληνικών κυβερνήσεων ακούγονται ελκυστικές σε πολλούς. Η κατάσταση περιπλέκεται καθώς η κυβέρνηση έχει μπροστά της να υλοποιήσει τα πλέον δύσκολα κεφάλαια του μνημονίου ενώ το ζήτημα της κινητικότητας στο Δημόσιο και, κυρίως, το σενάριο παράτασης του ΕΕΤΗΔΕ της ΔΕΗ, για το οποίο επιμένει η τρόικα, προκαλούν έντονο προβληματισμό.
Συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά τόνιζαν στο matrix24.gr τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, τόσο ως προς το μέγεθος του ελλείμματος και του χρέους όσο και ως προς τις εναλλακτικές επιλογές που είχε η Αθήνα ακόμη και πολύ πρόσφατα έναντι αυτών που, θεωρητικώς, έχει η Λευκωσία (σ.σ. τα περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ που αναζητά η Λευκωσία από τη Μόσχα είναι μόνον η επόμενη δόση του ελληνικού προγράμματος).
Την κυβερνητική γραμμή τοποθέτησε δημοσίως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου: «Μπορούν να βρεθούν λύσεις που αφορούν την Κύπρο, η οποία έχει ευελιξία και πολύ μικρά απόλυτα μεγέθη… μπορούν να παίξουν στη λύση αυτή ρόλο και κράτη εκτός Ευρώπης και εκτός Ευρωζώνης… αυτά είναι εφικτά στην Κύπρο, επαναλαμβάνω , λόγω των πολύ μικρών μεγεθών και λόγω των προνομιακών σχέσεων που έχει με διάφορες χώρες. Δεν είναι το ίδιο η Ελλάδα η οποία έχει πολύ μεγαλύτερα μεγέθη και δεν έχει αυτήν την ευελιξία».
Η απόφαση και ο Στουρνάρας
Την ίδια στιγμή, στελέχη της κυβέρνησης αλλά και βουλευτές της Ν.Δ. δεν έκρυβαν σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους τον προβληματισμό τους για τις κυβερνητικές αντοχές και τη δυνατότητα της πλειοψηφίας να αντέξει μέχρι το Σεπτέμβριο οπότε και αναμένεται να αρχίσει να καταγράφεται αντιστροφή του κλίματος. «Ενδεχόμενη επικράτηση της κυπριακής θέσης ακόμη κι αν μεσοπρόθεσμα αποδειχθεί χειρότερη από το κούρεμα των καταθέσεων θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα για το κύρος του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης» σχολίαζε στο Matrix24.gr έμπειρος γαλάζιος βουλευτής. Το κλίμα για την τρικομματική επιβάρυνε και η καταγραφή ότι η Αθήνα ταυτίστηκε πλήρως με τις υπόλοιπες χώρες του Eurogroup στη λύση που προκρίθηκε για την Κύπρο και την οποία, σήμερα, το σύνολο της κυβέρνησης απορρίπτει ζητώντας βελτιώσεις. Μάλιστα, η επιλογή του κ. Γ. Στουρνάρα να υπερασπισθεί δημοσίως χθες την προτεινόμενη λύση ως τη λιγότερο επώδυνη προκάλεσε οργή σε βουλευτές που υπενθύμιζαν ότι ο κ. Σαμαράς, στη δήλωση που έκανε για το θέμα, απέφυγε εμφανώς να λάβει σαφή θέση υπέρ ή κατά της πρότασης.
Η διαχείριση της υπόθεσης συζητήθηκε χθες στο Μαξίμου, ενώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες – που πάντως δεν επιβεβαιώνουν συνομιλητές των τριών αρχηγών – οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης υπήρξαν επικριτικοί έναντι του υπουργού Οικονομίας. Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι ο Γ. Στουρνάρας, απαντώντας στην κριτική, περιέγραψε τί συνέβη στο Eurogroup της Παρασκευής, παρουσιάζοντας την κυπριακή πλευρά ως παντελώς απροετοίμαστη και, συνεπώς, έρμαιο στις διαθέσεις του Βερολίνου και των δορυφόρων του. Στη δήλωσή του, πάντως, ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να στοχοποιήσει τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την απόφαση του Eurogroup και τη στάση του Γ. Στουρνάρα κατά τη συνεδρίαση: «Όταν εκπροσωπείται μία χώρα μέσα στο Eurogroup επηρεάζεται πάρα πολύ από τους συσχετισμούς και από τις λεπτές αποχρώσεις των συζητήσεων…. Όταν κάνουμε μία πολιτική εκτίμηση, εκ των υστέρων και πιο ελεύθερη, η εκτίμηση είναι αυτή που σας λέω, ότι έκανε κατά τη γνώμη μου μεγάλο λάθος η Ευρωζώνη».

www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...