Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

555 εκατ. ευρώ ειναι τα έσοδα που η ΕΚΤ επιστρέφει στην Τράπεζα της Ελλάδος


Στα 555 εκατ. ευρώ ανήλθε το όφελος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από τα ελληνικά ομόλογα το 2012, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 55% της συνολικής της κερδοφορίας. 


Πρόκειται για έσοδα που η Ευρωτράπεζα επιστρέφει τώρα στην Τράπεζα της Ελλάδος, συμβάλλοντας στη δημοσιονομική προσαρμογή που επιχειρείται στη χώρα μας.

Αναλυτικότερα, τα κέρδη της ΕΚΤ ανήλθαν την περυσινή χρονιά στα 998 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 37% σε σχέση με το 2011. Η ΕΚΤ για πρώτη φορά έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά τα κρατικά ομόλογα που απέκτησε στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης (Securities Markets Program) που ξεκίνησε το 2010 για τη μείωση του κόστους δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στις αγορές.

Το μεγαλύτερο μερίδιο στο χαρτοφυλάκιο της κατέχουν τα ιταλικά ομόλογα των οποίων η ονομαστική αξία ανέρχεται σε 102,8 δισ. ευρώ. Ακολουθούν τα ισπανικά αξίας 44,3 δισ. ευρώ και τα ελληνικά αξίας 33,9 δισ. ευρώ. Η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 218 δισ. ευρώ. Τέλος, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως διένειμε στο τέλος Ιανουαρίου 575 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της στις εθνικές κεντρικές τράπεζες  ενώ στις 25 Φεβρουαρίου θα μεταφέρει τα υπόλοιπα.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...