Το Αιγαίο τείνει να μετατραπεί σε...
"νεκρή θάλασσα" αφού την τελευταία 10ετία
τα ιχθυοαποθέματα του αρχιπελάγους παρουσιάζουν μια δραματική μείωση που φτάνει έως και το 70%!
Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει η έρευνα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος".
Όπως τονίζεται, τα αίτια γι' αυτήν την τραγική κατάσταση είναι κυρίως η υπεραλίευση με τράτες και με παράνομα μέσα, όπως ο δυναμίτης.
Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ακόμη και η κλιματική αλλαγή, καθώς με την αύξηση της θερμοκρασίας, η θάλασσα έχει γίνει αφιλόξενη και αναγκάζει τους οργανισμούς να κατεβαίνουν σε χαμηλότερα βάθη και να παραχωρούν τη θέση τους σε είδη-ξενιστές όπως ο λαγοκέφαλος, το τοξικό φύκι, και η καουλέρπα.
Τα ψάρια που τείνουν να εξαφανιστούν είναι ο τόνος, το μπαρμπούνι, ο ξιφίας, το φαγκρί και ο μπακαλιάρος, ενώ μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα καλύτερης ποιότητας ψάρια, όπως το λυθρίνι, ο σαργός, το σκαθάρι και η συναγρίδα που έχουν σχεδόν εξαφανιστεί!.
gkourou.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου