Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

«Τα εμβόλια πρέπει να γίνονται πάντα στην ώρα τους!»


Το παίρνεις αμέσως αγκαλιά όταν κλαίει! Του δίνεις τα γεύματά του στην ώρα τους!
Το πηγαίνεις χωρίς καθυστέρηση στον παιδίατρο όταν είναι άρρωστο!  Και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν αμελείς το σωστό και έγκαιρο εμβολιασμό. Έτσι δεν είναι; Κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται πάντα στην ώρα τους! Ανάμεσά σ’ αυτά και τα εμβόλια δεδομένου ότι αποτελούν τη σημαντικότερη ασπίδα προστασία της υγείας των παιδιών μας. 
Πως ακριβώς λειτουργούν τα εμβόλια και τις ακριβώς είναι η ανοσολογική μνήμη που εξασφαλίζεται με τον εμβολιασμό;
Όταν κάνουμε ένα εμβόλιο είναι σαν να βάζουμε στον οργανισμό του παιδιού μια φωτογραφία του μικροβίου που αναγράφει πάνω τη λέξει «καταζητείται».  Ο οργανισμός του παιδιού αποστέλλει την «αστυνομία» του και συγκροτεί ένα ειδικό σώμα που αναπτύσσει ανοσολογική μνήμη απέναντι στον καταζητούμενο. Όταν  ο αληθινός καταζητούμενος - μικρόβιο εισέλθει στον οργανισμό του παιδιού το ειδικό σώμα της αστυνομίας τρέχει να τον εξουδετερώσει!  Με τις επαναληπτικές δόσεις εξασφαλίζεται ότι η αστυνομία θα θυμάται τον καταζητούμενο εφ’ όρου ζωής.   
Πόσο κινδυνεύει ένα παιδί όταν καθυστερούμε να κάνουμε ένα εμβόλιο ή την επαναληπτική του δόση;
Ουσιαστικά μπορεί να ακυρωθεί ή να μειωθεί η προστασία του παιδιού απέναντι στο μικρόβιο και την  ασθένεια που αυτό προκαλεί.  Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός δόσεων και χρονοδιάγραμμα για κάθε εμβόλιο που αποσκοπεί στο ν’ αποκτήσει το παιδί ανοσία αν είναι εφικτό μέχρι το 100%.
Τα εμβόλια της παιδικής ηλικίας παρέχουν κάλυψη δια βίου ή πρέπει να επαναλαμβάνονται στην ενήλικη ζωή;
Για το μεγαλύτερο αριθμό των εμβολίων ισχύει πως το παιδί θα έχει προστασία δια βίου από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί το εμβολιαστικό σχήμα. Υπάρχουν, ωστόσο, ένα δύο εμβόλια για τα οποία απαιτείται μια αναμνηστική δόση στην ενήλικη ζωή.
Οι γονείς χρειάζεται να προσέξουν κάτι πριν τον εμβολιασμό του παιδιού;
Δε χρειάζεται να κάνουν κάτι διαφορετικό από να ακολουθήσουν κανονικά τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Πάντως αν το παιδί έχει στο ιστορικό του κάποια αλεργία π.χ. είναι αλλεργικό στο αυγό ή στο κοτόπουλο καλό είναι να αναφερθεί στον παιδίατρο και να αποφασιστεί αν θα πρέπει το παιδί να αποφύγει κάποια εμβόλια ή να τα κάνει υπό παρακολούθηση. Αυτό που επίσης πρέπει να προσέχουν οι γονείς είναι τις συνθήκες συντήρησης του εμβολίου. Από τη στιγμή δηλαδή που θα το πάρουν από το φαρμακείο θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες συντήρησης  γιατί σε άλλη περίπτωση μπορεί να μειωθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. 
Αν το παιδί έχει συμπτώματα ασθένειας θα πρέπει να αναβληθεί ο προγραμματισμένος εμβολιασμός;
Αν το παιδί έχει συνάχι λόγω μιας απλής ρινίτιδας ή βήχα μπορεί να εμβολιαστεί. Η μόνη αντένδειξη για τον εμβολιασμό είναι η περίπτωση που το παιδί πάσχει από λοιμώδες εμπύρετο νόσημα δηλαδή είναι άρρωστο με πυρετό. Σε  αυτή την περίπτωση ο εμβολιασμός αναβάλλεται.  Είναι υποχρέωση πάντως του κάθε παιδίατρου να εξετάσει εξονυχιστικά το παιδί πριν προχωρήσει στον εμβολιασμό του. 
Το νέο 13δυναμο εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο έχει πιο ευρεία κάλυψη σε σχέση με το προηγούμενο δηλαδή το 7δυναμο αφού παρέχει προστασία απέναντι σε 3-5 επιπλέον στελέχη του μικροβίου. Θεωρείται σημαντική αυτή την επιπλέον προστασία;
Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς ότι στην Ελλάδα η πλειονότητα των περιστατικών λοιμώξεων από πνευμονιόκοκκο σε ηλικίες κάτω των 5 ετών προκαλείται από τα επιπλέον στελέχη που περιέχει το 13-δύναμο εμβόλιο. Πρόσφατα μάλιστα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας ανέδειξαν το 13-δύναμο εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο σε αναγκαίο εμβόλιο καθώς οι επιπλέον ορότυποι που περιλαμβάνονται σε αυτό δείχνουν αρκετά αυξημένη συχνότητα εμφάνισης.
Το  13δύναμο έχει αντικαταστήσει το 7δυναμο ή είναι θέμα παιδιάτρου ή του γονιού ποιο εμβόλιο θα επιλέξει για το παιδί του;
Έχει ουσιαστικά αντικαταστήσει κάθε άλλο εμβόλιο που υπάρχει για τον πνευμονιόκοκκο αφού λογικά δεν υπάρχει κανένας λόγο ο παιδίατρος να προτιμήσει ένα εμβόλιο που έχει μικρότερη κάλυψη.
Τα παιδιά που έχουν ξεκινήσει ή ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με τα προηγούμενα εμβόλια για τον πνευμονιόκοκκο θα πρέπει να κάνουν και το 13δυναμο;
Όποιο παιδί έχει ξεκινήσει τον εμβολιασμό με άλλο εμβόλιο θα πρέπει να συνεχίσει με το 13δυναμο.  Όσα παιδιά έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με προηγούμενα εμβόλια  του πνευμονιόκοκκου θα πρέπει να κάνουν έστω και μία δόση με το 13δυναμο.
Το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο το κάνουν πλέον όχι μόνο τα παιδιά αλλά και άτομα άνω των εξήντα. Πιστεύετε  ότι είναι σκόπιμο να το κάνουν τα άτομα τρίτης ηλικίας  που προσέχουν μικρά παιδιά;
Οι παππούδες και οι γιαγιάδες που εμβολιάζονται με το συγκεκριμένο εμβόλιο πρώτα απ’ όλα εξασφαλίζουν προστασία για τον εαυτό τους απέναντι σ’  ένα μικρόβιο που μπορεί ν’ απειλήσει σοβαρά την υγειά τους. Ταυτόχρονα όμως προστατεύουν και τα εγγόνια τους αφού δεν υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης από τους ίδιους προς αυτά.
Tα tips του ειδικού
Για την σωστή εμβολιαστική κάλυψη και προστασία του παιδιού, οι γονείς θα πρέπει:
Να ακολουθούν με συνέπεια το Πρόγραμμα Εμβολιασμών του παιδιού. 
Να ελέγχουν για πρακτικούς λόγους τρεις φορές το χρόνο π.χ. Πάσχα, καλοκαίρι και Σεπτέμβριο το βιβλιάριο του παιδιού για εμβόλια που πρέπει να γίνουν. 
Να προγραμματίζουν εγκαίρως τους επόμενους εμβολιασμούς ώστε να μην καθυστερούν οι επαναληπτικές δόσεις.
Να επιδιώκουν καλή συνεργασία με τον παιδίατρο ενημερώνοντάς τον για όλες τις παραμέτρους που αφορούν την υγεία του παιδιού. 
13 ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ!
Τα εμβόλια σήμερα αποτελούν τη βασική ομπρέλα προστασίας απέναντι σε σοβαρές ή απειλητικές για την υγεία των παιδιών μας ασθένειες. Ανάμεσά σε αυτές είναι οι  λοιμώξεις που προκαλούνται από ένα μικρόβιο που ονομάζεται πνευμονιόκοκκος. Προστασία και σε αυτή την περίπτωση εξασφαλίζει ο αντιπνευμονιοκοκκικός εμβολιασμός που είναι ενταγμένος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Tι πρέπει να ξέρεις για τον πνευμονιόκοκκο
→ Είναι μικρόβιο που προκαλεί συνηθισμένες λοιμώξεις όπως πνευμονία, μηνιγγίτιδα, ιγμορίτιδα και μέση ωτίτιδα, που συνεπάγονται πολυάριθμες επισκέψεις σε γιατρούς. 
→ Το 40% των κρουσμάτων πνευμονιοκοκκικής μηνιγγίτιδας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας συμβαίνουν μέσα στο πρώτο χρόνο ζωής.  Οι ηλικίες δηλαδή που κινδυνεύουν περισσότερο είναι  παιδιά μικρότερα των 2 ετών και ιδιαίτερα οι ηλικίες μεταξύ 6 και 12 μηνών.
→ Άλλες ευπαθείς ομάδες είναι τα παιδιά μεταξύ 2 και 5 ετών που πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Τα   πλεονεκτήματα του 13-δυναμου
Βασική ασπίδα προστασίας για τον πνευμονιόκοκκο είναι ο εμβολιασμός.  Η κυκλοφορία του νέου 13-δύναμου συζευγμένου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου Prevenar13 τον Ιούνιο του 2010 αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στην πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής νόσου στα βρέφη κάτω των 2 ετών και για όλα τα παιδιά μέχρι 5 ετών.  Όπως και ο προκάτοχός του το Prevenar 7, έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 115 χώρες, ενώ πολλές -μεταξύ των οποίων και η χώρα μας- το περιλαμβάνουν στο πρόγραμμα υποχρεωτικών εμβολιασμών. Τα βασικά του πλεονεκτήματα είναι τα εξής:
Προστασία από νωρίς
Στην Ελλάδα, το Prevenar13 είναι ενταγμένο στο Εθνικό Χρονοδιάγραμμα Εμβολιασμών με δοσολογικό σχήμα 4 δόσεων ξεκινώντας από την ηλικία των 2 μηνών. Έτσι το βρέφος αποκτά νωρίς προστατευτικά αντισώματα στην ηλικία που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο νόσου.
Ευρύτερη κάλυψη
Είναι ίσως το πιο σημαντικό πλεονέκτημα του  13-δύναμου εμβολίου αφού τα παιδιά που το κάνουν πλέον προστατεύονται από 13 στελέχη του πνευμονιόκκοκο, ενώ τα υπόλοιπα εμβόλια της κατηγορίας που κυκλοφορούσαν ή κυκλοφορούν παρείχαν προστασία ενάντια σε 7 ή 10.  
Μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα
Η μείωση των συνολικών κρουσμάτων λόγω του εμβολιασμού με το 13-δύναμο εμβόλιο σε ηλικίες κάτω 2 ετών είναι περισσότερο από 50% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 43% στη Μαδρίτη της Ισπανίας.  Στην Ελλάδα η αναμενόμενη κάλυψη παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών είναι πάνω από 73% σε σχέση με το 6-40% που παρείχαν τα παλαιότερα εμβόλια.
Κάντο σωστά! 
Για να επιτευχθεί ο στόχος και να εξασφαλιστούν τα οφέλη του εμβολίου έχει καθοριστική σημασία οι εμβολιασμοί να αρχίζουν εγκαίρως στην βρεφική και  να συμπληρώνονται με βάση το χρονοδιάγραμμα.
Πιο συγκεκριμένα βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών συνιστάται η χορήγηση του συζευγμένου  πνευμονιοκοκκικού εμβολίου σε 4 δόσεις για τα παιδιά ξεκινώντας από την ηλικία των 2 μηνών.
1η δόση: δύο μηνών
2η δόση: τεσσάρων μηνών
3η δόση:  έξι μηνών
4η δόση: μεταξύ 12ου και 15ου μήνα.
Το εμβόλιο του 13-δύναμου συζευγμένου πνευμονιόκοκκου καλύπτεται κατά 100% απ’ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
paidimag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...