Περιπλέκεται επικίνδυνα η δραματική κρίση στη Συρία με την είδηση της απαγωγής 48 Ιρανών προσκυνητών στη Δαμασκό.
Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επικαλούμενα πηγές από την ιρανική διπλωματική αποστολή στη συριακή πρωτεύουσα ότι οι προσκυνητές απήχθησαν από «ένοπλους τρομοκράτες», που σταμάτησαν το λεωφορείο τους στο δρόμο του αεροδρομίου της Δαμασκού καθώς επέστρεφαν από επίσκεψη σε θρησκευτικό ιερό τόπο.
Το Ιράν, κύριος σύμμαχος του καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Μέση Ανατολή, δηλώνει ότι αναζητά τις «κατάλληλες διόδους» για την απελευθέρωση των απαχθέντων, όπως αναφέρει το Reuters αναμεταδίδοντας το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, το οποίο δεν αναγνωρίζει το μέγεθος της εξέγερσης και μιλά για διεθνώς υποκινύμενη συνωμοσία, χαρακτηρίζει τους αντάρτες «τρομοκρατικές ομάδες».
«Ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες απήγαγαν 48 Ιρανούς προσκυνητές που μετέβαιναν με λεωφορείο στο αεροδρόμιο» δήλωσε ο Ιρανός πρόξενος στη συριακή πρωτεύουσα Ματζίντ Καμτζού στο ραδιοτηλεοπτικό φορέα IRIB.
«Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη των προσκυνητών. Η πρεσβεία και Σύροι αξιωματούχοι προσπαθούν να εντοπίσουν τα ίχνη των απαγωγέων» προσέθεσε.
«Μια ένοπλη τρομοκρατική ομάδα κατέλαβε σήμερα ένα λεωφορείο που μετέφερε Ιρανούς επισκέπτες στην περιοχή της Δαμασκού» επιβεβαίωσε από την πλευρά του το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA, λέγοντας ότι «οι Αρχές έχουν αναλάβει δράση για να ελέγξουν την κατάσταση».
Την πληροφορία μετέδωσαν και το δίκτυο Mayadin του Λιβάνου, που χρηματοδοτείται από το Ιράν και βρίσκεται κοντά στο σιιτικό κίνημα της Χεζμπολάχ, όπως μεταδίδει η ιταλική Repubblica.
Εκατοντάδες χιλιάδες Ιρανοί μεταβαίνουν κάθε χρόνο στη Συρία για να επισκεφθούν τον τάφο της Ζεϊνάμπ, της κόρης του Ιμάμη Αλι, ένα πολύ σημαντικό χώρο προσκυνήματος στη Δαμασκό.
Πολλές δεκάδες Ιρανών προσκυνητών και μηχανικών απήχθησαν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, και οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι μερικούς μήνες αργότερα.
Οι περισσότεροι αντάρτες είναι σουνίτες, που πλειοψηφούν στη χώρα, και καταγγέλλουν την υποστήριξη του Ιράν προς το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ, ο οποίος ανήκει στην κοινότητα των Αλαουιτών.
Ο Ιρανός υπουργός Άμυνας προειδοποίησε, εν τω μεταξύ, το Σάββατο ότι η προμήθεια όπλων στους Σύρους εξεγερμένους θα έχει «πολύ σοβαρές συνέπειες στην περιοχή».
«Είναι πολύ κακό το ότι οι χώρες έχουν πλημμυρίσει τη Συρία με όπλα εξοπλίζοντας τις τρομοκρατικές ομάδες. Αυτό θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην περιοχή» δήλωσε ο Αχμάντ Βαχιντί.
«Ο εχθρός θέλει να δημιουργήσει μια νέα ισορροπία δυνάμεων μεταξύ του σιωνιστικού καθεστώτος [Ισραήλ] και των μουσουλμανικών χωρών της περιοχής, βγάζοντας τη Συρία από το μέτωπο της αντίστασης» ανέφερε.
Τεχεράνη και Δαμασκός κατηγορούν τις χώρες του Κόλπου, ειδικά τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, ότι χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν τους αντάρτες στη Συρία. Ταυτόχρονα, το Ιράν και η Ρωσία δακτυλοδεικτούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους ότι έχουν προμηθεύσει όπλα στο καθεστώς.
«Το Ιράν δεν έχει ένοπλες δυνάμεις στη Συρία και η συριακή κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει τέτοιο αίτημα» υποστήριξε ο Ιρανός υπουργός, προειδοποιώντας για την ενδεχόμενη αποστολή ξένων στρατευμάτων στο έδαφος της Συρίας. «Η περιοχή θα αντιμετωπίσει τότε μια μεγάλη κρίση» προειδοποίησε.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στρατού και αντικαθεστωτικών στα περίχωρα της Δαμασκού και το Χαλέπι. Ο Ιούλιος υπήρξε ο πιο αιματηρός μήνας από την έναρξη της εξέγερσης στη Συρία. Τουλάχιστον 4.239 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη χώρα, σύμφωνα με το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
http://news.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου