Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Νέοι Toshiba δίσκοι με σύνδεση SAS, διάδοχο της επιτυχημένης SCSI θύρας


Εδώ και αρκετά χρόνια, οι επαγγελματικές λύσεις στους υπολογιστές, κυρίως των χρηστών με ανάγκες διαχείρισης μεγάλου όγκου πληροφοριών, χρησιμοποιούσαν έναν συγκεκριμένο τύπο σύνδεσης, τον λεγόμενο SCSI.

Το Small Computer Systems Interface όπως είναι η πλήρης ονομασία του ακρωνυμίου SCSI, άρχισε να χρησιμοποιείται γύρω στο 1986 σε οικιακούς υπολογιστές (ήτοι «φθηνοί») όπως η Amiga της Commodore, στους ακριβούς Apple Macintosh υπολογιστές και τέλος, σε πανάκριβα συστήματα σέρβερ της εταιρείας Sun (workstations).

Commodore Amiga 3000
Η σύνδεση SCSI και τα διάφορα στάδια εξέλιξής της (fast SCSI 2, ultra wide SCSI 3 κλπ) είχαν πολύ περισσότερες δυνατότητες και εξυπηρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά έναντι της σύνδεσης του «λαού» στους υπολογιστές PC (ISA, IDE), καθώς επέτρεπε σε μια και μόνο θύρα να συνδεθεί μια πλειάδα συσκευών όπως από επαγγελματικούς printer, scanner, plotter και σκληροί δίσκοι.

Sun SPARC 2
Η σύγχρονη μορφή του SCSI, πλέον ονομάζεται SAS (Serial Attached SCSI), αφού έχει συνδυάσει την ευελιξία της σύνδεσης τύπου SATA (Serial ATA) που βρίσκεται σε κάθε υπολογιστή εδώ και τουλάχιστον επτά χρόνια (από τον πιο φθηνό έως τον πιο ακριβό), με τις προαναφερθείσες δυνατότητες του πρωτοκόλλου SCSI. Αν και ο κάθε χρήστης μπορεί να τοποθετήσει έναν ή και περισσότερους SAS σκληρούς δίσκους στον PC του - αρκεί βέβαια να έχει την κατάλληλη μητρική πλακέτα (motherboard) η οποία διαθέτει την θύρα, είθισται οι σκληροί δίσκοι τύπου SAS να χρησιμοποιούνται κυρίως σε εταιρικά συστήματα, χωρίς αυτό να περιορίζει τον απαιτητικό χρήστη ή σκληροπυρηνικό χομπίστα να αποκτήσει έναν SAS δίσκο. Στην κατηγορία των SAS λοιπόν, πρόσφατα είχαμε νέες εισόδους, με ποικιλία μεγεθών και εντυπωσιακά χαρακτηριστικά.
H εταιρεία Toshiba ανακοίνωσε την κυκλοφορία μιας σειράς τεσσάρων σκληρών δίσκων μεγέθους 2,5 ιντσών, με ταχύτητα περιστροφής 10,500 RPM (στροφές ανά λεπτό). Η νέα σειρά περιλαμβάνει τον «AL13SEB900» που διαθέτει χωρητικότητα 900GB - τη μεγαλύτερη στην κατηγορία του, παράλληλα με τα μοντέλα των 300GB, 450GB και 600GB.
Μια βελτιωμένη μαγνητική κεφαλή εγγραφής και μια μαγνητική επικάλυψη δίνουν στον δίσκο AL13SEB900 εμβέλεια 856Mbit/mm2 (552Gbpsi και διασφαλίζει ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων (transfer rate) 286 MB ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή 32% περισσότερο από τον δίσκο προηγούμενης γενιάς MBF2600RC.

Η εξοικονόμηση ενέργειας των τεσσάρων νέων δίσκων της σειράς «AL13SEB» είναι 41% υψηλότερη από αυτή των MBF2600RC. Επιπλέον η σειρά είναι σύμφωνη με την οδηγία «RoHS» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεν περιέχει αλογόνο ή αντιμόνιο.
Η ζήτηση δίσκων μεγέθους 2,5 ιντσών για εταιρικές εφαρμογές αυξάνεται διαρκώς, καθότι διαθέτουν καταλαμβάνουν μικρότερο ωφέλιμο χώρο, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από ότι οι δίσκοι μεγέθους 3,5 ιντσών, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν μεγαλύτερες ταχύτητες και λιγότερη εκλυόμενη θερμότητα.




zougla.gr/






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...