Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

ΕΡΤ : Δεινουν μαχη για την θεση τους!


Χωρίς πρόγραμμα, για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν, θα πορευθεί, όπως όλα δείχνουν, από το φθινόπωρο η κρατική ραδιοτηλεόραση.
Πάντως, την ώρα που όλα έχουν σχεδόν αδρανήσει, φαίνεται ότι κάποιοι δίνουν μόνο τη μάχη για τη θέση τους 
Η κρατική ΕΡΤ μοιάζει να έχει τελευταία το κουσούρι ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας. Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος που θα οριστεί το προσεχές διάστημα θα είναι ο τρίτος μέσα σε 30 μήνες.
«Εχουν δρομολογηθεί αλλαγές σε όλα τα διευθυντικά πόστα», ανέφερε επιτελικό στέλεχος της κυβέρνησης. Αλλαγές με προτεραιότητα στον τομέα των ειδήσεων. Στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, με δεδομένο ότι κάθε αλλαγή κυβέρνησης συνεπάγεται και αλλαγή φρουράς, φέρεται να σοβεί... διαγκωνισμός στελεχών, με στόχο να διασφαλίσουν τη θέση τους την «επόμενη ημέρα».
«Ο καθένας θέλει να διασφαλίσει το μαγαζάκι του. Ακούγεται ότι ετοιμάζονται να επιστρέψουν κάποιοι που έφυγαν με το καθεστώς της εφεδρείας ή βγήκαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση», έλεγε στα «ΝΕΑ» υπάλληλος της ΕΡΤ.
Η ουσία είναι όμως ότι και τυπικά κάθε εξέλιξη έχει μπει στην κατάψυξη. Ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη να υπογράψει το παραμικρό, πέραν των θεωρητικά «ακίνδυνων». Για πρόγραμμα ούτε λόγος, βέβαια, και ας έχουμε φθάσει σχεδόν στα μέσα Ιουλίου.
«Και τι να υπογράψει κανείς, όταν είχαμε 90 ημέρες προεκλογική περίοδο και κατόπιν συγκυβέρνηση», υποστηρίζει στέλεχος της ΕΡΤ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Στο εξής το πρόγραμμα θα το διαμορφώνει εισαγγελέας», συνέχισε με νόημα με αφορμή την προκαταρκτική εξέταση που ζήτησε η Εισαγγελία Αθηνών για το κόστος της εκπομπής «Το αλάτι της γης» (ΕΤ1), με παρουσιαστή τον Λάμπρο Λιάβα.
Τελευταία φορά που μεταδόθηκε σειρά μυθοπλασίας από τις κρατικές τηλεσυχνότητες ήταν τη σεζόν 2008-2009: η βιογραφική σειρά «Καρυωτάκης» σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά, με τον Δημοσθένη Παπαδόπουλο. Μόλις φέτος έφθασε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας πρόταση για σίριαλ (του Μανούσου Μανουσάκη για το «Ουζερί Τσιτσάνης» από το ομότιτλο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη), η οποία είχε κατατεθεί έναν χρόνο νωρίτερα, αλλά λόγω της προκήρυξης εκλογών η διοίκηση της ΕΡΤ έμεινε στο περίμενε.
Η διοίκηση είχε δεχθεί ομαδικά πυρά για το κόστος τής εν λόγω σειράς, αλλά και για την ανανέωση δικαιωμάτων μετάδοσης αγώνων του Τσάμπιονς Λιγκ για την τριετία 2012-2015 αντί των διόλου ευκαταφρόνητων 29 εκατ. ευρώ, προκαλώντας έπειτα από καταγγελίες (και βουλευτών) παρέμβαση εισαγγελέα.
«Τα τελευταία τρία χρόνια η ΕΡΤ έχει μετατραπεί σε κλωτσοσκούφι όλων», υποστηρίζουν εργαζόμενοι της ΕΡΤ. «Δεν μας άφηναν να πάρουμε αποφάσεις. Πρόσφατα είχε εκφραστεί η άποψη ότι είναι προτιμότερο να μας κατηγορούν πως δεν έχουμε πρόγραμμα παρά ότι "τα πήραμε" για το πρόγραμμα».
Υπό συνθήκες ατολμίας και αδράνειας η ΕΡΤ μπήκε στον πάγο (μαζί και πλεόνασμα των περίπου 60 εκατ. ευρώ που εμφάνισε με την εφαρμογή σχεδίου οικονομικής εξυγίανσής της) - συνθήκη που φέρεται να προκάλεσε και την παραίτηση του νομικού Γεωργανδρέα Ζάννου από το ΔΣ.
«Πρέπει να αποφασιστεί τι ΕΡΤ θέλουν. Εναν ραδιοτηλεοπτικό φορέα που να λειτουργεί και να παρέχει υπηρεσίες κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα ή μια τριτοκοσμική ραδιοτηλεόραση; Ξεχνάμε ότι η ΕΡΤ χρηματοδοτείται από τους έλληνες φορολογουμένους με το ανταποδοτικό τέλος μέσω της ΔΕΗ. Η εισφορά αυτή δεν είναι κουπόνι κανενός κόμματος», σχολίαζαν συνδικαλιστές της ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...