Ο ύπνος αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο και είναι ισάξιας δυναμικής με την τροφή. Τι συμβαίνει όμως όταν οι διαταραχές στον ύπνο σας κάνουν να ξυπνάτε κουρασμένοι;
Η αναπνοή από το στόμα και το ροχαλητό διακόπτουν τον ομαλό ύπνο, όπου η σωστή αναπνοή παίζει κυρίαρχο ρόλο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός δε λαμβάνει αρκετό οξυγόνο ώστε να ηρεμήσει. Το έντονο ροχαλητό ενδέχεται να είναι σύμπτωμα, μάλιστα, ενός πιο σοβαρού προβλήματος που εμποδίζει την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου.1. Ροχαλητό, στεγνό στόμα και απαίσια πρωινή αναπνοήΛύση: Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να αναπνέει από τη μύτη και δοκιμάστε τα ειδικά επιθέματα ή τα ρινικά σπρέι, που σταματούν το ροχαλητό. Ακόμη μπορείτε να πειραματιστείτε με την αλλαγή θέσης που κοιμόσαστε αλλά και να αποφύγετε το αλκοόλ και τα ηρεμιστικά χάπια, που χαλαρώνουν τους μυς, συμπεριλαμβανομένων της μύτης και του λαιμού. Η απώλεια βάρους, έστω και λίγων κιλών, έχει θεαματικά αποτελέσματα στην εξάλειψη του ροχαλητού.
2. Καούρα και άσχημη αναπνοή
Η «πρωινή αναπνοή» είναι συνήθως οιωνός γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή ασυμπτωματικής καούρας. Τα οξέα της παλινδρόμησης προκαλούν το σώμα να ξυπνήσει κατά τη διάρκεια του ύπνου, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα της καούρας. Το αποτέλεσμα αυτής της «σιωπηλής παλινδρόμηση» είναι σπασμωδικός ύπνος, και επειδή η πέψη εν τω μεταξύ έχει ολοκληρωθεί, δεν μπορείτε να αντιληφθείτε γιατί κοιμηθήκατε ελάχιστα.
Λύση: Προσπαθήστε να μη φάτε τουλάχιστον 2 ώρες πριν κοιμηθείτε και αποφύγετε τα τρόφιμα με οξέα, όπως είναι το αλκοόλ, η σοκολάτα, τα λιπαρά κρέατα, τα εσπεριδοειδή και οι ντομάτες. Επιπλέον, και το χάσιμο βάρους βοηθά στην απαλλαγή από την καούρα και την παλινδρόμηση, ενώ στη χειρότερη των περιπτώσεων δοκιμάστε να πάρετε ένα αντιόξινο χάπι.
3. Συχνές μεταμεσονύχτιες επισκέψεις στην τουαλέτα
Νυκτουρία είναι η επιστημονική ονομασία της κατάστασης όπου ξυπνάει κάποιος το βράδυ για να πάει τουαλέτα. Το σώμα έχει μία φυσική διαδικασία που ακολουθεί και συλλέγει τα ούρα ενώ κοιμόμαστε, ώστε να μη χρειάζεται να ξυπνάμε για να πάμε τουαλέτα κάθε 6 με 8 ώρες.
Αλλά όσο περνάνε τα χρόνια, η εξασθένιση στις αντιδιουριτικές ορμόνες, κάνει τον άνθρωπο να ξυπνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Λύση: Προσπαθήστε να μην πιείτε καθόλου υγρά τουλάχιστον 3 ώρες πριν κοιμηθείτε, συμπεριλαμβανομένων και υδαρών τροφίμων, όπως είναι οι σούπες και τα φρούτα. Μειώστε την κατανάλωση καφέ, τσαγιού, αλκοόλ, τα οποία είναι διουρητικά και ελέγξτε με το γιατρό σας εάν πάσχετε από οτιδήποτε μπορεί να προκαλεί διούρηση, όπως π.χ. ο διαβήτης κλπ.
4. Τρίζετε τα δόντια σας
Επίσημα ονομάζεται «βρουξισμός» και είναι το ακούσιο τρίξιμο των δοντιών σε ακαθόριστες ώρες, που οφείλεται σε νευρομυϊκή δραστηριότητα. Συνήθως περιλαμβάνει ένταση στις γνάθους, και δεν επιτρέπει στον οργανισμό να ηρεμήσει πλήρως. Σε ακραίες περιπτώσεις η ένταση μεταφέρεται και σε άλλους μυς του σώματος.
Λύση: Η ιδανική λύση είναι μία επίσκεψη στον οδοντίατρο. Εναλλακτικά, πολλοί ερευνητές προτείνουν να μην μασάμε τσίχλα κατά τη διάρκεια της μέρας, γιατί η συγκεκριμένη κίνηση «μεταφέρεται» τις ώρες που κοιμόμαστε.
5. Σβούρα στο κρεβάτι
Μία τέτοια κίνηση είναι μία πρώτη ένδειξη για το λεγόμενο σύνδρομο των «ανήσυχων ποδιών» και πρόκειται για διαταραχή των περιοδικών κινήσεων των άκρων (PLMD). Ο ειδικοί δεν γνωρίζουν απόλυτα ποια είναι η αιτία αυτών των διαταραχών αλλά το σίγουρο είναι ότι συμβαίνουν όταν υπάρχει έλλειψη βαθύ και ξεκούραστου ύπνου, όταν δηλαδή ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση REM
Λύση: Επισκεφτείτε έναν γιατρό και συζητήστε μαζί του τα συμπτώματα για να πάρετε τη σωστή διάγνωση. Επίσης, μπορείτε να κάνετε ορισμένες διατροφικές προσαρμογές βάζοντας στη δίαιτα σας τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνη B. Κόκκινο Καρέας, σπανάκι και πράσινα λαχανικά είναι ιδανικές πηγές βιταμινών.
6. Εξάντληση, πονόλαιμος και πόνος στον αυχένα
Οποιαδήποτε διακοπή της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου, που διαρκεί πάνω από 10 δευτερόλεπτα, θεωρείται παθολογική υπνική άπνοια, πιο γνωστή με τον όρο «αποφρακτική άπνοια του ύπνου». Πρόκειται για μία διαταραχή, η οποία συμβαίνει όταν ο λαιμός «κλείνει» και στην ουσία κόβεται ο αέρας, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνεται την σωστή ποσότητα οξυγόνου. Τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα πέφτουν και όταν ο εγκέφαλος αντιληφθεί ότι δεν οξυγονώνεται όσο θα έπρεπε, αρχίζει να ξυπνά το σώμα.
Λύση: Η λύση είναι να επισκεφτείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος θα εξετάσει το σύστημα «μύτη-στόμα-λαιμός», ενώ μία εξέταση για τα επίπεδα του οξυγόνου στον οργανισμό σας θα δώσει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα.
7. Αισθάνεστε «μεθυσμένος» ή έχετε υπνηλία όταν οδηγείτε;
Εάν αισθάνεστε υποτονικά και με μία συνεχή υπνηλία να «καραδοκεί», παρόλο που έχετε κοιμηθεί το 8ωρο σας, ενδέχεται αυτό να είναι ένα σημάδι ότι ο κιρκαδικός ρυθμός (ο ρυθμός δηλαδή μεταβολής των ορμονών ενός οργανισμού κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου) του οργανισμού σας αντιμετωπίζει κάποιο προβλήματα. Με απλά λόγια, το βιολογικό σας ρολόι δεν μπορεί να συγχρονίσει τη μέρα με τη νύχτα. Αν μένετε ξύπνιος μέχρι αργά το πρωί, εργάζεστε σε εναλλασσόμενες βάρδιες, χρησιμοποιείτε υπολογιστή και άλλα τεχνολογικά gadgets πριν κοιμηθείτε, αλλά και συνηθίζετε να έχετε φως ανοιχτό κατά τη διάρκεια του ύπνου σας, τότε το πιο πιθανό είναι το βιολογικό σας ρολόι να «μπλέξει» τη νύχτα με τη μέρα.
Το σκοτάδι προκαλεί την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης, η οποία ενημερώνει τον εγκέφαλο ότι είναι ώρα για ύπνο. Αντίθετα, όταν υπάρχει φως, ο οργανισμός αυτόματα «σβήνει» την παραγωγή μελατονίνης και σας λέει ότι είναι ώρα να ξυπνήσετε. Ακόμα και μία μικρή ποσότητα φωτός, είναι ικανή να διακόψει τη διαδικασία παραγωγής μελατονίνης.
Λύση: Επιχειρήστε να ακολουθήστε ένα συνηθισμένο πρόγραμμα ύπνου, που να ακολουθεί το φυσικό φως της ημέρας, για μία εβδομάδα. Αν παρόλα αυτά δυσκολεύεστε, κάντε έναν σύντομο περίπατο όταν ακόμα είναι μέρα, για να παραμείνετε ξύπνιοι, ώστε να «κουραστείτε» και να κοιμηθείτε το βράδυ. Πιέστε τον εαυτό σας να σηκωθεί με το πρώτο φως της ημέρας για ένα- δύο πρωινά στη σειρά και το βιολογικό σας ρολόι με τον καιρό θα προσαρμοστεί.
Πηγή: clickatlife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου