Η περίοδος κατά την οποία ο σημαντικός λογοτέχνης, Νίκος Καζαντζάκης, εγκαταστάθηκε στη Γαλλία ήταν εξαιρετικά δημιουργική.
Έχοντας κερδίσει διεθνή αναγνώριση, ο λογοτέχνης από την Αντίμπ της Κυανής Ακτής, όπου εγκαθίσταται (1948-1957), γράφει νέα μυθιστορήματα και θεατρικά έργα, ολοκληρώνει κάποια που είχε αφήσει ημιτελή και ασχολείται συστηματικά με τη μετάφραση. Την ίδια περίοδο επικοινωνεί στενά με Έλληνες φίλους του. Μεταξύ αυτών και με τον μουσικό Γιάννη Δεληβασίλη, πρώτο αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής του δήμου Σητείας και εκ των στενότερων φίλων του.
Ο Νίκος Καζαντζάκης συνδέθηκε με τον Γιάννη Δεληβασίλη κατά τα χρόνια της παραμονής του στην Κρήτη και τους έδενε αμοιβαία εκτίμηση. "Στον πολυτεχνίτη και αγαπητό φίλο Γιάννη Δεληβασίλη", έγραφε σε μία από τις επιστολές του προς αυτόν.
Δείγματα της αλληλογραφίας μεταξύ των δύο φίλων εντόπισε στο αρχείο του Γιάννη Δεληβασίλη η εγγονή του αρχιμουσικού, Κατερίνα Νικολούδη. "Αυτά είναι τα μόνα δείγματα αλληλογραφίας που έχω εντοπίσει, τα οποία βρήκα τυχαία μέσα σε βιβλία του παππού μου. Σώζονται πολύ λίγα πράγματα από τη βιβλιοθήκη του, καθώς μετά το θάνατό του αυτή λεηλατήθηκε", εξηγεί η ίδια.
Από την αλληλογραφία που σώζεται ξεχωρίζει χειρόγραφη επιστολή του Νίκου Καζαντζάκη με τη χρονολογία "Παρίσι, 2/5/1953", που περιέχει πολύ σύντομη αναφορά στον "Αλέξη Ζορμπά" και το τι σημαίνει το έργο αυτό για την Κρήτη.
"Αγαπητέ μου Γιάννη Δεληβασίλη. Τούτος είναι ένας άνθρωπος που θα σου είναι πολύ συμπαθητικός. Διάβασε το Ζορμπά (ακόμα δεν ξανατυπώθηκε για να αξιωθώ να σου στείλω ένα αντίτυπο) και άναψε η καρδιά του για την παντέρμω μας Κρήτη. Κάμε τον να καταλάβει τι πράμα είναι αυτό το χώμα, τι πράμα είναι αυτοί οι άνθρωποι και να διαβεί πάλι τον ωκεανό και να διαλαλήσει τα μάγια της και την τραγική της ομορφιά και εγώ θα σου είμαι υπόχρεως και η Κρήτη ολάκαιρη γίνεται πιο γνωστή στον κόσμον όλο, ας είναι καλά ο Ζορμπάς. Ο Θεός μαζί σου πάντα, Νίκος Καζαντζάκης", γράφει ο λογοτέχνης στην επιστολή του.
Επίσης, στο αρχείο περιλαμβάνεται φάκελος αλληλογραφίας με χειρόγραφη αναγραφή των διευθύνσεων από τον Νίκο Καζαντζάκη και δακτυλογραφημένη επιστολή σε μία σελίδα με τη χρονολογία "Κυανή Ακτή, Αντίμπ, 25/5/1952". Περιέχει τον πρόλογο του Καζαντζάκη για βιβλίο του Γιάννη Δεληβασίλη, το οποίο όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ.
Στο αρχείο συγκαταλέγονται και τρεις καρτ ποστάλ που φέρουν στο πίσω μέρος τους σύντομες χειρόγραφες σημειώσεις του λογοτέχνη.
Η αλληλογραφία αποτελεί τεκμήριο όχι μόνο της φιλίας τους, αλλά και των δραστηριοτήτων
του λογοτέχνη κατά τη διαμονή του στη Γαλλία.
Η σημασία της αλληλογραφίας συζητήθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Τα μέλη του Συμβουλίου γνωμοδότησαν κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν οι Νίκος Μαυρίκας, Νίκος Ζίας, Ευγενία Γατοπούλου και Μαρία Βλαζάκη) υπέρ της μη κήρυξης της αλληλογραφίας ως μνημείο, καθώς θεώρησαν ότι δεν παρουσιάζουν σε τέτοιο βαθμό ιδιαίτερη ιστορική αξία που θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά στο να αναδειχθούν περαιτέρω πτυχές της ζωής και του έργου του λογοτέχνη.
Η εξέταση του θέματος από το Συμβούλιο προέκυψε έπειτα από αίτηση της εγγονής του Γιάννη Δεληβασίλη στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για να λάβει άδεια εξαγωγής της αλληλογραφίας από την Ελλάδα.
Η εγγονή του αρχιμουσικού έχει έρθει ήδη σε επαφή με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's, προκειμένου να πουλήσει το αρχειακό υλικό. Η τιμή εκκίνησης του οίκου για τρεις καρτ ποστάλ, δύο χειρόγραφες επιστολές και έναν φάκελο αλληλογραφίας με δακτυλογραφημένη επιστολή ανέρχεται σε 15.000 ευρώ.
Πηγή: ΑΜΠΕ
nooz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου