Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Η ανθρώπινη νοημοσύνη μειώνεται σύμφωνα με γενετιστή του Στάνφορντ!!


Τον «κατήφορο» έχει πάρει η ανθρώπινη ευφυϊα, σύμφωνα με τον Gerald Crabtree, γενετιστή από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.


Όπως αναφέρει το RT, o δρ. Crabtree, διεξήγαγε μια μελέτη ώστε να προσδιορίσει την εξέλιξη της νοημοσύνης του σύγχρονου ανθρώπου. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας δεν ήταν... ενθαρρυντικά, καθώς διαπίστωσε ότι η λειτουργία του συλλογικού ανθρώπινου νου εδώ και αρκετό καιρό ακολουθεί καθοδική πορεία.

Σύμφωνα με την έρευνά του, η οποία δημοσιεύτηκε σε δυο μέρη, ο δρ. Crabtree, διαπιστώνει ότι οι αναπόφευκτες αλλαγές σε γενετικό επίπεδο σε συνδυασμό με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν κάνει τους ανθρώπους λιγότερο έξυπνους από τους προγόνους τους. Εξηγεί ότι αυτό οφείλεται σε μια σειρά από μεταλλάξεις στα περίπου 5.000 γονίδια που θεωρούνται η βάση της ανθρώπινης νοημοσύνης

«Οι νέες εξελίξεις στη γενετική, την ανθρωπολογία και τη νευροβιολογία δείχνουν ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός των γονιδίων που ευθύνονται για τις πνευματικές και συναισθηματικές μας ικανότητες κάνουν τις ικανότητες αυτές ιδιαίτερα εύθραυστες» σημειώνει στην ερευνά του 

 . «Οι αναλύσεις των τιμών μετάλλαξης του ανθρώπου αλλά και ο αριθμός των γονιδίων που απαιτούνται για την πνευματική και συναισθηματική εγρήγορση δείχνουν ότι σχεδόν βέβαια αρχίζουμε να χάνουμε αυτές τις ικανότητες».

Στη συνέχεια προσπαθεί να εξηγήσει ότι οι μεταλλάξεις που έχει υποστεί το ανθρώπινο είδος τα τελευταία χίλια χρόνια έχει αφήσει την ανθρωπότητα ανίκανη να αντιμετωπίσει καταστάσεις στις οποίες οι πρόγονοι μας θα μπορούσαν εύκολα να προσαρμοστούν.

«Θα στοιχημάτιζα ότι αν ένας μέσος πολίτης από την Αθήνα του 1000 π.Χ. εμφανιζόταν ξαφνικά μπροστά μας, αυτός ή αυτή θα ήταν από τους πιο έξυπνους μεταξύ των συναδέλφων ή των συντρόφων μας. Θα είχε μια καλή μνήμη, ένα ευρύ φάσμα ιδεών και διορατική άποψη για τα περισσότερα σημαντικά θέματα. Επιπλέον θα μάντευα ότι αυτός ή αυτή θα ήταν από τους πιο σταθερούς συναισθηματικά φίλους ή συναδέλφους μας. Θα έβαζα το ίδιο στοίχημα για τους αρχαίους κατοίκους της Αφρικής, της Ασίας, της Ινδίας ή της Αμερικής, για παράδειγμα αυτών που έζησαν από 2000 ως και 6000 χρόνια πριν».

Σύμφωνα με τον δρ. Crabtree, οι άνθρωποι βρίσκονταν στο ανώτερο διανοητικά επίπεδο όταν «κάθε άτομο εκτίθετο στη φύση και τους μηχανισμούς της σε καθημερινή βάση». Υπό αυτές τις συνθήκες υποστηρίζει, η προσαρμογή, δεν ήταν κάτι περισσότερο από το ένστικτο. Αντίθετα, τονίζει, άρχισε να γίνεται θέμα επιβίωσης όσο περνούσαν οι γενιές.

«Σαν είδος είμαστε εκπληκτικά εύθραυστοι σε διανοητικό επίπεδο. Το ανθρώπινο διανοητικό επίπεδο έφτασε στην κορύφωσή του περίπου 2.000 ως 6.000 χρόνια πριν. Συμπεραίνει κανείς ότι όλοι μας είμαστε αποδυναμωμένοι σε σχέση με τους αρχαίους προγόνους μας».

«Αν και τα γονιδιώματα μας είναι εύθραυστα, η κοινωνία μας είναι ισχυρή κυρίως εξαιτίας της εκπαίδευσης, πράγμα που επιτρέπει στις δυνάμεις να κατανέμονται ταχέως σε όλα τα μέλη της» σημειώνει πάντως, ίσως για να μας χρυσώσει το χάπι. 

«Έχουμε πολύ χρόνο για να το λύσουμε. Οι άνθρωποι πριν 300 χρόνια δεν είχαν ιδέα για το που θα βρισκόμασταν επιστημονικά. Θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με μια σειρά ανθρώπινων και ηθικών λύσεων».
tvxs.gr
newsnow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...