Παύση πληρωμών θα σηματοδοτήσει τυχόν μη υπαγωγή της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα,
όπως υποστήριξε
στη διάρκεια μαραθώνιας συνεδρίασης στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ο Θέμης Κωστόπουλος, γενικός διευθυντής της εταιρείας, της οποίας οι συνολικές οφειλές ανέρχονται πλέον σε δεκάδες εκατ. ευρώ.
Η τοποθέτηση του κ.Κωστόπουλου έγινε ενώπιον δύσπιστου ακροατηρίου, καθώς η αίθουσα όπου διεξήχθη η δίκη ήταν ασφυκτικά γεμάτη, μεταξύ άλλων από εργαζόμενους και κτηνοτρόφους, αντιδρώντες στο αίτημα της εταιρείας να μπει υπό την προστατευτική "ομπρέλα" του άρθρου 99. 'Οπως υποστηρίζουν, η προστασία της ΑΓΝΟ από τους πιστωτές της δεν είναι απαραίτητη,... καθώς η γαλακτοβιομηχανία διαθέτει επαρκή ρευστότητα, αλλά και την απαιτούμενη ζήτηση για τα προϊόντα της: τα προβλήματά της, ισχυρίστηκαν, οφείλονται περισότερο στη μορφή της εταιρικής της σχέσης με τη μητρική "Κολιός".
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Κ. Κογκαλίδης, είναι άξιον απορίας πώς ζητείται η υπαγωγή στο άρθρο 99, όταν "καθημερινά βγαίνουν από το εργοστάσιο 120 φορτηγά με προϊόντα της ΑΓΝΟ [...] και το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης, η οποία διπλασίασε τον τζίρο της τα τελευταία εννέα-δέκα χρόνια, έχει συσσωρευμένα ρεπό και άδειες", επειδή δεν προλαβαίνει -λόγω φόρτου εργασίας- να τα χρησιμοποιήσει.
Πέραν του Σωματείου Εργαζομένων και δεκάδων κτηνοτρόφων, παρεμβάσεις κατά του αιτήματος υπαγωγής έγιναν από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και πιστωτές- προμηθευτές, οι οποίοι θεωρούν υπερβολικό το κούρεμα" κατά 85% των οφειλών της γαλακτοβιομηχανίας (σ.σ. εκ των οποίων 17,5 εκατ. ευρώ αφορούν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΑΤΕ, που έχουν καταγγελθεί και περίπου 3,5 εκατ. σε οφειλές σε εργαζόμενους/ασφαλιστικά ταμεία). Αντίστοιχα, παρεμβάσεις υπέρ του αιτήματος έγιναν από 92 εκ των 380 εργαζομένους και 25 διανομείς.
Σε δύο-τρεις μήνες η απόφαση του δικαστηρίου
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του δικαστηρίου, που αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων δύο-τριών μηνών, ώς είθισται σε τέτοιες υποθέσεις, θα δείξει αν το δίλημμα "άρθρο 99 ή παύση πληρωμών" είναι πραγματικό ή πλασματικό.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι, μέχρι την έκδοση της απόφασης, το δικαστήριο διατηρεί την προσωρινή διαταγή, με την οποία αναστέλλονται τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της ΑΓΝΟ, εξαιρουμένων όμως όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά επιπρόσθετα και των παραγωγών (κτηνοτρόφων).
Εν αναμονή των εξελίξεων, τα νερά τάραξε δήλωση του συνηγόρου της ΑΓΝΟ, ότι η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τρεις υποψήφιους επενδυτές, μεταξύ των οποίων το επενδυτικό κεφάλαιο "Interglobe", με έδρα το Λουξεμβούργο. Αν οι συζητήσεις τελεσφορήσουν, η είσοδος επενδυτή θα απαλλάξει την εταιρεία από σημαντικό μέρος των χρηματοοικονομικών της "βαριδίων".
Υπενθυμίζεται ότι οι 380 εργαζόμενοι στην ΑΓΝΟ πραγματοποιούν κυλιόμενες απεργίες από τις 18 Φεβρουαρίου, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα πολλών μηνών, αφού -όπως υποστηρίζουν- η εταιρεία τούς οφείλει χρήματα ακόμη και από τη μισθοδοσία του περσινού Νοεμβρίου.
Καθ' όλη τη διάρκεια της πολύωρης δίκης, εργαζόμενοι και κτηνοτρόφοι (οι κτηνοτρόφοι που εξακολουθούν να συνεργάζονται με την εταιρεία σταμάτησαν να τής παραδίδουν πρώτη ύλη από τις 15 Φεβρουαρίου), παρέμειναν συγκεντρωμένοι έξω από το δικαστικό μέγαρο, όπου είχαν αναρτήσει πανό με συνθήματα όπως: "Όχι άλλη κοροϊδία και ψευτιά" και "ΑΓΝΟ-Κολιός: Πληρωμή τώρα. Όχι στις μειώσεις, όχι στις απολύσεις".
/onlyfreegr.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου