Αίσιο τέλος είχε για τον πλανήτη το 2012, τουλάχιστον όσον αφορά τις προβλέψεις των Μάγια για την καταστροφή του...
Γιατί, κατά τα άλλα, η περσινή χρονιά σημαδεύτηκε από μια σειρά ατυχών γεγονότων, που σχετίζονταν κυρίως με την αλλαγή του κλίματος. Η παρατεταμένη ξηρασία στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ και στη συνέχεια οι πλημμύρες σε πολλές μεγάλες αμερικανικές πόλεις, τα ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα στην Ασία, οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία και η σφοδρή κακοκαιρία στην Ευρώπη ήταν απλώς οι παράπλευρες απώλειες της άνευ προηγουμένου υποχώρησης των πάγων στην Αρκτική. Οσο για το 2013; Κληρονόμησε ένα ληγμένο Πρωτόκολλο του Κιότο, χιλιάδες πλημμυροπαθείς, αρκετές χαμένες θέσεις εργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πολλές υποσχέσεις.
Η αλλαγή του κλίματος στα πρωτοσέλιδα
Πέντε χρόνια νωρίτερα, το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη λόγω της αλλαγής του κλίματος περνούσε στα ψιλά των εφημερίδων. Το σκηνικό άλλαξε μετά τον τυφώνα «Κατρίνα» που έπληξε τη Νέα Ορλεάνη και η... τάξη αποκαταστάθηκε οριστικά με τον πρόσφατο τυφώνα «Σάντι». Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι επιστήμονες προβλέπουν άνοδο της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, όμως οι ιθύνοντες εξακολουθούν να εμμένουν στην παραγωγή ενέργειας από άνθρακα και φυσικό αέριο, «απογειώνοντας» τους ρύπους. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την αυγή του νέου έτους, μόνο στη Γαλλία διαφάνηκε κάποια αλλαγή πολιτικής, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να διπλασιάσει την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά στα 1.000 μεγαβάτ τον χρόνο και να επιχορηγήσει τους μικρούς παραγωγούς με 2 δισ. ευρώ.
Λειψυδρία, το μεγάλο στοίχημα
Το 2013 έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ Παγκόσμιο Ετος Νερού. Ωστόσο, στις περισσότερες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου οι πιέσεις λόγω της έλλειψης νερού είναι τεράστιες. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μέχρι το 2025 η λειψυδρία θα αυξηθεί κατά 50% στις αναπτυσσόμενες χώρες και κατά 18% στις αναπτυγμένες. Ειδικά στην Ευρώπη, το 60% των πολιτών σε πόλεις άνω των 100.000 κατοίκων χρησιμοποιεί τα υπόγεια ύδατα με τέτοιους ρυθμούς που δεν είναι δυνατή η αναπλήρωσή τους. Στις αραβικές χώρες, όπως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Ιορδανία και στη Σαουδική Αραβία, τα υδάτινα αποθέματα έχουν σχεδόν εκλείψει, ενώ ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στην Υεμένη. Αυτή την περίοδο, πάντως, διεξάγεται στη Σαραγόσα της Ισπανίας διεθνές συνέδριο για την εξεύρεση τρόπων συνεργασίας μεταξύ των εθνών ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα.
Το τέλος της βιοποικιλότητας;
Το 1993 ο διεθνούς φήμης Αμερικανός βιολόγος Εντουαρντ Ουίλσον είχε προβλέψει ότι κάθε χρόνο θα χάνονται 30.000 είδη ζώων και φυτών. Οι προβλέψεις του έχουν εν μέρει επαληθευτεί, μολονότι ακόμη και η Διεθνής Ενωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) αδυνατεί να δώσει ακριβή στοιχεία για το μέγεθος της καταστροφής. Ωστόσο, η επέκταση των πόλεων εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, η αποψίλωση των τροπικών δασών, η ρύπανση, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα και η λαθροθηρία συνεχίζουν να συνιστούν απειλές για τη βιοποικιλότητα του πλανήτη, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να μιλούν για την έκτη κατά σειρά στην Ιστορία μαζική εξαφάνιση των ειδών. Το ζήτημα δύσκολα θα αντιμετωπιστεί, καθώς για την προστασία των απειλούμενων οικοσυστημάτων πρέπει να δαπανηθούν τεράστια ποσά: μόνο για τη διατήρηση των ιχθυοαποθεμάτων για την περίοδο 2013-2020 υπολογίζεται ότι θα απαιτούνται 800 εκατ. έως 3 δισ. δολάρια τον χρόνο.
Ελλειψη τροφής
Η έλλειψη νερού οδηγεί αναπόφευκτα και στην έλλειψη τροφής. Μετά την παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας στις ΗΠΑ πέρυσι, η τιμή των σιτηρών αυξήθηκε σε ποσοστό έως 25%, καθώς η παραγωγή ήταν αισθητά μειωμένη. Παρ’ όλο που -θεωρητικά- υπάρχει ακόμη φαγητό για όλους, υπολογίζεται ότι χρόνο με τον χρόνο τα πράγματα θα επιδεινώνονται. Οι εντατικές μέθοδοι γεωργίας και κτηνοτροφίας, η συνεχιζόμενη αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα για άρδευση και η αλλαγή του κλίματος, που επηρεάζει δραματικά τις καλλιέργειες, δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό, που θα οδηγήσει πολλές χώρες σε μια μη διαχειρίσιμη επισιτιστική κρίση.
Η επέλαση των υπερ-μικροβίων
Η αύξηση της θερμοκρασίας έχει ακόμα μία απρόβλεπτη συνέπεια: την ανάπτυξη παρασίτων και υπερ-μικροβίων που λατρεύουν τη ζέστη και ταυτόχρονα ανθίστανται στα υφιστάμενα αντιβιοτικά. Μετά την εξάπλωση της γρίπης των χοίρων και της γρίπης των πτηνών το προηγούμενο διάστημα, νέα μικρόβια απειλούν να εξοντώσουν τους κέδρους-σύμβολα του Λιβάνου, ενώ οι λεύκες της Βρετανίας «κληρονόμησαν» από την Κίνα ένα παντοδύναμο σκαθάρι, που τρώει το εσωτερικό του δέντρου και το νεκρώνει σταδιακά.
Ο εφιάλτης των σκουπιδιών
Το πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων δεν αποτελεί ελληνικό μονοπώλιο. Είναι παγκόσμιο και, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, τα επόμενα 15 χρόνια θα αυξηθεί σημαντικά. Οι ειδικοί, μάλιστα, θεωρούν το πρόβλημα ισοδύναμο με αυτό της αλλαγής του κλίματος, την οποία και επιτείνει, εφόσον τα σκουπίδια παράγουν το 5% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025 τα αστικά απόβλητα, από 1,3 δισ. τόνους που ανέρχονται σήμερα, θα φτάσουν τα 2,2 δισ. τόνους, ενώ το ετήσιο κόστος διαχείρισής τους θα ξεπεράσει τα 375 δισ. δολάρια.
.real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου