Αμερικανός επιστήμονας δίνει την απάντηση.
Μια ικανοποιητική εξήγηση στο γιατί οι άνδρες «κολλάνε» τόσο με το γυναικείο στήθος προσπάθησε να δώσει ο καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Εμορι στην Ατλάντα, δρ Λάρι Γιανγκ, ο οποίος μελετά τη νευρολογική βάση πολύπλοκων κοινωνικών συμπεριφορών.
Ο καθηγητής πιστεύει ότι η ανθρώπινη εξέλιξη ενίσχυσε ένα αρχαίο νευρικό κύκλωμα που αρχικά είχε δημιουργηθεί για να «δένει» τη μητέρα με το μωρό κατά το θηλασμό. Ακριβώς το ίδιο κύκλωμα είναι αυτό που χρησιμοποιείται για να ενισχυθεί το δέσιμο ανάμεσα στο ζευγάρι. Συνεπώς, και κατ' αυτόν τον τρόπο, όπως τα μωρά έτσι και οι άνδρες είναι λογικό να λατρεύουν το γυναικείο στήθος.
Οπως διαπίστωσε ο δρ. Γιανγκ, η νευροχημική ουσία οξυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης» ή «ορμόνη της αγκαλιάς» πλημμυρίζει τον γυναικείο εγκέφαλο, τόσο όταν οι θηλές μιας γυναίκας διεγείρονται από το θηλασμό, όσο και όταν διεγείρονται από τον σύντροφό της.
Στην πρώτη περίπτωση η παραγωγή της ορμόνης βοηθά τη γυναίκα να εστιάσει την προσοχή και την τρυφερότητά της στο μωρό που κρατάει στην αγκαλιά της.
Στη δεύτερη περίπτωση, όμως, η οξυτοκίνη βοηθεί τη γυναίκα να εστιάσει στον ερωτικό της σύντροφο, ενισχύοντας την επιθυμία της να δεθεί μαζί του.
Οι άνδρες συνεπώς μπορούν να γίνουν πιο επιθυμητοί παίζοντας με το στήθος της συντρόφου τους. Οπως εξηγεί ο καθηγητής η εξέλιξη αυτή είναι που κάνει τους άνδρες να κολλάνε με το γυναικείο στήθος.
«Η προσέλκυση από το γυναικείο στήθος είναι μια διαδικασία οργάνωσης του εγκεφάλου που εμφανίζεται στους ετεροφυλόφιλους άντρες όταν μπαίνουν στην εφηβεία», προσθέτει.
«Είναι μία φυσική συμπεριφορά που αναπτύχθηκε στους άντρες για να αξιοποιούν το κύκλωμα συναισθηματικού δεσίματος που – επίσης εκ φύσεως – διαθέτουν οι γυναίκες».
Οσον αφορά τους λόγους για τους οποίους το «κύκλωμα» αυτό αναπτύχθηκε μόνο στους ανθρώπους και όχι και σε άλλα θηλαστικά, ο δρ Γιανγκ πιστεύει ότι για αυτό φταίει το γεγονός ότι οι άνθρωποι σε ποσοστό 97% κάνουν μονογαμικές σχέσεις, ενώ τα άλλα θηλαστικά όχι.
Καταλυτικό ρόλο, ωστόσο παίζει και κάτι ακόμη: Το γεγονός ότι στεκόμαστε στα δύο πόδια, όρθιοι, πράγμα που επιτρέπει το σεξ πρόσωπο με πρόσωπο το οποίο δίνει τη δυνατότητα για περισσότερες ευκαιρίες για διέγερση των θηλών στη διάρκεια του σεξ.
Με άλλα λόγια, «η ίδια η φύση της σεξουαλικότητάς μας διευκολύνει την διέγερση των θηλών», λέει.
Ο δρ Γιανγκ πάντως εκτιμά πως το γεγονός ότι δεν «καρφώνονται» όλοι οι άντρες στο γυναικείο στήθος, δεν αναιρεί το γεγονός ότι «παίζουν» μαζί του την ώρα του σεξ.
Ή τέλος πάντων, προσθέτει, δεν έχουν διεξαχθεί ακόμα επαρκείς ανθρωπολογικές μελέτες που να δείχνουν τι κάνει κάθε λαός στη διάρκεια του σεξ και πόσο ασχολείται με το στήθος.
Ο δρ Γιανγκ παρουσιάζει τη νέα του θεωρία για την λατρεία του στήθους και άλλες νευρολογικές απόψεις για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα σε ένα νέο βιβλίο, που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ στις 13 Σεπτεμβρίου και τιτλοφορείται «The Chemistry Between Us» (εκδ. Current Hardcover).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου