Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ !ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ

Η ΑΓΚΥΛΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΠΛΗΤΤΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ 15 ΕΩΣ 40 ΧΡΟΝΩΝ


Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα;

Είναι μια επώδυνη χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του ανοσοποιητικού συστήματος που προσβάλλει κυρίως τη σπονδυλική στήλη και προκαλεί πόνο στη μέση και δυσκαμψία. Πλήττει κυρίως νέους ανθρώπους (15 έως 40 ετών) και η συχνότητα εμφάνισής της είναι τριπλάσια στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες.

Ποια είναι τα αίτια της νόσου;

Κανείς δεν γνωρίζει για ποιο λόγο το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον των υγιών αρθρικών κυττάρων στους ασθενείς που πάσχουν από αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα. Σε μερικές περιπτώσεις η παρουσία ενός συγκεκριμένου γονιδίου αυξάνει την πιθανότητα προσβολής από την νόσο. Η γενετική προδιάθεση μπορεί επίσης να παίζει κάποιο ρόλο.

Πότε πρέπει να ανησυχήσω;

Αν νιώθεις πόνο και παρουσιάζεις δυσκαμψία στο κάτω μέρος της ράχης, στους γλουτούς, στους ώμους, τα πλευρά, τους γοφούς ή στους μηρούς για περισσότερους από 3 μήνες. Ο πόνος εξαπλώνεται από το κάτω μέρος της ράχης και τους γλουτούς προς την σπονδυλική στήλη και τον αυχένα και επιδεινώνεται το βράδυ και τις πρωινές ώρες. Η δυσκαμψία ανακουφίζεται με τη άσκηση.

Σε ποιο γιατρό πρέπει να απευθυνθώ;

Μόνο ο ρευματολόγος μπορεί να διαγνώσει τα συμπτώματα και να δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Ποιες θεραπείες μπορούν να με βοηθήσουν;

Η θεραπεία συνδυάζει συχνά φαρμακευτική αγωγή με άσκηση και φυσικοθεραπεία για να σε βοηθήσει να διατηρήσεις την ευλυγισία σου και την σωστή στάση του σώματός σου. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη χορηγούνται συχνά για να ανακουφίσουν τον πόνο και την δυσκαμψία. Τα αντιρευματικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση σοβαρότερων περιστατικών.

Το ελπιδοφόρο είναι ότι σήμερα υπάρχουν θεραπείες -οι βιολογικοί παράγοντες- που ελέγχουν την υποκείμενη αιτία της φλεγμονής προσφέρονας μακροπρόθεσμη ανακούφιση από τα συμπτώματα της νόσου. Γι' αυτό και είναι σημαντικές η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση -αν η νόσος παραμείνει αθεράπευτη μπορεί να επιδεινωθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου και πιθανά να οδηγήσει σε σημαντικό βαθμό αναπηρίας.

Ποια μέτρα πρέπει να πάρω για να έχω καλύτερη ποιότητα ζωής;

Να προσέχεις το βάρος σου. Να τρώς υγιεινά. Να ασκείσαι τακτικά. Να προσέχεις που και πως κάθεσαι. Να αποκτήσεις σχετικά σκληρό κρεβάτι. Να σταματήσεις το κάπνισμα. Να μην χάνεις το κουράγιο σου -το γέλιο μπορεί να έχει θεραπευτικό όφελος. -Ευγενία Καλτεζιώτη

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να επικοινωνήσεις με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), Κυψέλης 2, Αθήνα, τηλ. 210 8237.302, e-mail info@arthitis.org.gr.

ΠΗΓΗ : gynaikamag.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...