Την εκταμίευση μιας δόσης-μαμούθ ύψους 44 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, που όμως θα συνοδεύεται από αυτόματους – και πολύ αυστηρούς – μηχανισμούς ελέγχου, συζητά πλέον η Ευρώπη, όπως δήλωσε χθες ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αισιόδοξος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίστηκε χθες ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες για να αναζητήσει – όπως ο ίδιος δήλωσε – χρήματα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Η γερμανική πλευρά θέλει να επιβάλει – κάτι που έχει ήδη αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση – αυτόματες περικοπές δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.
Ανάλογος μηχανισμός προβλέπεται για την περίπτωση αδυναμίας επίτευξης των στόχων για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Σημειώνεται ότι η όλη συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της εξεύρεσης λύσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς συνεχίστηκαν και χθες οι διαφωνίες ανάμεσα σε ΔΝΤ και Γερμανία.
Από την άλλη πλευρά, τόσο ο κ. Σόιμπλε, όσο και ο κ. Μοσχοβισί – οι οποίοι συναντήθηκαν χθες σε μία προσπάθεια αναβίωσης του γαλλογερμανικού άξονα – επεφύλαξαν θετικά σχόλια για τις επιδόσεις της χώρας μας, όπως και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος όμως έχει να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα της γαλλικής οικονομίας.
Αισιόδοξος ότι η ευρωπαϊκή κωλυσιεργία τελειώνει και το πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας μπαίνει σε νέα ρότα επέστρεψε τα μεσάνυχτα από τις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς.
Στο κυβερνητικό επιτελείο, αποτιμώντας το θετικό κλίμα τόσο στο Eurogroup όσο και στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός με την ευρωπαϊκή ηγεσία, εκφράζουν την ελπίδα ότι το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου θα εκταμιευθεί η δόση των 31 δισ., ενισχυμένη με άλλα 13 δισ. από τις δόσεις που εκκρεμούν - δηλαδή ένα χριστουγεννιάτικο πακέτο 44 δισ. ευρώ!
ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ. Κάτι που εξετάζεται σοβαρά από τη Γερμανία, όπως παραδέχθηκε χτες και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Μπιλντ». Ο κ. Σόιμπλε, πάντως, συνέδεσε μια τέτοια απόφαση με την άμεση λειτουργία ενός μηχανισμού ελέγχου που θα παρακολουθεί την κατανομή του ποσού από την ελληνική κυβέρνηση.
Στη βάση αυτήν ο Πρωθυπουργός κινείται ήδη με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα και το μήνυμα αυτό φρόντισε να εκπέμψει και από τις Βρυξέλλες. Στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε χθες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο κ. Σαμαράς επικεντρώθηκε στην προσπάθεια για αύξηση των κονδυλίων που θα διατεθούν στην Ελλάδα μέσα από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης της περιόδου 2014-2020.
Τα κονδύλια αυτά αναμένεται να οριστικοποιηθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις 22 Νοεμβρίου, και από κυβερνητικής πλευράς οι τελικές αποφάσεις θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς από τα αμέσως επόμενα χρόνια το Ταμείο Συνοχής θα αποτελεί και τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης των εγχώριων επενδυτικών προγραμμάτων.
Η χώρα μας διεκδικεί γενναία αύξηση στα ποσά που προέβλεπε το αρχικό κοινοτικό σχέδιο (από 9 δισ. ευρώ επιδιώκεται το νέο ελληνικό «πακέτο» να ανέλθει τουλάχιστον στα 13-14 δισ. ευρώ) και τον στόχο αυτόν θέτει σε πρώτη προτεραιότητα ο Πρωθυπουργός έως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.
Σε μια προσπάθεια, άλλωστε, να συγκροτηθεί ένας συμμαχικός άξονας από τις χώρες που επίσης διεκδικούν μεγαλύτερα κοινοτικά κονδύλια, χθες στις Βρυξέλλες είχε διαδοχικές συναντήσεις και με τους ομολόγους του από Ρουμανία Ουγγαρία, Σλοβενία Εσθονία, ενώ συμμετείχε με τους Πρωθυπουργούς της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο και της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ σε εκδήλωση για την ευρωπαϊκή συνοχή. Στη ίδια προσπάθεια εντάσσεται και η επίσκεψη-εξπρές που θα πραγματοποιήσει ο κ. Σαμαράς αύριο στη Μάλτα, με αφορμή συνεδρίαση αντιπροσωπειών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Η ΔΗΛΩΣΗ. «Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην επόμενη ημέρα. Στο Eurogroup αναγνωρίστηκαν πλήρως οι θυσίες της Ελλάδας και εξαλείφθηκαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες. Ανακοινώθηκε επίσημα η επιμήκυνση, ενώ ξεπεράστηκε το θέμα του εξωτερικού λογαριασμού. Οσα απομένουν είναι ελάχιστες, τεχνικού χαρακτήρα, λεπτομέρειες, που αφορούν την εκτέλεση των ήδη συμφωνημένων και θα κλείσουν οριστικά στις επόμενες ημέρες», ανέφερε χθες από τις Βρυξέλλες ο κ. Σαμαράς.
tanea.g
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου