Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Ερχετε Χάπι που θα μας εξασφαλίζει υγιή γηρατειά!


Ενα χάπι που θα εξασφαλίζει υγιή γηρατειά θα είναι έτοιμο μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, προβλέπουν οι γενετιστές του University College London.


Το χάπι θα μειώνει τις... πιθανότητες εμφάνισης επικίνδυνων νόσων, όπως είναι ο καρκίνος και η άνοια, και θα επιτρέπει στους ανθρώπους να γερνούν «φυσιολογικά», αναφέρει ο Νικ Κόλινς στην εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Η Λίντα Πάρτριτζ, γενετίστρια στο UCL, εξηγεί πως τα φάρμακα αυτά θα μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης των νόσων δρώντας κατά του βασικού αιτίου που τα προκαλεί, δηλαδή τα ίδια τα γηρατειά.

Η γιατρός παρουσίασε το σχέδιο την περασμένη εβδομάδα σε διεθνές συνέδριο στη Νίκαια της Γαλλίας. Η Πάρτριτζ εξήγησε ότι πολλά υπάρχοντα φάρμακα παρουσιάζουν αναπάντεχες κι ευεργετικές παρενέργειες, όπως για παράδειγμα η ασπιρίνη που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου. Και συνέχισε λέγοντας ότι θα αναπτυχθούν και φάρμακα που θα μιμούνται τα αποτελέσματα μιας περιορισμένης διατροφής με πολύ λίγες θερμίδες. Σε πειράματα με ζώα, η διατροφή αυτού του τύπου έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από μια σειρά νόσων που σχετίζονται με τα γηρατειά, όπως είναι οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης.

«Για να αντιμετωπίσουμε τα ολοένα και περισσότερα κρούσματα σοβαρών ασθενειών που παρατηρούνται στην τρίτη ηλικία, πρέπει να στοχεύσουμε στη διαδικασία της γήρανσης, τον κύριο παράγοντα κινδύνου», λέει η ίδια στην εφημερίδα. «Αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι περισσότερα χρόνια ζωής με την αρρώστια, αλλά όσο γίνεται περισσότερα χρόνια καλής υγείας κι έναν ξαφνικό θάνατο. Δεν μιλάμε για αθανασία, απλά προσπαθούμε να αποτρέψουμε ή να μικρύνουμε την περίοδο που οι ηλικιωμένοι είναι άρρωστοι λίγο πριν από το τέλος της ζωής τους», συνεχίζει η επιστήμονας.

Οι γενετικές μεταλλάξεις και η διατροφή χαμηλών θερμίδων σε ζώα έχουν αποδειχθεί ότι καθυστερούν τα γηρατειά κόβοντας την επικοινωνία ανάμεσα σε τμήματα του δικτύου όπου διακινούνται οι χημικές ουσίες στον οργανισμό. Το δίκτυο αυτό ελέγχει τα πάντα, από τον μεταβολισμό μέχρι το αναπαραγωγικό μας σύστημα.

Ορισμένα φάρμακα, όπως η ασπιρίνη και η μετφορμίνη για τον διαβήτη, μιμούνται τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι γενετικές μεταβολές και οι περιορισμοί στη διατροφή επηρεάζουν το σώμα μας.

Καθώς αυτές οι θεραπείες εμποδίζουν τη διαδικασία γήρανσης του οργανισμού, θα μπορούσαν επίσης να διατηρήσουν τη μυϊκή δύναμη, την καλή ακοή και την καλή κατάσταση του δέρματος.

Στις επόμενες δεκαετίες, ίσως είναι πιθανό να συνδυάσουμε τα σημαντικά ενεργά συστατικά τους σε ένα χάπι, το οποίο θα μας προστατεύει από το γήρας, λέει η Πάρτριτζ.

«Αυτό που θέλουμε είναι τα φάρμακα αυτά να μιμηθούν τα ευεργετικά αποτελέσματα της διατροφής χαμηλών θερμίδων. Στην έρευνά μας διαπιστώνουμε ότι πολλά φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν έχουν μεγαλύτερο πεδίο δράσης από ό,τι νομίζουμε. Φαίνεται πως η περιορισμένη διατροφή μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση των ασθενειών και να μειώσει αυτή την περίοδο προς το τέλος της ζωής μας, που είναι η πιο δύσκολη», λέει η ίδια.
madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...