Τάγματα εφόδου, ομάδες πυρόσβεσης, κωπηλάτες, μπαλαδόροι και «όπου χρειάζεται» ελεγκτές κατά της φοροδιαφυγής ή «εκκαθαριστές» στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης,
συνθέτουν τη νέα πραγματικότητα για πολλά μέλη της Χρυσής Αυγής. Η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου τους έδωσε την ευκαιρία να συσφίξουν τις σχέσεις τους και να λάβουν καθοδήγηση από βουλευτές. Η πρώτη του Σεπτεμβρίου έβγαλε ήδη στους δρόμους αρκετούς από τους αυτόκλητους προστάτες της νομιμότητας. Πολλά από τα αποκαλούμενα «ενεργά» μέλη της οργάνωσης αρχίζουν και ακολουθούν έναν ενιαίο κώδικα ντυσίματος, που τους προσδίδει χαρακτηριστικά «στρατού». Η μαύρη μπλούζα, η οποία συνήθως αναγράφει τον λογότυπο του κόμματος και την Τοπική Οργάνωση όπου ανήκει ο «συναγωνιστής», ένα παντελόνι παραλλαγής, όπου προτιμάται κυρίως η μπλε απόχρωση, στρατιωτικά άρβυλα. Ενιαίος ο χαιρετισμός και στάση προσοχής όταν μιλάει ο αρχηγός.
Στην Κόρινθο, όταν ομάδα κατοίκων αντέδρασε στη μετατροπή του στρατοπέδου της πόλης σε κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών, έκανε την εμφάνισή του ένας «λόχος» μελών της οργάνωσης. Παρόμοια οργάνωση υπάρχει στα τάγματα εφόδου της Μεσσηνίας. Εκεί «υπεύθυνος» έχει αναλάβει απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος εκπαιδεύει τα μέλη της οργάνωσης ενώ έγινε κάλεσμα «στους νέους από 15 έως... 70 ετών σε αφύπνιση και επιστράτευση». Τα μέλη της Χρυσής Αυγής μάλιστα έχουν κάνει και υποδείξεις στους αστυνομικούς του Τμήματος Μελιγαλά για το πώς θα πρέπει να επιτελούν το έργο τους, αν και προέτρεψαν τους περισσότερους ένστολους να φύγουν από εκεί. Στον τομέα της Ανατολικής Αττικής, της Νίκαιας και της Αναβύσσου συνταξιούχοι πυροσβέστες ανέλαβαν την εκπαίδευση εθελοντών πυροσβεστών της οργάνωσης. Λιγότερο έτοιμοι από πλευράς εκπαίδευσης αποδείχθηκαν οι χρυσαυγίτες «πυροσβέστες» της οργάνωσης Ζακύνθου, που περιορίστηκαν στην παρατήρηση του έργου της κατάσβεσης από τους πραγματικούς πυροσβέστες. Πάντως μπλούζα με τον λογότυπο της οργάνωσης φορούσαν κανονικά, για την αναμνηστική φωτογραφία με φόντο τις φλόγες.
Κατασκηνώσεις. Η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και ο εορτασμός της 4ης Αυγούστου από νοσταλγούς της δικτατορίας Μεταξά έδωσε, εξάλλου, τη δυνατότητα σε δεκάδες μέλη να εκπαιδευτούν, να ακούσουν τις «διδαχές» παλαιότερων μελών του χώρου και να καταστρώσουν τα επόμενα σχέδια.
Στη Λίμνη Πλαστήρα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά συγκέντρωση μελών, την οποία οργάνωσε η Τοπική Οργάνωση Καρδίτσας. Ομιλίες με πολιτικό, ιδεολογικό και ιστορικό περιεχόμενο ανέλαβαν να δώσουν οι βουλευτές του κόμματος Γιώργος Γερμενής, Νίκος Μίχος και Χρήστος Παπάς. Από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα φαίνεται ότι οι συμμετέχοντες επιδόθηκαν στη διελκυστίνδα, το κανό, το ποδόσφαιρο - όπου οι αντίπαλοι χωρίστηκαν σε ημίγυμνους και ντυμένους - και το τζόγκινγκ.
Στην Κόρινθο διοργανώθηκε η κατασκήνωση για δεύτερη χρονιά στην περιοχή Λίμνη Δόξα του Φενεού Κορινθίας. Το τριήμερο περιελάμβανε πεζοπορία στο βουνό, κατάβαση στις πλαγίες, πάλη μεταξύ των «συναγωνιστών» και νυχτερινές πορείες. Στην Κρήτη η εθνικιστική κατασκήνωση διοργανώθηκε για τρίτη φορά, στην περιοχή Καστέλλι Κισσάμου στα Χανιά.
Λαϊκές αγορές. Πεδίο δόξης λαμπρό εκτιμούν, όμως, πως βρήκε η Χρυσή Αυγή και στις λαϊκές αγορές. Τα πρόσφατα επεισόδια σε Ραφήνα και Μεσολόγγι, που προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις, είχαν προαναγγελθεί αρκετές φορές. Η αρχή έγινε τον Ιούλιο στη Γαστούνη Ηλείας, όπου μικροπωλητές ζήτησαν από μέλη της Χρυσής Αυγής να «επέμβουν» και να διώξουν από τη λαϊκή αγορά Ρομά, τους οποίους οι μικροπωλητές κατηγόρησαν πως τους έκλεβαν. Στον χώρο εμφανίστηκαν 8 άτομα με μαύρα μπλουζάκια και οι Ρομά όντως εκδιώχθηκαν.Ακολούθησε η παρουσία κλιμακίου της οργάνωσης στον Αλμυρό Βόλου, ενώ στις 31 Αυγούστου κλιμάκιό της εμφανίστηκε στην Ιστιαία Ευβοίας, παραμονή της λαϊκής αγοράς της πόλης, ύστερα από αίτημα ελλήνων εμπόρων, όπως υποστήριξε το κόμμα. Στη Ραφήνα και στο Μεσολόγγι, ως γνωστόν, τα μέλη της Χρυσής Αυγής αποφάσισαν να αντιποιηθούν τον ρόλο της Αστυνομίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου