H Τσάιλντ είναι αναγνωρισμένη για την καθιέρωση της γαλλικής κουζίνας στο αμερικανικό κοινό με το ντεμπούτο της το βιβλίο μαγειρικής Mastering the Art of French Cooking , καθώς και για τα προγράμματα που παρουσίασε στην τηλεόραση μετέπειτα. Το πιο αξιοσημείωτο από αυτά ήταν το The French Chef , που έκανε πρεμιέρα το 1963 .
Γεννήθηκε στην Pasadena της Καλιφόρνια με το όνομα Τζούλια Carolyn McWilliams. Ήταν η μεγαλύτερη από τα τρία παιδιά της οικογένειας McWilliams. Ο πατέρας της John McWilliams δούλευε ως μικροεπενδυτής αυτοκινήτων. Πήγε σχολείο στο Westridge School μια πολυτεχνική σχολή μέχρι να φτάσει στην ένατη τάξη. Έπειτα φοίτησε σε ένα οικοτροφείο το Branson School στο Ross της Καλιφόρνια.
Αγαπούσε αφάνταστα τα σπορ. Με ύψος 1.88 όντας έφηβη ακόμη έπαιζε τένις, γκολφ, και μπάσκετ. Το 1930 γράφεται στο Smith College με την πρόθεση να γίνει συγγραφέας. Όμως τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα πρόβλεψε και έτσι αποφοιτεί το 1934 έχοντας πάρει πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας.
Μετά την αποφοίτηση της αποφασίζει να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη όπου θα εργαστεί ως κειμενογράφος για την εταιρία επίπλων W. & J. Sloane. Επιστέφοντας στην Καλιφόρνια το 1937, πέρασε τα επόμενα 4 χρόνια δουλεύοντας ως διαφημίστρια και γράφοντας για τοπικές εκδόσεις.
Ξεκίνησε την καριέρα της στην Ουάσινγκτον σε ένα Γραφείο στρατηγικών υπηρεσιών (OSS) σε μια εταιρία πληροφοριών της κυβέρνησης ως δακτυλογράφος. Όμως γρήγορα λόγω της γνώσης και εμπειρίας που είχε της δόθηκε μια πολύ υψηλότερη θέση ως βοηθός ερευνήτρια απορρήτων εγγράφων στο τμήμα Secret Intelligence και εργαζόταν για το ''ΚΕΦΑΛΙ'' της OSS τον Στρατηγό William J. Donovan.
Το 1945 η Τζούλια αποστέλλεται μαζί με κάποιους συναδέλφους από την εταιρία για δουλειές στη Σρι Λάνκα. Εκεί έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα το συνάδελφο της Paul Child, ο οποίος την ερωτεύεται κεραυνοβόλα και ζουν ένα παθιασμένο ειδύλλιο.
Toν Σεπτέμβριο του 1946, μετά το τέλος του Β' παγκοσμίου πολέμου η Τζούλια και Ο Paul επέστρεψαν στην Αμερική παντρεμένοι. Το 1948 το ζεύγος Child μετακομίζει Στη Γαλλία αφού ο Paul δουλεύει σε μια υπηρεσία πληροφοριών στην Αμερικανική Πρεσβεία στον Παρίσι.
Εκεί η Τζούλια έχει την πρώτη της άμεση επαφή με τη μαγειρική και αφού εκδηλώνει έντονο ενδιαφέρον για τη γαλλική κουζίνα αποφασίζει να γραφτεί στη διεθνούς φήμης σχολή μαγειρικής Cordon Bleu. Η φοίτηση της είναι εξάμηνη, με δάσκαλο της τον πλοίαρχο και σεφ Max Bugnard.
Αργότερα αποφάσισε μαζί με δύο φίλες της τη Simone Beck και τη Louisette Bertholle να δημιουργήσουν μια δική τους σχολή μαγειρικής την οποία και ονόμασαν <>. Τα δίδακτρα στοίχιζαν 750$.
Η Τζούλια άρχισε να γράφει πολλά βιβλία μαγειρική. Στα 1970-1980 είχε καθιερωθεί ως ''το πολυάριθμο αστέρι'' των τηλεοπτικών προγραμμάτων, αφού εμφανίζονταν συχνά στους τηλεοπτικούς δέκτες ως παρουσιάστρια (και όχι μόνο) εκπομπών μαγειρικής. Το 1994 ο σύζυγος της που ήταν κατά 10 χρόνια μεγαλύτερος, πεθαίνει. Όσο ζούσε ακόμα δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν ποτέ παιδιά....
Η Τσάιλντ βραβεύτηκε πολλές φορές για τη δουλειά της Κυρίως από περιοδικά. Επίσης το 2000 έλαβε το βραβείο <> και το 2003 <<το Αμερικανικό Προεδρικό μετάλλιο της Ελευθερίας>>.
Η καριέρα της απογειώθηκε όταν κλήθηκε ως διδάκτωρ μαγειρικής σε διάφορα πανεπιστήμια. Από τα πιο γνωστά είναι τα εξής: (Harvard University , Johnson & Wales University, alma mater, Smith College , Brown University).
Στις 13 Αυγούστου 2004 η Τσάιλντ πέθανε από νευρική ανεπάρκεια στο σπίτι το οποίο διέμενε στo Montecito, δύο μέρες πριν το 92ο έτος της ηλικίας της.
Στις 18 Αυγούστου 2004 προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα για τη ζωή και την προσφορά της στον κόσμο της μαγειρικής. Από τότε έχει καθιερωθεί ως πρότυπο για τη μαγειρική κοινότητα.
Το 2009 γυρίστηκε μια ταινία προς τιμήν της με τίτλο "Τζούλι & Τζούλια" που έχει ως εξής: Η Τζούλι Πάουελ (Έιμι Άνταμς) κοντεύει τα 30 και αντιμετωπίζει ένα αδιέξοδο: ενώ όλες της οι φίλες καταξιώνονται, εκείνη βρίσκεται κολλημένη σε μια βαρετή δουλειά. Έτσι, αποφασίζει να αφιερώσει την ενέργεια της σε ένα τρελό σχέδιο: να μαγειρέψει και τις 524 συνταγές του βιβλίου της Τζούλια Τσάιλντ μέσα σε ένα χρόνο, γράφοντας παράλληλα ένα blog με τις εμπειρίες της. Δύο αξιοσημείωτες προσωπικές ιστορίες μπλέκονται σε μια μοναδική κωμωδία που επιβεβαιώνει ότι, με τις σωστές δόσεις πάθους, αποφασιστικότητας και βουτύρου, μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου και να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου.
Τηλεόραση
The French Chef (1963–1973)
Julia Child & Company (1978–1979)
Julia Child & More Company (1980–1982)
Dinner at Julia's (1983–1985)
The Way To Cook (1989) six one-hour videocassettes
A Birthday Party for Julia Child: Compliments to the Chef (1992)
Cooking with Master Chefs: Hosted by Julia Child (1993–1994) 16 episodes
Cooking In Concert: Julia Child & Jacques Pepin (1993)
In Julia's Kitchen with Master Chefs (1994–1996), 39 episodes
Cooking in Concert: Julia Child & Graham Kerr (1995) [33]
Baking with Julia (1996–1998) 39 episodes
Julia & Jacques Cooking at Home (1999–2000) 22 episodes
Julia Child's Kitchen Wisdom, (2000) two-hour special
DVD
Julia Child's Kitchen Wisdom (2000)
Julia and Jacques: Cooking at Home (2003)
Julia Child: America's Favorite Chef (2004)
The French Chef: Volume One (2005)
The French Chef: Volume Two (2005)
Julia Child! The French Chef (2006)
The Way To Cook (2009)
Baking With Julia (2009)
Julie and Julia (2010)
Βιβλία
Mastering the Art of French Cooking (1961), with Simone Beck and Louisette Bertholle—ISBN 0-375-41340-5
The French Chef Cookbook (1968)—ISBN 0-394-40135-2
Mastering the Art of French Cooking, Volume Two (1970), with Simone Beck—ISBN 0-394-40152-2
From Julia Child's Kitchen (1975)—ISBN 0-517-20712-5
Julia Child & Company (1978)—ISBN 0-345-31449-2
Julia Child & More Company (1979)—ISBN 0-345-31450-6
The Way To Cook (1989)—ISBN 0-394-53264-3
Julia Child's Menu Cookbook (1991), one-volume edition of Julia Child & Company and Julia Child & More Company—ISBN 0-517-06485-5
Cooking With Master Chefs (1993)—ISBN 0-679-74829-6
In Julia's Kitchen with Master Chefs (1995)—ISBN 0-679-43896-3
Baking with Julia (1996)—ISBN 0-688-14657-0
Julia's Delicious Little Dinners (1998)—ISBN 0-375-40336-1
Julia's Menus For Special Occasions (1998)—ISBN 0-375-40338-8
Julia's Breakfasts, Lunches & Suppers (1999)—ISBN 0-375-40339-6
Julia's Casual Dinners (1999)—ISBN 0-375-40337-X
Julia and Jacques Cooking at Home (1999), with Jacques Pépin—ISBN 0-375-40431-7
Julia's Kitchen Wisdom (2000)—ISBN 0-375-41151-8
My Life in France (2006, posthumous), with Alex Prud'homme—ISBN 1-4000-4346-8 (collected in) American Food Writing: An Anthology with Classic Recipes, ed. Molly O'Neill (Library of America, 2007) ISBN 1598530054
newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου