Μία μυστηριώδης ασθένεια που τρελαίνει τους πύθωνες και τους βόες και τους κάνει να δένονται σε κόμπους που δεν μπορούν να λύσουν, μπορεί να προκαλείται από έναν ιό των τρωκτικών, πιστεύουν αμερικανοί επιστήμονες.
Η θανατηφόρος «νόσος των τρελών φιδιών» - ή νόσος των εγκλείστων σωματίων (IBD) – προσβάλλει πύθωνες και βόες σε αιχμαλωσία, προκαλώντας τους περίεργες συμπεριφορές – όπως το να κοιτάζουν ψηλά για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, να κινούνται σαν μεθυσμένοι και να δένονται σε κόμπους.
«Δένονται σε κόμπο από τον οποίο δεν μπορούν να λυθούν», διευκρίνισε ο ειδικός σε θέματα φιδιών, καθηγητής Μάικλ Μπούχμαϊερ, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ίρβαϊν.
Η νόσος των εγκλείστων σωματίων παίρνει το όνομά της από τη δημιουργία θυλάκων με ξένο υλικό στο εσωτερικό των κυττάρων των άρρωστων ζώων. Αν και είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, η αιτία της έως τώρα παρέμενε μυστήριο.
Επιστήμονες υπό τον καθηγητή Μπούχμαϊερ διερεύνησαν μια επιδημία της νόσου σε φίδια του ενυδρείου Στάινχαρτ, στο Σαν Φρανσίσκο.
Οι επιστήμονες εντόπισαν ίχνη ενός ασυνήθιστου ιού στα δείγματα DNAπου συνέλεξαν από πολλούς προσβεβλημένους βόες και πύθωνες. Οι εξετάσεις έδειξαν πως ανήκει σε μία οικογένεια αρεναϊών (είναι ένα είδος ιών που φυσιολογικά μολύνει τα τρωκτικά), που έως τώρα δεν ήταν γνωστό ότι υπήρχε.
Ο ιός δεν ταιριάζει απόλυτα με καμία από τις δύο γνωστές κατηγορίες των αρεναϊών, ούτε με αυτή του Νέου Κόσμου ούτε με αυτή του Παλαιού Κόσμου, όπως αποκαλούνται.
«Είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον έχουμε βρει στην Ιολογία εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες», πρόσθεσε ο δρ Μπούχμαϊερ. «Προφανώς εντοπίσαμε μια ολοκαίνουργια οικογένεια αρεναϊών, η οποία είναι προγενέστερη αυτών του Νέου και του Παλαιού Κόσμου».
Ο δρ Μπούχμαϊερ τόνισε πως εξίσου απρόσμενο είναι το γεγονός ότι οι ιοί εντοπίστηκαν σε φίδια, διότι έως πρότινος οι αρεναϊοί εντοπίζονταν μόνο σε θηλαστικά.
Οι αρεναϊοί συνήθως προσβάλλουν ποντίκια και αρουραίους, αλλά μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγικό πυρετό και στους ανθρώπους.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «mBio» - την διαδικτυακή επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.
Πηγή : Web Only
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου