Μπορείτε να απολαύσετε τη δροσιά τους, χωρίς να κινδυνεύσει η υγεία σας; Οι ειδικοί λένε ναι και προτείνουν τρόπους...
Αλλεργίες, ξηρότητα στην ατμόσφαιρα, η νόσος των λεγεωνάριων ή μια απλή ψύξη είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τη λανθασμένη χρήση των κλιματιστικών. Ευτυχώς όμως υπάρχουν τρόποι να τα αποφύγουμε και να προστατεύσουμε την υγεία μας χωρίς να στερηθούμε τη δροσιά τους.
Αναπνεύστε καθαρό αέρα: Η ελλιπής συντήρηση των κλιματιστικών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία εξαιτίας μικροβίων και μυκήτων που μπορεί να αναπτυχθούν στο εσωτερικό του μηχανήματος. Συγκεκριμένα τα κλιματιστικά (ιδιαίτερα σε μεγάλους χώρους με κεντρικές μονάδες κλιματισμού π.χ. ξενοδοχεία) εξαιτίας της κακής συντήρησης τους μπορούν να προκαλέσουν τη "νόσο των λεγεωνάριων", μια επικίνδυνη λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος ή οποία οφείλεται σε βακτήριο. Τα συμπτώματά της είναι βήχας, βλεννώδεις εκκρίσεις και δυσκολία στην αναπνοή. Για να εξασφαλίσετε ότι το κλιματιστικό σας διαχέει καθαρό αέρα στο χώρο σας μην παραλείπετε την τακτική συντήρηση και τον τακτικό καθαρισμό των φίλτρων του. Ακόμη σε καταστήματα με ηλεκτρικά είδη θα βρείτε ειδικά σπρέι για τον καθαρισμό των κλιματιστικών.
Αποφύγετε τις αλλεργίες: Η συνεχής χρήση του κλιματιστικού μπορεί να ξηράνει την ατμόσφαιρα και η ξηρή ατμόσφαιρα πιθανόν να επιδεινώσει τις αλλεργίες σας. Το επιθήλιο των αεραγωγών του αναπνευστικού όταν ξηραίνεται χάνει σε κάποιο βαθμό την ιδιότητα του να συγκρατεί τα αλλεργιογόνα, σκόνη, γύρη με αποτέλεσμα να προκαλείται βήχας και αναπνευστικά προβλήματα. Για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγραντήρα στο χώρο σας, αφού διαπιστώσετε με ένα υγρόμετρο (το όργανο που μετράει την υγρασία) ότι τα επίπεδα υγρασίας είναι χαμηλά. Σήμερα βέβαια υπάρχουν σύγχρονα κλιματιστικά που διατηρούν τα σωστά επίπεδα υγρασίας και δεν ξηραίνουν την ατμόσφαιρα. Αν όμως έχετε παλιότερο μηχάνημα και δεν έχετε υγραντήρα υπάρχουν λύσεις. Μπορείτε με ένα σπρέι με νερό (π.χ. με αυτό που σιδερώνετε) να ψεκάζετε λίγο το χώρο σας. Ακόμη φροντίστε να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας πίνοντας πολλά υγρά (νερό κυρίως ή χυμούς).
Πως δεν θα πάθετε ψύξη: Πονάει ο ώμος σας, δεν μπορείτε να στρέψετε το κεφάλι σας πονάει ή νιώθετε ενοχλήσεις στη μέση; Ίσως πάθατε ψύξη από τον κρύο αέρα, αλλά και την εναλλαγή κρύου – ζέστης που προκαλούν μυϊκό σπασμό και στη συνέχεια τις συγκεκριμένες ενοχλήσεις. Το καλύτερο λοιπόν που μπορείτε να κάνετε για να απομακρύνετε όλα αυτά τα ενδεχόμενα είναι να αποφύγετε την άμεση έκθεσή σας στο ρεύμα του ψυχρού αέρα και να ρυθμίσετε τις περσίδες του μηχανήματος έτσι ώστε ο αέρας να μην πέφτει κατευθείαν πάνω σας. Επίσης αν διαπιστώσετε ότι έχετε τέτοια ευαισθησία προτιμήστε να λειτουργείτε το μηχάνημα στη χαμηλή «σκάλα» του ανεμιστήρα και να αποφεύγετε τις απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας.
Ρυθμίστε το στην ιδανική θερμοκρασία Η εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος και η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού σας δεν πρέπει να έχουν απόκλιση μεγαλύτερη από 12 με 13 βαθμούς Κελσίου. Αν δηλαδή έξω έχει 40 βαθμούς δεν θα ήταν σωστό να έχετε ρυθμίσει το κλιματιστικό στους 20. Αν έχει π.χ. 40 βαθμούς, πρέπει να ρυθμίσετε το κλιματιστικό περίπου στους 27- 28 βαθμούς. Οι απότομες διαφορές θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία σας.
Μυστικά για το βράδυ
*Αφήνετε λίγο ανοιχτό το παράθυρο για να ανανεώνεται ο αέρας
*Το βράδυ ρυθμίσετε το κλιματιστικό σε υψηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με την ημέρα, γιατί το βράδυ κρυώνουμε πιο εύκολα επειδή δεν κινούμαστε και επιπλέον τις νυχτερινές ώρες οι θερμοκρασίες κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα
*Βάλτε το κλιματιστικό σας στο ειδικό πρόγραμμα νυχτερινής λειτουργίας αν το έχει σαν επιλογή.
lifezone.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου