ΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2012
«Το Μεγάλο μας Τσίρκο», του Ιάκωβου Καμπανέλλη
«Ιππής», του Αριστοφάνη
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Ακροπόλ, παρουσιάζει τις εξής παραγωγές για τη θερινή θεατρική περίοδο 2011-2012 :
1.«ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ», τoυ Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου. Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης. Σκηνικά- κοστούμια: Έρση Δρίνη. Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Αρμένης, Τάσος Νούσιας, Μαρίνα Ασλάνογλου
2.«ΙΠΠΗΣ» του Αριστοφάνη. Μετάφραση- σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής, Σκηνικά: Μανώλης Παντελιδάκης, Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη, Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους: Πέτρος Φιλιππίδης, Γιάννης Ζουγανέλης
«ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ»
Πρόκειται για ένα έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη που αποτελεί σταθμό όχι μόνο για το νεοελληνικό θέατρο, αλλά και για τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική ελληνική ιστορία. Μέσα από τραγούδια και σατιρικά και δραματικά επεισόδια, το έργο διατρέχει όλες τις σημαντικές στιγμές της σύγχρονης Ελλάδας: η Τουρκοκρατία, η βασιλεία του Όθωνα, η Μικρασιατική καταστροφή, ο πόλεμος του 1940 είναι ορισμένοι μόνο από τους βασικούς σταθμούς της πορείας που περιγράφονται σ’ αυτό το έργο-ντοκουμέντο, που παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο και επίκαιρο στις μέρες μας όσο ποτέ.
«Το Μεγάλο μας τσίρκο» ανέβηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1973 στο θέατρο Αθήναιον. Ο Σταύρος Ξαρχάκος έγραψε τη μουσική της παράστασης και ο Ευγένιος Σπαθάρης επιμελήθηκε τα σκηνικά. Πρωταγωνιστές της παράστασης ο Κώστας Καζάκος, η Τζένη Καρέζη, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Χρήστος Καλαβρούζος και ο Τίμος Περλέγκας. Ερμηνευτής των τραγουδιών ο Νίκος Ξυλούρης.
Η μαζική προσέλευση και η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στο πρώτο ανέβασμα του έργου ενόχλησε το δικτατορικό καθεστώς, που επέβαλε τη διακοπή των παραστάσεων. Μετά την πτώση της δικτατορίας η παράσταση ανέβηκε εκ νέου στο Θέατρο Ακροπόλ.
Σημείωμα Καλλιτεχνικού Διευθυντή & Σκηνοθέτη της παράστασης
«Το Μεγάλο μας Τσίρκο» είναι μια μαρτυρία για τη διαχρονία της Εθνικής μας περιπέτειας. Ένα λαϊκό έπος στο οποίο διαγράφονται ανάγλυφα οι αρετές αλλά και οι παθογένειες της φυλής, οι ανατάσεις και οι πτώσεις, οι αγώνες και οι αγωνίες ενός λαού, που φορτωμένος τη βαριά του ιστορία, δοκιμάζει τον βηματισμό του προς τον χρησμό ενός αμφίσημου μέλλοντος. Μια καταβύθιση του Πατριάρχη της μεταπολεμικής δραματουργίας στη «θεία κωμωδία» του ανελέητου ελληνικού αφηγήματος.
Σωτήρης Χατζάκης
Η παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» θα παρουσιαστεί τέλη Ιουνίου στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη για να ακολουθήσει μεγάλη καλοκαρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.
«ΙΠΠΗΣ»
Οι «Ιππής»είναι το πρώτο από τα σωζόμενα έργα που φέρει την υπογραφή του Αριστοφάνη, μια κατεξοχήν πολιτική κωμωδία που διδάχτηκε το 424 π.Χ. στα Λήναια, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο. Το έργο ασκεί οξύτατη κριτική προς τον αρχηγό των Δημοκρατικών, Κλέωνα, ρόλο τον οποίο έπαιξε ο ίδιος ο Αριστοφάνης, καθώς κανένας άλλος δεν τολμούσε.
Υπόθεση
Οι «Ιππής» περιγράφουν τον αγώνα του Παφλαγόνα ενάντια στον Αλλαντοπώλη, διακωμωδώντας τον τρόπο που ασκείται η πολιτική προκειμένου να αποκτηθεί η εύνοια του κόσμου.
Καθώς ο Παφλαγόνας έρχεται αντιμέτωπος με τον Αλλαντοπώλη, η κωμωδία στρέφει τα βέλη της στη δημαγαγωγία των πολιτικών και στη φαυλότητα της εξουσίας, στον λαϊκισμό και στη ρουσφετολογία, στα μικροκομματικά συμφέροντα αλλά και στην αφέλεια που πολλές φορές διακρίνει τους πολίτες. Πρόκειται για την πιο μαχητική ίσως σάτιρα του Αριστοφάνη, η οποία αν και αναφέρεται σε πρόσωπα και καταστάσεις του Πελοποννησιακού πολέμου, παραμένει ωστόσο δραματικά επίκαιρη.
Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στις αρχές Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη, για να ακολουθήσουν παραστάσεις στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου (20-21/07), και μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία που θα συνεχιστεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
wayout.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου