Με μεγάλη απήχηση στο κοινό, διαξάγεται για 12η χρονιά το πιο jazz φεστιβάλ της πόλης, με τη συμμετοχή 14 χωρών της Ευρώπης!
Από 23 έως και 27 Μαϊου, στην Τεχνόπολις!
Δωδέκατη συνεχή χρονιά για το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Jazz, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην "Τεχνόπολις" (κεντρική αυλή) από την Τετάρτη 23 έως και την Κυριακή 27 Μαϊου.
Στο φεστιβάλ συμμετέχουν 14 χώρες οι οποίες θα στείλουν τα αντιπροσωπευτικότερα μουσικά σύνολα jazz που διαθέτει η καθεμιά, καθώς πρόκειται για έναν πολιτιστικό θεσμό από τους σημαντικότερους της πόλης και η απήχησή του στο κοινό, έχει αποδειχθεί τεράστια.
Η Ελλάδα συμμετέχει με τη Big Band του Δήμου Αθηναίων και οι υπόλοιπες χώρες είναι οι εξής:
Αυστρία, Σουηδία, Κύπρος, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Δανία, Πολωνία, Τσεχία, Λετονία, Πορτογαλία & Λουξεμβούργο.
H είσοδος όπως πάντα είναι ελεύθερη για το κοινό
Το πρόγραμμα αναλυτικά
Τετάρτη 23/5
21.00-22.00 (Αυστρία) Pichler Bros
Matthias Pichler (κοντραμπάσο, φωνή), Andreas Pichler (ντραμς, μπάντζο, φωνή)
Ένα ενδιαφέρον και ανοιχτό – μουσικά και καλλιτεχνικά – ντουέτο με ρεπερτόριο που πιάνει τζαζ, φολκ, ποπ και άλλες μουσικές.
22.00-23.00 (Σουηδία) Viktoria Tolstoy
Γεννήθηκε στην Στοκχόλμη και είναι τρισέγγονη του μεγάλου συγγραφέα Λέοντος Τολστόι.
Μπήκε από πολύ νωρίς στη δισκογραφία και έκανε επιτυχίες στο σουηδικό chart, για να καταπλήξει τους πάντες το 2000 με το άλμπουμ «Blame It On My Youth», που ηχογράφησε με το κουαρτέτο της και περιλαμβάνει κλασικά τζαζ κομμάτια.
23.00-00.00 (Βέλγιο) Manu Hermia Trio
Manuel Hermia (άλτο, σοπράνο και τενόρο σαξόφωνο, bansuri φλάουτο), Manolo Cabras (μπάσο), Joao Lobo (ντραμς και κρουστά)
Με το νέο του τρίο ο Manuel Hermia (αυτοσχεδιαστής, συνθέτης και εξερευνητής των ήχων και των μουσικών του κόσμου) οδηγεί το κοινό σε έναν τζαζ κόσμο που αφενός εδράζεται στην παράδοση και αφετέρου είναι ανοιχτός σε κάθε επίδραση, με μουσική που της αρέσει να ρισκάρει ενώ παραμένει όμορφη και φιλική στον ακροατή.
Πέμπτη 24/5
21.00-22.00 (Κύπρος) Takoushis - Karapatakis Project
Το σχήμα αποτελούν οι Μάριος Τακούσιης (πιάνο), Γαβριήλ Καραπατάκης (άταστο μπάσο), David Lynch (τενόρο και σοπράνο σαξόφωνο), Zαχαρίας Σπυριδάκης (κρητική λύρα), Στέλιος Ξυδιάς (ντραμς)
Ο νέος τους ψηφιακός δίσκος θα κυκλοφορήσει εντός του 2012. Με την καινούργια τους δουλειά εμβαθύνουν το λυρισμό τους και διευρύνουν την έκφραση τους σε νέα μουσικά πεδία αλληλεπίδρασης.
22.00-23.00 (Ολλανδία) Yuri Honing Wired Paradise
Yuri Honing (σαξόφωνο), Steven van Es (κιθάρα), Mark Hanstra (μπάσο), Joost Lijbaart (ντραμς)
Ο Yuri Honing είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σαξοφωνίστες της Ολλανδίας, με πολλές διακρίσεις, μεγάλη πείρα, εκτενείς περιοδείες και πολυάριθμη δισκογραφία.
Συνεργάζεται με μουσικούς όπως ο Charlie Haden και ο Paul Bley.
Ο Honing χρησιμοποιεί άφοβα την τζαζ, τη ροκ, τη dance, την electronica, θέλοντας να ενισχύσει την άποψη του πως η τζαζ δεν είναι ύφος αλλά καλλιτεχνική γλώσσα.
Επίσης, τιμήθηκε με το Βραβείο Boy Edgar, το σημαντικότερο Ολλανδικό βραβείο για καλλιτέχνη της μουσικής τζαζ.
23.00-00.00 (Ιταλία) Riccardo Luppi's Mure Mure
Ο σαξοφωνίστας και φλαουτίστας Riccardo Luppi γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1954 και σπούδασε αρχικά φλάουτο στην Civica Scuola di Musica στο Μιλάνο και αργότερα αποφοίτησε με διπλώματα τζαζ σαν σαξοφωνίστας τόσο από το ωδείο της Μπολόνια όσο και του Μιλάνου.
Ξεκίνησε την καριέρα του στην τοπική τζαζ σκηνή το 1976 παίζοντας με μερικούς από τους πιο σπουδαίους Ιταλούς μουσικούς.
Παρασκευή 25/5
21.00-22.00 (Ισπανία) Marta Sanchez Quartet
Το γκρουπ αυτό αποτελείται από τους Μάρτα Σάντσεθ (πιάνο), Ρεϊνιέρ Ελισάρδε «Ελ Νεγρόν» (κοντραμπάσο), Αριέλ Μπρίνγκεθ (σαξόφωνο) και Αντρές Λίτβιν (ντραμς).
Η μουσική τους έχει επιρροές από την κλασική μουσική, το ροκ, την ποπ και την πιο παραδοσιακή τζαζ μουσική ενώ ο αυτοσχεδιασμός έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το κουαρτέτο αυτό έχει εμφανισθεί σε σημαντικά τζαζ events όπως το Φεστιβάλ Τζαζ της Μαδρίτης και το Φεστιβάλ Τζαζ της Βιτόρια, μεταξύ άλλων. Το 2011 κυκλοφόρησε η δουλειά τους Το κίτρινο σπιράλ από τη δισκογραφική εταιρεία Errabal.
22.00-23.00 (Δανία) Bevort 3
Πρόκειται για ένα καινούριο τρίο της δανικής τζαζ σκηνής. Η τζαζ, σαν μουσική, είναι γνωστό ότι ισορροπεί και εμπνέεται από το «νέο» και το «παλιό» ταυτόχρονα και το γκρουπ Bevort 3 δεν αποτελεί εξαίρεση.
Παίζει με τα στάνταρντς της τζαζ και τη σύγχρονη μουσική δίνοντας δικές του ενορχηστρώσεις και δικά του κομμάτια ή ακόμα και διασκευάζοντας γνωστά ποπ τραγούδια με jazzy χρώματα.
Σε πρώτο πλάνο είναι η συνθέτρια, σαξοφωνίστρια και τραγουδίστρια Pernille Bévort που μέχρι σήμερα έχει επτά προσωπικά άλμπουμ. Στο μπάσο είναι ο Peter Hansen και στα ντραμς ο Janus Templeton, δυο μουσικοί που ξεχωρίζουν στη σύγχρονη τζαζ σκηνή της Δανίας.
23.00-00.00 (Πολωνία) Tubis Trio
Ένα από τα πολλά υποσχόμενα νέα τζαζ γκρουπ της Πολωνίας, με πολύ καλές κριτικές, είναι το Tubis Trio.
Η μουσική τους είναι σαφώς επηρεασμένη από τη σκανδιναβική τζαζ – όμως αυτές οι δυο «σχολές», της Πολωνίας και της Σκανδιναβίας έχουν ούτως ή άλλως πολλά κοινά σημεία και στοιχεία. Οι μουσικοί που απαρτίζουν το γκρουπ είναι δεξιοτέχνες σαν συνθέτες, σαν οργανοπαίχτες και σαν αυτοσχεδιαστές…
Από το 2008 το Tubis Trio αποτελούν ο πιανίστας Maciej Tubis, ο μπασίστας Marcin Lamch και ο ντράμερ Przemek Pacan. Παίζουν αποκλειστικά δική τους μουσική που συνθέτει ο Maciej Tubis ή κάνουν σύγχρονες διασκευές και αυτοσχεδιασμούς σε γνωστά τζαζ κομμάτια έτσι ώστε να παραμένουν ανοιχτοί στους μουσικούς τους ορίζοντες…
Σάββατο 26/5
21.00-22.00 (Τσεχία) Krystof Marek, Sara Bukovska
O Kryštof Marek, γεννημένος το 1967, είναι ένας αξιόλογος Τσέχος τζαζ πιανίστας και επίσης καταξιωμένος συνθέτης, αρχιμουσικός και διασκευαστής μουσικών έργων που ασχολείται ενεργά με την τζαζ, την ποπ καθώς και τη σύγχρονη κλασική μουσική.
Σπούδασε πιάνο με τον καθηγητή Zdeněk Páleniček και διεύθυνση ορχήστρας με τον καθηγητή Jiří Kolář. Από τα τέλη της δεκαετίας του 80 συμμετέχει – ως πιανίστας, διευθυντής, διασκευαστής μουσικών έργων και συνθέτης - σε μουσικά και θεατρικά έργα ευρείας γκάμας.
Η πιανίστρια Sára Bukovská, γεννημένη το 1977, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο αναγνωρισμένες πιανίστριες της νέας γενιάς και στους πιο αξιόλογους μουσικούς στη σύγχρονη μουσική σκηνή της Τσεχίας.
Είναι απόφοιτος του Ωδείου του Πίλζεν (Plzeň).
Εκτός από επιτυχής πιανίστρια, ασχολείται επίσης με σύνθεση και μουσική σκηνοθεσία. Χάρη στις δυνατότητες και τις ικανότητές της, τον εξαιρετικό καλλιτεχνικό της ζήλο και το ευρύ ρεπερτόριο (κλασική μουσική, όπερα, σανσόν, τζαζ) συνεργάζεται επίσης με άλλα θέατρα και μουσικές σκηνές της Τσεχίας και ως πιανίστρια-σολίστας δίνει πολυάριθμες συναυλίες στην Τσεχία, καθώς και στο εξωτερικό, κυρίως στην Ιαπωνία και στη Γερμανία.
22.00-23.00 (Λετονία) Maris Briezkalns Quintet
Intars Busulis (φωνή, τρομπόνι), Viktors Ritovs (πιάνο, πλήκτρα), Gints Paberzs (σαξόφωνα), Andris Grunte (μπάσο), Maris Briezkalns (ντραμς)
Το MBQ είναι ένα από τα κορυφαία και πιο ενδιαφέροντα μικρά ακουστικά – και mainstream – σχήματα της λετονικής τζαζ σκηνής. Ειδικεύεται με κάποιο τρόπο σε ποπ τζαζ ή λάτιν τζαζ ρεπερτόριο και μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί σε πολλές τζαζ σκηνές και φεστιβάλ της Ευρώπης και της Αμερικής…
Ο αρχηγός του γκρουπ είναι ο ντράμερ και παραγωγός Maris Briezkalns.
23.00-00.00 (ΕΛΛΑΔΑ) Haris Lambrakis Quartet
Πώς γίνεται να παίζεις modal τζαζ και να δίνεις την αίσθηση ότι μιλάς τη γλώσσα της Ανατολής; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, που περικλείει μια θεμελιακή αντίθεση, μπορεί να δώσει μόνον η μουσική και ο τρόπος παιξίματος του κουαρτέτου του Χάρη Λαμπράκη. Το κουαρτέτο του Χάρη Λαμπράκη αποτελεί σύμπραξη τεσσάρων μουσικών με κοινές αναφορές, αλλά και με αξιοσημείωτη πορεία ως σολίστες. Σημείο εκκίνησης για όλους αποτελεί η τροπική (modal) τζαζ των δεκαετιών του 1960 και του 1970, ο αυτοσχεδιασμός αλλά και η παραδοσιακή μουσική της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι επιρροές από τον John Coltrane και τον Bill Evans, αλλά και η έμπνευση από δυτικές αρμονίες, ρυθμούς και μελωδίες, είναι προφανείς. Ωστόσο, το μεγάλο μουσικό όπλο του σχήματος είναι ότι κατορθώνει να ακούγεται ως το απόλυτα σύγχρονο γκρουπ της ελληνικής τζαζ σκηνής, με έναν ήχο συμπαγή, καινούργιο, δημιουργικό, που είναι αποτέλεσμα ώσμωσης ποικίλων μουσικών στοιχείων, καταβολών και επιρροών, όπου όμως αδυνατείς να διακρίνεις τα επιμέρους «δομικά υλικά». Η μουσική τους, κοντολογίς, αποτελεί δικαίωση της έννοιας της «καθαρής δημιουργίας».
Κυριακή 27/5
21.00-22.00 (Πορτογαλία) Maria Joao & Mario Laginha Project
Δύσκολα θα βρει κανείς στον ευρωπαϊκό χώρο – ή και ευρύτερα – πιο τολμηρή και original φωνή από αυτή της Maria Joao Monteiro Grancha (ή, απλά, Maria Joao). Σαν καθαρή τραγουδίστρια της τζαζ, η Maria Joao διαθέτει το πάθος της Billie Holiday, την εφευρετικότητα της Ella Fitzgerald και το sex appeal της βραζιλιάνας Elis Regina. Η ίδια η καταγωγή της (πορτογαλική και αφρικάνικη) την τοποθετεί, ταυτόχρονα με άνεση στον χώρο της world μουσικής και, ψάχνοντας την δισκογραφία της, θα την συναντήσουμε σε πλήθος από διεθνικά μουσικά πλαίσια. Η Maria Joao είναι πασίγνωστη στη διεθνή world jazz σκηνή σήμερα. Ξεκίνησε την ενασχόλησή της με την τζαζ στις αρχές της δεκαετίας του '80 και στα μέσα της ίδιας δεκαετίας είχε ήδη αρχίσει να εντυπωσιάζει. Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν τα ντουέτα της με την γιαπωνέζα πιανίστρια Aki Takase. Κάπου στις αρχές της δεκαετίας του '90 αποφασίζει πως είναι πια καιρός να δείξει την βαθιά της σχέση με την λαϊκή μουσική της πατρίδας της και σχηματίζει το γκρουπ Cal Viva σε πρώτη φάση και, στη συνέχεια, απλώνει αυτή της την προσέγγιση σε κάθε τύπο και στυλ της τζαζ, με αποτέλεσμα να θεωρείται μια από τις καλύτερες τζαζ τραγουδίστριες σήμερα, σε διεθνές επίπεδο. Κάθε project της Maria Joao είναι και ένα ξεχωριστό πεδίο εκφραστικής διερεύνησης – και κάθε παρουσία της (συναυλιακή ή δισκογραφική) αποτελεί μια εμπειρία. Η Maria Joao συνεργάζεται σταθερά με τον πιανίστα Mário Laginha και η μουσική σύνδεση που έχουν πετύχει μεταξύ τους δίνει εξαιρετικά καλλιτεχνικά / αισθητικά αποτελέσματα αλλά και ευκαιρίες για δημιουργική συνεργασία με εξαίρετους μουσικούς όπως οι António Pinho Vargas, Carlos Bica, Joe Zawinul, Thomas Quasthoff, Gilberto Gil, Laureen Newton, Bobo Stenson, Christof Lauer και πάρα πολλούς άλλους. Η συνεργασία της Maria και του Mário μετρά περίπου τρεις δεκαετίες και αντικατοπτρίζεται σε πλήθος από κοντσέρτα ανά τον κόσμο και ιδιαίτερες ηχογραφήσεις όπως “Danças”, “Fábula”, “Cor”, “Lobos, Raposas e Coiotes”, “Chorinho Feliz”, “Mumadji”, “Undercovers”, “Tralha” και “Chocolate”. Η συνύπαρξη του Laginha και της Joao – σε δίσκο ή στη σκηνή – μετασχηματίζει το event σε δημιουργικότητα και συγκίνηση. Η μουσική που κάνουν είναι, πάνω απ’ όλα, η μουσική που τους αρέσει και τους ευχαριστεί – αυτή που θέλουν να κάνουν. Ακούγοντάς την διακρίνουμε την αυθεντικότητα και την πολιτισμικότητα που μεταφέρει – όχι μόνο από την Πορτογαλία αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο...
22.00-23.00 (Λουξεμβούργο) Michel Pilz & Georg Ruby
Michel Pilz (μπάσο κλαρίνο), Georg Ruby (πιάνο)
Από το 2007 ο Georg Ruby, πιανίστας από την Κολωνία και ο Michel Pilz, κλαρινετίστας από το Λουξεμβούργο δουλεύουν πάνω σ’ ένα project που το ονομάζουν “Instant Composings”, δηλαδή «στιγμιαίες συνθέσεις».
Μέσα από τη συνεργασία τους και τα ταξίδια τους ανάμεσα στο Λουξεμβούργο, την Κολωνία και το Saarbrücken, οι δυο μουσικοί γνωρίστηκαν πολύ καλά και εκτίμησε ο καθένας τις ποιότητες του άλλου.
Τόσο ο Michel Pilz όσο και ο Georg Ruby ανήκουν – ο καθένας με τον δικό του τρόπο – στον χώρο των πολύ σπουδαίων Ευρωπαίων μουσικών αυτοσχεδιαστών, πράγμα που αντικατοπτρίζεται και εκφράζεται σε πλήθος από ηχογραφήσεις, ραδιοφωνικές παραγωγές και συναυλίες σε όλο τον κόσμο.
23.00-00.00 Big Band Δήμου Αθηναίων
Τη λήξη του φεστιβάλ δίνει ένα από τα τέσσερα μουσικά σύνολα του Δήμου Αθηναίων, η Big Band.
Το ρεπερτόριο της Big Band του Δήμου Αθηναίων αποτελείται από ιστορικές συνθέσεις και ενορχηστρώσεις των πρωτοπόρων δημιουργών της Big Band φιλολογίας, επίσης από έργα της σύγχρονης ποιοτικής τζαζ .
Η Big Band του Δήμου Αθηναίων έχει παρουσιαστεί σε όλες τις μεγάλες αίθουσες και φεστιβάλ μουσικής και τεχνών στη Αθήνα, Θεσσαλονίκη, καθώς και στην ελληνική περιφέρεια.
Έχει συνεργαστεί με διεθνούς φήμης σολίστες όπως Chico Freeman, BobbΥ Shew, Bill Russo, Dan Owens, Χρήστο Ραφαηλίδη, Γιώργο Κοντραφούρη, Τάκη Πατερέλη, Γιώτη Σαμαρά, Veronica Mortensen, Julie Massino κ.α..
Η ευελιξία αλλά και το υψηλότατο επίπεδο των μουσικών εκτελεστών της Big Band του Δήμου Αθηναίων εκφράζουν την Ελληνική προσέγγιση στην ερμηνεία της jazz και συνθέτουν ένα ξεχωριστό ηχητικό γεγονός
πηγη http://entertainment.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου