Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας σε ποσοστό μεταξύ 9% και 12% και μείωση του πραγματικού ΑΕΠ από 5% ως 8%


Συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας σε ποσοστό μεταξύ 9% και 12% και μείωση του πραγματικού ΑΕΠ από 5% ως 8% -
χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι αποφάσεις-σοκ του Eurogroup στο πλαίσιο της οικονομικής στήριξης της Κύπρου και οι ...
αρνητικές επιδράσεις των περιοριστικών μέτρων - προβλέπει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Οι προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση ότι οι τραπεζικές καταθέσεις κατά 20% - 30%.

Ωστόσο, διευκρινίζεται πως στις εκτιμήσεις αυτές, δεν λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες της απότομης αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα και άλλες εξωγενείς αλλαγές που συμβαίνουν στην οικονομία ταυτόχρονα με τη μείωση των καταθέσεων, όπως είναι η επιβολή περιορισμών στις συναλλαγές και το «πάγωμα» μέρους των ανασφάλιστων καταθέσεων, που περιορίζουν τη ρευστότητα και το κεφάλαιο κίνησης (working capital) των επιχειρήσεων με αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα και απασχόληση, και η απουσία νέων εισροών στην Κύπρο μέσω ξένων εταιρειών των οποίων οι δραστηριότητες υποστηρίζονταν από τις τράπεζες και άλλες υπηρεσίες. Αυτά, σύμφωνα με το ΚΟΕ, αναμένεται να έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε διάφορους άλλους τομείς της εγχώριας οικονομίας.

Δεν λήφθηκαν υπόψη επίσης η αυξημένη αβεβαιότητα και απώλεια εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, αφού οι συναλλαγές πλέον ρυθμίζονται με διατάγματα.

Σε σχέση με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, το ΚΟΕ εκτιμά ότι αυτός θα μειωθεί σε ποσοστό 1% με 2%, με τον πληθωρισμό για όλο το 2013 να κυμαίνεται γύρω στο 1%.

Ως προς την ανεργία (δεδομένα Eurostat), το ΚΟΕ εκτιμά ότι θα αυξηθεί κατά 5 με 6 ποσοστιαίες μονάδες, με την πρόβλεψη να κάνει λόγο για ποσοστό γύρω στο 20% για το 2013.

Παράλληλα, αναμένεται σημαντική απώλεια εμπιστοσύνης καταναλωτών και επιχειρηματιών, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας να καταγράφει μεγάλη πτώση, που να φτάνει μέχρι και 20 μονάδε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...