Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

Ξεμένει η Κύπρος και από τρόφιμα...


Μεγάλα είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην καθημερινότητα των Κυπρίων μετά το όχι στο κούρεμα των καταθέσεων και το παρατεταμένο κλείσιμο των τραπεζών στη χώρα.


Στο νησί υπάρχουν προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με προϊόντα, πάγωμα στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, πλήρης παράλυση στην πώληση αυτοκινήτων και έλλειψη μετρητών για αγορά καυσίμων.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» η αγορά παραμένει μουδιασμένη, ο κόσμος ξοδεύει με φειδώ, προβλήματα αντιμετωπίζουν οι προμηθεύτριες εταιρείες και κανείς δεν ξέρει τι θα επακολουθήσει, όσο οι τράπεζες παραμένουν κλειστές.

Την ίδια στιγμή διακοπή των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες παρατηρείται στην κυπριακή οικονομία, ενώ πολλά ΑΤΜ έχουν περιορισμένο ποσό ανάληψης. Η έλλειψη ρευστού είναι εμφανέστατη σε όλο το νησί. Στα ΑΤΜ γίνεται προσπάθεια να υπάρχει μόνιμος εφοδιασμός, ενώ πολλές επιχειρήσεις αποφάσισαν να σταματήσουν τη λειτουργία τους και να δώσουν άδειες στους εργαζόμενους μέχρι την άλλη εβδομάδα και μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετά καταστήματα δεν δέχονται πλέον πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών και ζητάνε από τους πελάτες τους μετρητά, ενώ τα βενζινάδικα του νησιού δεν δέχονται το πλαστικό χρήμα. 

«Οι πρατηριούχοι εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένοι να πωλούν τοις μετρητοίς και να αποφεύγουν τις πιστώσεις» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Στέφανος Στεφάνου. Ο κ. Στεφάνου διαβεβαιώνει επίσης ότι υπάρχουν καύσιμα στην αγορά και τα 280 πρατήρια καυσίμων λειτουργούν κανονικά.

Σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης πάντως οι πρατηριούχοι προχωρούν σε κάποιες διευκολύνσεις, όπως είπε, σημειώνοντας ότι και οι εταιρείες για να προμηθεύσουν τα πρατήρια θα πρέπει να προπληρωθούν και με τη σειρά τους δεν δέχονται επιταγές. Συνεπώς, συνέχισε, και οι πρατηριούχοι για να συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα χρήματα θα πρέπει να εργαστούν με μετρητά.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν, επίσης, οι Κύπριοι φοιτητές του εξωτερικού καθώς οι γονείς τους δεν μπορούν να τους στείλουν χρήματα μέσω του τραπεζικού συστήματος.
eglimatikotita.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...