Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Εμανουέλ Ριβά: «Τους απέρριπτα και με ξέχασαν»!


Η Εμανουέλ Ριβά είχε απορρίψει άπειρες «εμπορικές» προτάσεις μετά τη μεγάλη επιτυχία του «Χιροσίμα αγάπη μου». Λογικό.
Σε σκηνοθεσία του Αλέν Ρενέ και σε σενάριο της Μαργκερίτ Ντιράς, το φιλμ άλλαξε μια και καλή την κινηματογραφική γραμματική. «Επειδή τους απέρριπτα με ξέχασαν. Ηταν παράξενο. Η παρουσία μου δημιούργησε ένα "κενό" στον κινηματογραφικό χώρο, το οποίο και κάλυψα - όμως μόνο για λίγο».

Την είδαμε βέβαια και στα 90s, στην «Μπλε ταινία» του Κριστόφ Κισλόφσκι, στον ρόλο της μητέρας της Ζιλιέτ Μπινός. Εκεί έπασχε από Αλτσχάιμερ. Σήμερα το κοινό αγκαλιάζει μια ταινία που, υπό άλλες συνθήκες, θα άφηνε εντελώς αδιάφορους τους μη σκληροπυρηνικούς: ολοκληρωτική απουσία κινηματογραφικού score και μεγάλα σε διάρκεια γκρο πλαν, με τις ρυτίδες στα πρόσωπα του Ζαν Λουί Τρεντινιάν και της Εμανουέλ Ριβά να γεμίζουν συχνά την οθόνη, αν και εμείς δίνουμε σημασία μονάχα στα μάτια τους. 

«Ελεγαν ότι η κεντρική ιστορία θα έδιωχνε τον κόσμο από τις αίθουσες. Και έκαναν λάθος. Αυτή είναι μια ιστορία που θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα. Σ' εμένα, σ' εσάς. Τα ζητήματά της ζωής, του θανάτου και της αγάπης δεν θα πάψουν ποτέ να μας απασχολούν».

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...