Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Από τον αθλητισμό στη φυλακή!


Με αφορμή την τραγωδία του Πιστόριους...
...το gazzetta.gr θυμάται κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις αθλητών που κύλησαν στο έγκλημα και το πλήρωσαν με βαρύτατες ποινές.


Ο Όσκαρ Πιστόριους πριν από λίγους μήνες συγκλόνιζε τον παγκόσμιο αθλητισμό ως ο πρώτος μ αρτιμελής αθλητής που παίρνει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Πλέον, επιστρέφει στα πρωτοσέλιδα λόγω της δολοφονίας της συζύγου του. Δεν είναι η πρώτη φορά που αθλητής απασχολεί την επικαιρότητα για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με τις επιδόσεις του. Το gazzetta.gr θυμίζει πέντε χαρακτηριστικές περιπτώσεις από διαφορετικά αθλήματα, όπου όμως είχαν πλήρη επίγνωση για τα εγκλήματά τους.

Ομογενής καταδικασμένος για φόνο
Ο Ευάγγελος Γούσης είναι Αυστραλός πρώην αθλητής του μποξ και του kickboxing. Έχει ελληνικές ρίζες, αφού γεννήθηκε στην Τασκένδη από Έλληνες μετανάστες στο Ουζμπεκιστάν. Πήγε στην Αυστραλία σε ηλικία 8 ετών και από τα 20 ξεκίνησε τις επαφές του με τον υπόκοσμο. Έφτασε κοντά στην συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς της Σεούλ το 1988, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει ενώ έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής στο kickboxing. Το 2004 κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Λιούς Κέιν, με τον ίδιο να επικαλείται αυτοάμυνα, ενώ το 2008 καταδικάστηκε πλέον σε ισόβια, για τη δολοφονία του «νονού» Λιόυις Μόραν μέσα σε κλαμπ, εκτελώντας συμβόλαιο θανάτου. «Ακόμα και αν τον κρέμαγαν, αυτό δεν θα έφερνε πίσω τους δύο μου γιούς και τον άντρα μου», τόνιζε η σύζυγος του εκλιπόντα.   Παράλληλα, κατηγορείται για έναν ακόμα φόνο, ο οποίος διεξήχθη το 2003. Γενικώς στους πολέμους που διεξάγονταν ανάμεσα στις συμμορίες της Μελβούρνης είχαν εμπλοκή και άλλοι Έλληνες ομογενείς.

Ο σταρ που πήγε φυλακή
Ο Ο' Τζέι Σίμπσον αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ. Ο γνωστός παίκτης του American Football, παρουσιαστής και ηθοποιός βρίσκεται στη φυλακή, καθώς είχε αρκετά μπλεξίματα. Το 1994 η τηλεοπτική μετάδοση των τελικών του ΝΒΑ διεκόπη για να μεταδοθεί η καταδίωξη του Σίμπσον από την αστυνομία! Ο παίκτης από το Σαν Φραντσίσκο κατηγορούταν για το θάνατο της πρώην συζύγου του και του φίλου της. Η «δίκη του αιώνα», όπως χαρακτηρίστηκε, συγκέντρωσε τρομερή ακροαματικότητα, η οποία έμεινε στην ιστορία. Οι οικογένειες των θυμάτων τον έτρεξαν πολύ καιρό, διεκδικώντας τη σύνταξή του από το NFL για αποζημίωση.

 Το 2011, στο βιβλίο που έγραψε ο ατζέντης του, Μάικ Γκίλμπερντ, τόνιζε ότι ο Σίμπσον του είχε ομολογήσει ότι έκανε το φόνο. Ο δικηγόρος του πρώην παίκτη ωστόσο το αρνήθηκε. Ενώ οι περιπέτειες του για το φόνο συνεχίζονταν, έμπλεξε και με άλλα. Το 2001 συνελήφθη για επίθεση σε οδηγό μηχανής, ενώ το 2007 ηγήθηκε ένοπλης ληστείας σε Ξενοδοχείο-καζίνο, κλέβοντας συλλεκτικά αθλητικά αντικείμενα. Παραδέχθηκε ότι τα πήρε, τονίζοντας ότι πρώτα κλάπηκαν από τον ίδιο, ωστόσο αρνήθηκε τις κατηγορίες για διάρρηξη και οπλοκατοχή. Τον 2008 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 33 ετών συνολικά και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο κελί, προσπαθώντας να βγει με εγγύηση.

Ο «γρήγορος» Έντι Τζόνσον
Ο πρώην μπασκετμπολίστας των Ατλάντα Χοκς, Κλίβελαντ Καβαλίερς και Σιάτλ Σούπερσονικς πήρε το προσωνύμιό του από την σπιρτάδα του μέσα στα παρκέ. Γρήγορα όμως αποβλήθηκε από αυτά λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς του. Επιθέσεις, βιασμοί, διαρρήξεις, ναρκωτικά...  Στο ποινικό μητρώο του είναι καταγεγραμμένες περισσότερες από 100 συλλήψεις, ενώ μπαινοβγαίνει συχνά στη φυλακή. Το 2006 κατηγορήθηκε ότι παρενόχλησε σεξουαλικά ένα εννιάχρονο κοριτσάκι, ενώ εκκρεμούσε δίκη εις βάρος του για άλλο βιασμό! Ήταν σύνηθες φαινόμενο το μπέρδεμα του με τον... άλλον Έντι Τζόνσον, ο οποίος είχε περάσει και από τον Ολυμπιακό, σε τέτοιο σημείο που ο Αμερικανός σμολ φόργουορντ σκεφτόταν να κάνει μηνύσεις για την εμπλοκή του ονόματός του! Το 2008 ο «γρήγορος» Έντι καταδικάστηκε σε ισόβια για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων.

Το κακό παιδί του αγγλικού ποδοσφαίρου
Ο 28χρονος πρώην Άγγλος ποδοσφαιριστής, Γκάβιν Γκραντ, καταδικάστηκε σε ισόβια για φόνους. Την χρονιά της καταδίκης, έπαιζε στην Μπράντφορντ, ενώ είχε περάσει και από τις Τζίλιγχαμ και Μίλγουολ. Τα μπλεξίματα του με το νόμο ξεκίνησαν το 2005, όταν κατηγορήθηκε για φόνο, αλλά το 2007 αθωώθηκε, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Ωστόσο, τρία χρόνια μετά κρίθηκε ένοχος για το θάνατο ενός 21χρονου το 2004, ενώ τελικά στάθηκαν και οι αρχικές κατηγορίες.  Καταδικάστηκε σε ισόβια, με μίνιμουμ κάθειρξη τα 25 χρόνια.

150 χρόνια στον «μαύρο ρινόκερο»
Ο Κλίφορντ Ετιέν ξεκίνησε το μποξ ενώ ήταν ήδη στη φυλακή για ληστεία. Κέρδισε το τουρνουά φυλακών και όταν βγήκε το 1998 μετά από 10 χρόνια, λόγω καλής διαγωγής, έγινε επαγγελματίας μποξέρ. Το 2000 το περιοδικό Ring τον χαρακτήρισε ως τον πιο «συναρπαστικό μαχητή» για να παρακολουθήσει κανείς! Υπέγραψε συμβόλαιο με τη Showtime και εκτόξευσε τις μετοχές του,. Το 2003, έχοντας ξαναχτίσει τη φήμη του μετά από μια «κοιλιά» ηττήθηκε με νοκ-άουτ στον πρώτο γύρο από τον Μάικ Τάισον, έπειτα από μόλις 49 δευτερόλεπτα. Από τότε η καριέρα του πήρε την κάτω βόλτα. Τον Αύγουστο του 2005 συνελήφθη για ένοπλη ληστεία, απαγωγή και απόπειρα δολοφονίας αστυνομικού. Τον Ιούνιο του 2006 καταδικάστηκε σε 150 χρόνια φυλάκισης, χωρίς τη δυνατότητα εγγύησης.
gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...