Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Αγωνία στην κυβέρνηση για το «τέρας» της ανεργίας!


Ο φόβος ότι μπορεί να πληγεί περαιτέρω η ήδη τραυματισμένη κοινωνική συνοχή
με την περιθωριοποίηση ενός μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας λόγω της εφιαλτικής πραγματικότητας της ανεργίας, ταρακούνησε για τα καλά τους τρικομματικούς εταίρους οι οποίοι σπεύδουν άρον άρον να πάρουν μέτρα για την ανάσχεσή της.

Η αγωνία που υπάρχει στην κυβέρνηση για το «τέρας» της ανεργίας αποτυπώθηκε και στην ομιλία που έκανε πριν τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με την οποία εξέφρασε ανοιχτά την ανησυχία του για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την προοπτική των νέων στην αγορά εργασίας. Σε Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πως μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας, το τέλος των ελλειμμάτων και το «κούρεμα» η ανεργία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο που μπορεί να τινάξει στον αέρα όλο το δημοσιονομικό πρόγραμμα με απώλειες εσόδων, φόρων, εισφορών οδηγώντας πιθανότατα ακόμη και σε πολιτική αποσταθεροποίηση.

Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης στη χθεσινή τρίωρη συνάντησή τους, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Εργασίας Γ. Βρούτση αποφάσισαν να προχωρήσουν στην υλοποίηση μίας δέσμης άμεσων μέτρων για τη στήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων – σε πρώτη φάση αφού όλοι στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως όσο η χώρα είναι βυθισμένη στην ύφεση χωρίς απτές επενδύσεις δεν πρόκειται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.


Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε στους κυβερνητικούς εταίρους ένα σχέδιο στοχευμένων παρεμβάσεων με κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ τα οποία όπως είπε στη σύσκεψη ο κ. Βρούτσης έχουν εξοικονομηθεί από το κόψιμο των «μαϊμού» συντάξεων και από την πάταξη της φοροδιαφυγής συνταξιούχων που επί χρόνια βρίσκονταν σε καθεστώς ασυλίας.

Κατά τους σχεδιασμούς του κ. Βρούτση το ποσό αυτό που λειτουργεί ως «ισοδύναμο μέτρο» θα κατευθυνθεί προς το υπουργείο Οικονομικών για τη στήριξη όλων των ανέργων στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης αλλά και στην άμεση έκδοση των συντάξεων για τους ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67% τουλάχιστον για ένα εξάμηνο πριν γίνει η εξέτασή τους από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.)

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετέφερε την πρόταση του κόμματός του για την ενίσχυση του ισχύοντος προγράμματος προκειμένου 700 χιλιάδες άνεργοι να ενισχυθούν με μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ στο κοινωνικό ταμείο –καθώς σήμερα τα συγκεκριμένα προγράμματα καλύπτουν μόλις 150 χιλιάδες ανέργους. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την πρόταση που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία ενός «Ταμείου Γενεών» με πόρους που θα προέλθουν από την αξιοποίηση των υδρογοναθράκων.

Τι ειπώθηκε για τον κατώτατο μισθό

Το ζήτημα του κατώτατου μισθού, μετά και τους τριγμούς που προκάλεσαν οι δηλώσεις Μέργου, έμεινε «κάτω από το χαλί». Ετέθη μόνο ακροθιγώς και οι κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν ότι δεν νοείται να υπάρξει περαιτέρω μείωσή του. Πηγές από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. υποστήριζαν ωστόσο πως το 2014 μπορεί να μπει επί της ουσίας το ενδεχόμενο αύξησης των 586 ευρώ για νέους με προσόντα που μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας –έπειτα από σχετική συζήτηση με την τρόικα.

Υψηλόβαθμες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών σημείωναν ωστόσο στο Real.gr ότι αυτό που προβλέπει το μνημόνιο αφορά στη διαπραγμάτευση που θα γίνει με βάση τη νέα μεθοδολογία αποφεύγοντας να μιλήσουν για «αυξήσεις»…



Εκτός ο ανασχηματισμός

Και οι τρεις πλευρές (Μαξίμου, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ.) επέμειναν ότι θέμα ανασχηματισμού δεν μπήκε στο τραπέζι της συζήτησης. Αυτό που ετέθη πάντως ήταν οι ρυθμοί της κυβέρνησης και η συνεννόηση για τις πρωτοβουλίες υπουργών ιδιαίτερα στα «καυτά» χαρτοφυλάκια που σηκώνουν το βάρος στην εφαρμογή του προγράμματος.

Ο Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη για τον κύκλο επαφών που ξεκινά την Τετάρτη με τις ηγεσίες όλων των υπουργείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...