Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Νέα 48ωρη απεργία, τη Δευτέρα και την Τρίτη 4 και 5 Φεβρουαρίου συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι ναυτεργάτες!


Με νέα 48ωρη απεργία, τη Δευτέρα και την Τρίτη 4 και 5 Φεβρουαρίου αντίστοιχα,
συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι ναυτεργάτες, όπως αποφάσισε το πρωί της Κυριακής η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.  Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια από τις 6 το πρωί της Δευτέρας έως τις 6 το πρωί της Τετάρτης.

Τα ναυτεργατικά σωματεία πραγματοποίησαν το μεσημέρι νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στον Άγιο Διονύσιο, καθώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις τους συμπληρώνουν την τέταρτη ημέρα.

Η ΠΝΟ αποφάσισε επίσης τη σύμπηξη κοινού μετώπου με εργαζόμενους άλλων κλάδων, οι οποίοι έχουν ήδη ταχθεί στο πλευρό των ναυτεργατών, όπως, τους εργαζόμενους στη ναυτιλία και στον τουρισμό, την Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών, την Ένωση Μονίμων Υπαλλήλων ΟΛΠ, τους Πλοηγούς, τους εργαζόμενους στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και άλλους, τους οποίους καλεί σε κοινή σύσκεψη.

Η διοίκηση της ΠΝΟ με της ανακοίνωση μιλά για πλήρη επιτυχία της απεργίας, ενώ κάνει λόγο για συνεχιζόμενη αδιαλλαξία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου στο μείζον αίτημα των ναυτεργατών για την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου που όπως αναφέρει θα ξεκληρίσει τον κλάδο των ναυτεργατών και όλο το πλέγμα των νομικών κανόνων ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου, που τον συγκροτούν.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης κάλεσε σε νέα συνάντηση τα μέλη της ΠΝΟ και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.  «Σε διάλογο με τον υπουργό θα προσέλθουμε μόνο αν υπάρξει κάποια θετική απάντηση στα αιτήματά μας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς.

Η ΠΝΟ ζητεί την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας, καθώς, όπως αναφέρει, με τις διατάξεις του θα σταλούν στην ανεργία και άλλοι ναυτεργάτες.

Εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων, στις ομιλίες τους, είπαν ότι το νομοσχέδιο είναι «ταφόπλακα» σε ό,τι έχει απομείνει για τους Έλληνες ναυτεργάτες, ιδιαίτερα για εκείνους που απασχολούνται στην επιβατηγό ναυτιλία, ενώ είπαν ότι ουσιαστικά καταργείται εκ βάθρων το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που αφορά, μεταξύ άλλων, τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων και την δεκάμηνη απασχόληση.

Επίσης, ανέφεραν ότι για τα ποντοπόρα φορτηγά πλοία, κατεδαφίζεται πλέον ο θεσμός της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αφού εισάγεται στο χώρο της ναυτικής εργασίας η διαδικασία σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας, που θα καταρτίζονται μεταξύ του πλοιοκτήτη και του Έλληνα ναυτικού για ναυτολόγηση σε θέση κατώτερου πληρώματος.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογιώργος, σε δήλωσή του έκανε λόγο για αδιαλλαξία της κυβέρνησης πάνω στο πρόβλημα των ναυτεργατών και πρόσθεσε ότι με το σχέδιο νόμου καταργούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας.

«Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση»
Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση, τα περιθώρια είναι περιορισμένα, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης σχολιάζοντας τη νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση που εξήγγειλε η ΠΝΟ.

Ο κ. Μουσουρούλης ο οποίος απέκλεισε προς το παρόν το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης, πρόσθεσε ότι ο διάλογος συνεχίζεται καθώς τα προβλήματα είναι δεδομένα και για τις δύο πλευρές και για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και για τους Έλληνες ναυτεργάτες.

«Όσο διαρκή αυτός ο εποικοδομητικός διάλογος δεν τίθεται τέτοιο θέμα [πολιτικής επιστράτευσης]», είπε ο κ. Μουσουρούλης, προσθέτοντας όμως ότι «δεν μπορούμε να κλείνουμε τα αυτιά μας στις φωνές αγωνίας των νησιωτών».
news.in

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...