Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Φτωχότερη ψυχική υγεία, άγχος, αυτοκτονίες, αλλά και θανατηφόρες νόσους συνδέεται η ανεργία στην Ελλαδα


Με φτωχότερη ψυχική υγεία, άγχος, αυτοκτονίες, αλλά και θανατηφόρες νόσους (καρκίνος, καρδιακά επεισόδια) συνδέεται η ανεργία σύμφωνα με την υπό κατάρτιση έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας.

Η υγεία και η ασθένεια αποτελούν προϊόντα αλληλεπίδρασης βιολογικών, κοινωνικών, ψυχολογικών, οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, επισημαίνει χαρακτηριστικά η διευθύντρια Επαγγελματικής Κατάρτισης Χρύσα Παϊδούση. Η απασχόληση και η κοινωνικοοικονομική θέση είναι βασικοί μηχανισμοί επηρεασμού της σωματικής, ψυχικής υγείας και της θνησιμότητας.


Η έλλειψη απασχόλησης και η κακή υγεία συνδέονται με αιτιακή αμφίπλευρη έντονη σχέση. Η ανεργία συνδέεται με: υψηλότερη νοσηρότητα και θνησιμότητα αλλά και θνησιμότητα από καρδιακά νοσήματα, καρκίνο του πνεύμονα, μολύνσεις, μακροχρόνιες ασθένειες αλλά και διάφορα σωματικά συμπτώματα.

Η ανεργία συνδέεται με: φτωχότερη ψυχική υγεία, αυτοκτονίες, ψυχολογικό άγχος, υψηλότερη ψυχολογική/ψυχιατρική νοσηρότητα. Οι επιπτώσεις της ανεργίας εκδηλώνονται στον άνεργο και τα άτομα του περιβάλλοντός του, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών του. Εκτός από λόγους ηθικής, υπάρχουν οικονομικοί και κοινωνικοί λόγοι για την υποστήριξη της εργασίας. Αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους ενίσχυσης της ευημερίας του πληθυσμού σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Α. ΒΑΣ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...