Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Ναρκωτικα μπορούν να ανακουφίσουν από τον πυρετό, τη ναυτία, την εξάντληση, τον πονοκέφαλο και τους πόνους στα κόκαλα


Μια άκρως επαναστατική αλλά ταυτόχρονα αμφιλεγόμενη θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης προτείνουν επιστήμονες από την Ταϊβάν.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν, οι εξαρτησιογόνες ουσίες μεθαμφεταμίνες μπορούν να ανακουφίσουν από τον πυρετό, τη ναυτία, την εξάντληση, τον πονοκέφαλο και τους πόνους στα κόκαλα.

Εκθέτοντας δείγματα ιστού από πνευμονικά κύτταρα σε διαφορετικές ποσότητες μεθαμφεταμινών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν με έκπληξη ότι όσα είχαν εκτεθεί στη ναρκωτική ουσία παρουσίαζαν ύφεση του ιού της γρίπης. Ο ιός που χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες της έρευνας ήταν ο Η1Ν1, γνωστός και ως «γρίπη των χοίρων». Οπως σημειώνουν οι επικεφαλής της μελέτης, Γιουν Χσιανγκ Τσεν και Κουάνγκ-Λουν Γου, στην επιθεώρηση «PLoS ONE», η ουσία, αν χρησιμοποιηθεί σε εύρος φαρμακευτικών συγκεντρώσεων, μπορεί να εξασθενήσει και όχι να ενισχύει την εξάπλωση της γρίπης Α/WSN/33 (HIN1), καθώς πιστεύουν ότι οι μεθαμφεταμίνες στοχεύουν στο στάδιο αναπαραγωγής του ιού και όχι στο στάδιο εισόδου ή απορρόφησής του εντός των μολυσμένων κυττάρων. Για τον λόγο αυτό παρατηρείται μείωση της παραγωγής του ιού.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι θα πρέπει να διεξαχθούν μεγαλύτερης κλίμακας έρευνες προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος τυχόν παρενέργειες, αλλά και να επιβεβαιωθούν τα θετικά αποτελέσματα της ουσίας. Αν και τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών, οι ειδικοί δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση στον κόσμο να αρχίσει να κάνει χρήση μεθαμφεταμινών προκειμένου να αναρρώσει ταχύτερα από τη γρίπη. Αντιθέτως, υπογραμμίζουν ότι οι μεθαμφεταμίνες παραμένουν εξαιρετικά επικίνδυνες για τον οργανισμό καθώς εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Παλαιότερες έρευνες μάλιστα είχαν δείξει ότι η συγκεκριμένη συνθετική ναρκωτική ουσία μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά ασθένειες όπως ο HIV. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά εξαρτησιογόνα ουσία και προκαλεί τερηδόνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...