Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας αναδρομικής μελέτης, η δραστική ουσία cabergoline, ένας αγωνιστής των υποδοχέων της ντοπαμίνης, κατάφερε να βελτιώσει ή να αποκαταστήσει τελείως την ανοργασμία στο 70% των ανδρών που την έλαβαν.
Πιο συγκεκριμένα οι 50 από τους 72 συμμετέχοντες δήλωσαν βελτίωση στους οργασμούς τους και από αυτούς τους 50, οι 25 ανέφεραν ότι πλέον είχαν φυσιολογικούς οργασμούς κατά τη διάρκεια λήψης του φαρμάκου.
Η πολυπαραγοντική ανάλυση αποκάλυψε πως η διάρκεια της θεραπείας και η συντρέχουσα θεραπεία υποκατάστασης της τεστοστερόνης είναι καλοί προγνωστικοί παράγοντες της ανταπόκρισης στην cabergoline.
Οι ερευνητές σημειώνουν πως η cabergoline αποτελεί μια αποτελεσματική εναλλακτική επιλογή για την αντιμετώπιση της ανδρικής ανοργασμίας. Χρειάζονται ωστόσο επιπλέον μελέτες που θα στοχεύουν στην καλύτερη κατανόηση της παθοφυσιολογίας της ανοργασμίας και στην επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων της παρούσας μελέτης αναφορικά με τη δράση της cabergoline.
Τα αίτια της ανοργασμίας έχουν συνήθως ψυχολογική προέλευση, αλλά η κατάσταση μπορεί επίσης να προκύψει είτε μετά από ριζική προστατεκτομή, είτε έπειτα από τη λήψη κάποιων φαρμάκων. Για παράδειγμα, τα κλασσικά αντιψυχωτικά φάρμακα και οι επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, έχει βρεθεί πως δημιουργούν διαταραχές στην οργασμική λειτουργία. Παράλληλα, το 75% των ανδρών αναφέρουν διαταραχές στον οργασμό μετά από επέμβαση ριζικής προστατεκτομής.
Η μελέτη της επίδρασης της cabergoline στη δευτεροπαθή ανοργασμία ξεκίνησε μετά από παρατηρήσεις αναφορικά με την αύξηση της προλακτίνης σε κάποιους άνδρες, η οποία μείωνε την ικανότητα τους για ικανοποιητική στύση και εκσπερμάτιση. Παράλληλα τα επίπεδα ντοπαμίνης έχουν βρεθεί να σχετίζονται με την λειτουργία του οργασμού.
Η cabergoline, έχει ένα άμεσο ανασταλτικό αποτέλεσμα στα κύτταρα της υπόφυσης που εκκρίνουν προλακτίνη και χρησιμοποιείται ως θεραπεία πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της υπερπρολακτιναιμίας. Η υπόθεση των ερευνητών λοιπόν ήταν ότι η ανασταλτική επίδραση της εν λόγω ουσίας στην έκκριση προλακτίνης μπορεί να βελτιώσει την ανδρική ανοργασμία.
Στη μελέτη συμμετείχαν 72 άνδρες οι οποίοι λάμβαναν 0,5 mg cabergoline δύο φορές την εβδομάδα για την αντιμετώπιση της ανοργασμίας. Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα της ωοθηλακιοτρόπου (FSH) και της ωχρινοποητικής ορμόνης(LH) στο αίμα , καθώς και τα επίπεδα της τεστοστερόνης και της προλακτίνης ορού. Επιπρόσθετα συμπεριέλαβαν στην αξιολόγηση τους την ενδεχόμενη θεραπεία υποκατάστασης της τεστοστερόνης. Η ανταπόκριση στη cabergoline αξιολογήθηκε με μια κλίμακα αυτοαναφοράς σχετικά με τη βελτίωση, ή την πλήρη αποκατάσταση της οργασμικής λειτουργίας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 69% των ανδρών βελτίωσε την οργασμική του λειτουργία, εκ των οποίων το 52% δήλωσε ότι πλέον ο οργασμός ήταν φυσιολογικός. Η μέση διάρκεια θεραπείας στους συμμετέχοντες που ανταποκρίθηκαν ήταν 298 ημέρες ενώ η αντίστοιχη διάρκεια σε αυτούς που δεν ανταποκρίθηκαν ήταν 218 ημέρες.
Η συντρέχουσα θεραπεία υποκατάστασης της τεστοστερόνης βρέθηκε να έχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση με τη καλή ανταπόκριση στη cabergoline, αλλά ο τρόπος χορήγησης της τεστοστερόνης δεν επηρέασε το αποτέλεσμα. Επίσης η μέση ηλικία ήταν τα 63 έτη και δε διέφερε μεταξύ των ανδρών που ανταποκρίθηκαν και αυτών που δεν ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία. Παράλληλα ανάμεσα στις δύο αυτές ομάδες ανδρών, οι διαφορές στα επίπεδα των ορμονών που αξιολογήθηκαν δεν ήταν στατιστικά σημαντικές.
Οι ειδικοί γνωρίζουν τη δυσκολία στην αντιμετώπιση των διαταραχών του οργασμού, γεγονός που καθιστά πολύ σημαντικά τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης. Επισημαίνουν, ωστόσο, την αναγκαιότητα, οι ασθενείς με καρδιακή βαλβιδοπάθεια να κάνουν έναν υπέρηχο καρδιάς πριν τη λήψη της θεραπείας, γιατί το συγκεκριμένο φάρμακο έχει βρεθεί πως επιδεινώνει το πρόβλημα.
Πηγή: medpagetoday
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου