Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Η γεύση του καφέ δεν είναι τόσο ευχάριστη όσο είναι το άρωμά του


Για τους περισσότερους ανθρώπους, η μυρωδιά που αναδίδει ένα φλιτζάνι αχνιστού καφέ είναι η πρώτη ευχάριστη στιγμή της μέρας.
Ομως, όπως όλοι γνωρίζουν, ποτέ η γεύση του καφέ δεν είναι τόσο ευχάριστη όσο είναι το άρωμά του. Την απορία αυτή προσπάθησαν και φαίνεται πως πέτυχαν να ξεδιαλύνουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Και όπως μάλιστα ανέφερε στη διάρκεια του Βρετανικού Φεστιβάλ Επιστήμης στο Αμπερντίν ο καθηγητής Μπάρι Σμιθ, «το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι διαθέτουμε δύο αισθήσεις για τις μυρωδιές».
Ειδικότερα, όταν καταπίνουμε μια γουλιά καφέ, το υγρό απελευθερώνει μια ποσότητα αρώματος στο πίσω μέρος της μύτης μέσα από το στόμα, με αποτέλεσμα να ενεργοποιεί μια δεύτερη αισθητήρια λειτουργία στον εγκέφαλο, η οποία δεν τα πάει καλά με τις οσμές που προσλαμβάνει. Ετσι αισθανόμαστε τον καφέ λιγότερο εύγεστο απ' ό,τι θα περιμέναμε πριν τον δοκιμάσουμε και κρίνοντας από τη μυρωδιά του.
Κάτι αντίστοιχο - και αντίστροφο - συμβαίνει με ορισμένα τυριά. Η μυρωδιά τους μοιάζει αποκρουστική αλλά η γεύση τους είναι πολύ πιο ευχάριστη, μια και η μυρωδιά τους παρακάμπτει την ιδιότροπη μύτη μας.
«Η μια αίσθηση είναι όταν εισπνέουμε αέρα από το περιβάλλον και η άλλη όταν ο αέρας έρχεται από το εσωτερικό του σώματος ανεβαίνοντας τη ρινική οδό και βγαίνοντας προς τα έξω μέσω της μύτης», ανέφερε ο βρετανός ειδικός. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ένας ακόμη λόγος που η γεύση του καφέ είναι υποδεέστερη από το άρωμά του είναι επειδή το το σάλιο μας αλλοιώνει 300 από τα 641 χημικά που περιέχει. Αντιθέτως, η σοκολάτα και η λεβάντα έχουν την ίδια ωραία γεύση όπως και άρωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...