Το κουνούπι-τίγρης ενοχοποιούν οι επιστήμονες για τον θάνατο 84χρονου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από λοίμωξη από τον ιό του δάγκειου πυρετού.
Η νόσος, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, έχει εκριζωθεί από την Ελλάδα με τελευταία γνωστή επιδημία το 1927-28, όμως το νέο κρούσμα στάθηκε αιτία για νέο υγειονομικό συναγερμό.
Ο ιός μεταδίδεται με κουνούπια του είδους Aedes και ιδιαιτέρως το κουνούπι Aedes αegypti, το οποίο όμως δεν έχει βρεθεί σε επανειλημμένες μελέτες που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία στην χώρα μας.
Ετσι, οι ειδικοί εντοπίζουν ως βασικό ένοχο το κουνούπι-τίγρης, το οποίο έχει εντοπιστεί στη χώρα μας και θεωρείται ως δυνητικός διαβιβαστής του ιού. Σημειωτέον ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ο ασθενής, κάτοικος Αγρινίου, που απεβίωσε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας την περασμένη Πέμπτη, εμφάνισε σύνδρομο αιμορραγικού πυρετού και σηπτικού σοκ. Ωστόσο οι ειδικοί επιμένουν ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων η νόσος εκδηλώνεται ως μία συνήθης ίωση με πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, ναυτία, έμετους και εξάνθημα, ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει θρομβοπενία (χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων) και αιμορραγίες.
Και προσθέτουν ότι η θνητότητα συνήθως δεν ξεπερνά το 1%, με τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα αλλά και τις εγκύους να αποτελούν τις πιο ευάλωτες ομάδες.
Ελεγχος από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στο πλαίσιο της διερεύνησης αυτού του «σπάνιου», όπως το χαρακτηρίζει, περιστατικού, θα αποστείλει άμεσα ομάδα επιδημιολογικής διερεύνησης στην περιοχή κατοικίας του 84χρονου. Επίσης θα γίνει και ειδικός εντομολογικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τα συγκεκριμένα κουνούπια-φορείς στην περιοχή και αν κυκλοφορεί σε αυτά ο ιός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου