Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Δωρεάν διακοπές με ανταλλαγές σπιτιών και "καναπέ"


Ονειρεύεστε ότι χαλαρώνετε σε ένα παραδοσιακό σαλέ στην Αυστρία; Ψηφίζετε ρομαντικές διακοπές σε κάποιο μεσαιωνικό διαμέρισμα στο κέντρο του Παρισιού ή μήπως θα προτιμούσατε να κάνετε τις βουτιές σας στα κρυστάλλινα νερά της καλντέρας στη Σαντορίνη;



Για τους περισσότερους Ελληνες καθεμία από τις παραπάνω επιλογές μοιάζει με άπιαστο όνειρο, ειδικά εν μέσω κρίσης. Κι όμως, το όνειρο μπορεί να γίνει εύκολα και σχεδόν ανέξοδα πραγματικότητα με τη μέθοδο της ανταλλαγής σπιτιών και εξοχικών, ενός εναλλακτικού τρόπου διακοπών που κερδίζει διαρκώς έδαφος και στη χώρα μας!


Πολλοί θα έχουν δει την αμερικανική ταινία «The Holiday», το σενάριο της οποίας βασίζεται στην ιστορία δύο γυναικών που η ανάγκη τους για απόδραση τις κάνει να ανταλλάξουν τα σπίτια τους για την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Αυτό ακριβώς που περιγράφεται στην ταινία είναι η ανταλλαγή σπιτιών η οποία προσφέρεται ως εναλλακτικός τρόπος διακοπών και έχει κερδίσει χιλιάδες οπαδούς σε ολόκληρο τον πλανήτη.


Ανθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους, τους οποίους ενώνει η κοινή επιθυμία να δοκιμάσουν εντελώς διαφορετικούς τρόπους ζωής, να γνωρίσουν νέες κουλτούρες και διαφορετικά μέρη ή ακόμη και να κάνουν φθηνές διακοπές με την οικογένειά τους, έρχονται σε επαφή και ανταλλάσσουν το σπίτι ή την εξοχική κατοικία τους με άλλο κατάλυμα σε κάποια χώρα του εξωτερικού ή σε έναν ελκυστικό προορισμό εντός Ελλάδος!


Η λύση της ανταλλαγής σπιτιών είναι αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό, ωστόσο στην Ελλάδα άργησε να αποκτήσει φίλους. Ομως, η συρρίκνωση του εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών έχει οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας να βλέπουν με καλό μάτι τον συγκεκριμένο, φθηνό τρόπο διακοπών.


Η ιδέα της ανταλλαγής είναι απλή, το ίδιο και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιος να επ [Αναμνηστική φωτογραφία της Μαρίας Θεοφάνους και του συζύγου της Γιάννη Κρίκη από τις διακοπές τους στη Φινλανδία. ] πωφεληθεί από αυτήν. Αρκεί ο ενδιαφερόμενος να μπει σε έναν από τους ιστότοπους του Internet που εξειδικεύονται σε αυτόν τον τρόπο διακοπών. Το κόστος για την εγγραφή είναι χαμηλό, σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπερβαίνει τα εξήντα ευρώ, ενώ τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να καταχωρήσουν φωτογραφίες των σπιτιών τους, να ανταλλάξουν πληροφορίες και να καταλήξουν σε μια ανταλλαγή.


Επίσης, ο χρόνος διαμονής είναι αποκλειστικά θέμα συμφωνίας ανάμεσα στον οικοδεσπότη και τον φιλοξενούμενο, ενώ δεν είναι απαραίτητο να γίνει ταυτόχρονα και μπορεί να επιλεγεί διαφορετική περίοδος διακοπών, ανάλογα με τις ανάγκες και τη διαθεσιμότητα.


Δοκίμασαν δεκαοκτώ κατοικίες σε δυόμιση χρόνια 


Η 43χρονη Μαρία Θεοφάνους και ο σύζυγός της Γιάννης Κρίκης σαράντα ενός ετών, από την Κρινίτσα Τρικάλων, είναι από τους πιο φανατικούς οπαδούς των διακοπών με ανταλλαγή σπιτιών. Εχουν γίνει μέλη της διεθνούς οργάνωσης Intervac, η οποία διευκολύνει την ανταλλαγή σπιτιών σε όλον τον κόσμο, και στην Ελλάδα, και τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχουν κάνει δεκαοκτώ ανταλλαγές σπιτιών!


«Εχουμε ταξιδέψει στη Σουηδία, τη Φινλανδία, στο Βέλγιο, στην Πολωνία. Πέρυσι το καλοκαίρι, κάναμε τρεις ανταλλαγές και πήγαμε στη Σαρδηνία, τη Σικελία, την Κυανή Ακτή και τη Νίκαια. Επίσης, έχουμε επισκεφθεί το Εδιμβούργο, το Λονδίνο, τη Γαλλία και την Ισπανία, όπου και εκεί κάναμε δύο ανταλλαγές. Στην Ελλάδα έχουμε πάει στο Πήλιο και στην Τζια» λέει στην «Espresso της Κυριακής» η Μαρία Θεοφάνους, η οποία είναι και εκπρόσωπος του ελληνικού παραρτήματος της οργάνωσης για τη Θεσσαλία, την Κεντρική Ελλάδα, καθώς και για τα νησιά του Αιγαίου.


Η ίδια μαζί με τον σύζυγό της διαθέτουν σε Ελληνες και αλλοδαπούς που θέλουν να επισκεφθούν τις ομορφιές της χώρας μας ένα [Το σπίτι στην Ισπανία, όπου έμεινε το ζευγάρι, είχε πισίνα, μεγάλο κήπο και όλες τις ανέσεις ενός… πεντάστερου ξενοδοχείου! ] ν χώρο δύο δωματίων που έχουν φτιάξει δίπλα στο σπίτι όπου διαμένουν στα Τρίκαλα, καθώς επίσης και ένα διαμέρισμα στην Αθήνα για όσους θέλουν να δουν την Ακρόπολη και τα υπόλοιπα αξιοθέατα της πρωτεύουσας: «Αυτό το διαμέρισμα θα μπορούμε να το διαθέτουμε μόνο για έναν μήνα το καλοκαίρι, γιατί εκεί θα μείνει από Σεπτέμβρη η κόρη μας, που θα σπουδάσει στην Αθήνα!».


Από την πείρα της έχει να πει ότι οι Ελληνες έχουν αλλάξει τον τρόπο σκέψης τους και τα τελευταία χρόνια αναζητούν οικονομικότερους τρόπους διακοπών: «Βλέπω ότι τον τελευταίο καιρό ενδιαφέρονται όλο και πιο πολλοί. Μέχρι στιγμής, οι εγγεγραμμένες οικογένειες στην Ελλάδα είναι περίπου εκατό, αλλά ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται. Αυτό που έχουν να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι είναι να καταχωρήσουν στο site φωτογραφίες του σπιτιού τους, να δώσουν κάποιες πληροφορίες και να πληρώσουν τη συνδρομή, δηλαδή τα εξήντα ευρώ τα οποία δεν είναι ούτε μία διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο» συμπληρώνει η κυρία Θεοφάνους, τονίζοντας όμως ότι οι εγγραφές θα ήταν ακόμη περισσότερες, αν δεν υπήρχε ο φόβος της εγκληματικότητας.


«Πολλοί διερωτώνται, θα βάλω ξένο στο σπίτι μου; Οι Ελληνες είναι πιο επιφυλακτικοί, αλλά εμείς που το έχουμε δοκιμάσει θέλουμε να πούμε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, γιατί από τη στιγμή που ο άλλος σου δίνει το σπίτι του έχει τις ίδιες πιθανότητες με σένα να πάθει οτιδήποτε. Υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και επιπλέον οι δύο μεριές υπογράφουν ένα είδος συμφωνητικού» καταλήγει η κυρία Θεοφάνους, η οποία είναι πνεύμα ανήσυχο και πριν γίνει μέλος της διαδικτυακής κοινότητας της Intervac είχε ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη με μηχανή, μαζί φυσικά με τον σύζυγό της!


Εξοχικά με ένα «κλικ»


Εκτός από τις ανταλλαγές σπιτιών, τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να γίνεται μόδα και [Αποψη της πόλης Ούλου στη Βόρεια Φινλανδία, όπου έμεινε το ζευγάρι Ελλήνων. ] η ανταλλαγή εξοχικών κατοικιών! Μάλιστα, για πολλούς Ελληνες είναι πιο εύκολο να διαθέσουν το εξοχικό τους ως κατάλυμα, αφού έτσι δεν θα χρειάζεται να ξεβολευτούν από τα σπίτια τους. Ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης είναι ιδρυτής του site antalagi-exochikon.gr, το οποίο φέρνει σε επαφή χρήστες που θέλουν να ανταλλάξουν εξοχικές κατοικίες.


Οπως λέει στην «Espresso της Κυριακής», η ανταλλαγή είναι ο νέος τρόπος φθηνών διακοπών: «Μια οικογένεια που θα έδινε για τη διαμονή της χίλια ευρώ για διάστημα δέκα έως δεκαπέντε ημερών πλέον μπορεί να πληρώσει μόνο τα έξοδα μετακίνησης» σημειώνει ο κ. Μυλωνάς, προσθέτοντας ότι το κόστος είναι μόλις σαράντα ευρώ, τα οποία καταβάλλονται μόνο όταν κλειστεί η συμφωνία.


Οπως υποστηρίζει, στον έναν χρόνο λειτουργίας της υπηρεσίας περίπου εκατό οικογένειες έχουν γίνει μέλη, αριθμός που αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς: «Η οικονομική κρίση σαφώς συνέβαλε σε αυτό, όμως την ίδια στιγμή θα πρέπει να ξεπεραστεί το πρόβλημα της προκατάληψης. Πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται μήπως τους κλέψουν, βρουν ζημιές κ.ο.κ., αλλά από την πλευρά μας τους παρέχουμε την απαιτούμενη ασφάλεια».


Οπως επισημαίνει, τα περισσότερα μέλη είναι οικογενειάρχες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και ανοιχτόμυαλοι: «Για εκείνους δεν μετράει μόνο το οικονομικό αλλά και οι ανέσεις που θα βρουν. Ενα εξοχικό σπίτι είναι πιο “ζεστό” από ένα ξενοδοχείο, γιατί οι πιο πολλοί ιδιοκτήτες έχουν προσθέσει και τον προσωπικό τους μόχθο και τη δική τους πινελιά σε αυτό!».


Η κυρία Μαριάνθη Κατούνα είναι και εκείνη από τους Ελληνες που έχουν επωφεληθεί από τον νέο τρόπο διακοπών. Η ίδια με τη μέθοδο της ανταλλαγής έχει περάσει ονειρεμένες διακοπές σε σαλέ της Αυστρίας, τις οποίες αναπολεί σε κάθε ευκαιρία: «Εμεινα για δέκα μέρες και ήταν μαγικά. Επίσης, έχω επισκεφθεί [Μπιραρία στη Φινλανδία. Μέσω της ανταλλαγής σπιτιών οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν νέες κουλτούρες και απίθανα μέρη. ] την Πορτογαλία. Εγώ έχω σπίτι στην Κέρκυρα, το οποίο διαθέτω σε ξένους. Το καλό είναι ότι μπορείς να προγραμματίσεις και διακοπές μέσα στον χειμώνα, ενώ πολύ θετικό είναι ότι μπορείς να κρατήσεις επαφή μέσω αλληλογραφίας, να κάνεις φιλίες και να γυρίσεις κάποια στιγμή στο σπίτι που σε φιλοξένησαν».


Οι σέρφερ του καναπέ


Πολύ διαδεδομένη μέθοδος διακοπών είναι και το couch-surfing, με πάρα πολλούς φίλους σε όλον τον κόσμο. Το πρωτοποριακό κίνημα εθελοντικής φιλοξενίας, που άνοιξε τον δρόμο για παρόμοιες δράσεις δωρεάν φιλοξενίας, έχει κάνει χιλιάδες νέους να ανοίξουν τις πόρτες του σπιτιού τους και να προσφέρουν μια γωνιά για ύπνο στους απανταχού… σέρφερ του καναπέ.


Αρκεί μια απλή εγγραφή και έρχεστε σε επαφή με τα αναρίθμητα μέλη του εξωτερικού που ονειρεύονται τον ελληνικό καναπέ σας, ενώ εκείνοι είναι πρόθυμοι να στρώσουν το… ντιβάνι τους για εσάς.

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...