Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Ανατιμησεις σε τροφιμα πρωτης αναγκης!


Η ολοένα και πιο δύσκολη, λόγω έλλειψης χρημάτων, καθημερινότητα του Έλληνα τείνει να γίνει θηλιά από το κύμα ανατιμήσεων που έρχεται σε γάλα, ψωμί, κρέας και άλλα είδη βασικής διατροφής το φθινόπωρο, καθώς οι διεθνείς τιμές στα δημητριακά έχει εκτοξεύσει τις τιμές των ζωοτροφών στο διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι.
Παραγωγοί και επιχειρηματίες μιλούν για μια απειλή που βρίσκεται προ των πυλών και εκτιμούν ότι τα ποσοστά των αυξήσεων που θα περάσουν στα ράφια των καταστημάτων θα είναι μεσοσταθμικά γύρω στο 5%. Η αύξηση της τιμής των τροφίμων δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Η ξηρασία στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτίναξε στα ύψη τις τιμές του καλαμποκιού, του σιταριού, των ζωοτροφών και εκφράζονται φόβοι για ανατιμήσεις προ των πυλών σε βασικά είδη διατροφής.
«Φωτιά» αναμένεται να πάρουν τις προσεχείς ημέρες οι τιμές σε κρέας, γάλα και ψωμί, λόγω της μικρής παγκόσμιας σοδειάς και της αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών! Την ώρα που οι τσέπες έχουν αδειάσει και η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί κατακόρυφα, η απειλή για φθινοπωρινό «κύμα» ακρίβειας σε βασικά αγαθά γίνεται ακόμα πιο σοβαρή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς, οι τιμές θα αυξηθούν κατά 5% - 10%, καθώς οι αυξήσεις σε σόγια, σιτάρι και καλαμπόκι που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι θα περάσουν στα ράφια των καταστημάτων!
Όπως επισήμανε και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, οι καιρικές συνθήκες -και, κυρίως, η βαρυχειμωνιά και η ξηρασία του καλοκαιριού- προκάλεσαν ζημιές στα σιτηρά, εκτινάσσοντας τις τιμές τους στα ύψη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος Μιχάλη Τσιφάκη, «θα υπάρξει αύξηση των πρώτων υλών και θα έχουμε ανατιμήσεις έως 30% σε αρτοσκευάσματα, ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Σύμφωνα με τους Έλληνες παραγωγούς, το κόστος στην κτηνοτροφία έχει εκτιναχθεί καθώς η ανατίμηση στις ζωοτροφές αγγίζει το 50% σε σχέση με το 2011, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν οι τιμές το επόμενο διάστημα.
Ενδεικτικό είναι ότι η σόγια, από τα 40 λεπτά που κόστιζε πέρυσι στον κτηνοτρόφο, φέτος έχει φτάσει στα 70 λεπτά, ενώ το καλαμπόκι, που είναι η κύρια ζωοτροφή απαραίτητη σε κάθε κτηνοτροφική και πτηνοτροφική εκμετάλλευση, από τα 17-20 λεπτά που είχε πέρυσι έχει φτάσει πλέον στα 30 λεπτά.
Αντίστοιχα, το κριθάρι από τα 16 λεπτά πέρυσι, φέτος εκτινάχθηκε στα 30-35 λεπτά το κιλό, το τριφύλλι από τα 15-16 λεπτά στα 25 λεπτά, ενώ το άχυρο από τα 8-10 λεπτά το κιλό διαμορφώνεται τώρα στα 15 λεπτά το κιλό. Πρόκειται για διπλασιασμό σχεδόν των τιμών στις ζωοτροφές που είναι αδύνατον να μην περάσει στην κατανάλωση, λένε οι άνθρωποι της αγοράς, ακόμα και αν η πτώση της κατανάλωσης αναγκάσει τους λιανέμπορους να απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων αυτών.
Εξισωτική αποζημίωση –«Ανάσα» 160 εκατ. Ευρώ για κτηνοτρόφους
Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση με τις τιμές των ζωοτροφών να έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. «Χρήματα δεν έχουν να αγοράσουν ζωοτροφές, με αποτέλεσμα να έχουμε υποσιτισμό των ζώων και μείωση του γάλακτος και αύξηση τιμών», λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκης Πεβερέτος.
Ένεση ρευστότητας για τους κτηνοτρόφους προκειμένου να μπορέσουν έγκαιρα να αγοράσουν τις ζωοτροφές τους πριν ανέβουν ακόμη περισσότερο οι τιμές τους είναι η καταβολή από τη Δευτέρα της εξισωτικής αποζημίωσης ύψους 160 εκατομμυρίων.
Γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προταχθεί ο έλεγχος των φακέλων και η χρηματοδότηση των κτηνοτρόφων από τα σχέδια βελτίωσης, ενώ μέσα Οκτωβρίου θα δοθεί στους αγρότες προκαταβολικά το 50% των επιδοτήσεων. Καμία αύξηση στα ράφια πάντως δεν δικαιολογείται αν οι τιμές των παραγωγών μείνουν καθηλωμένες ή συνεχιστεί η καθοδική τους πορεία.
«Το αυξημένο κόστος σίτισης και συντήρησης των ζώων έχει ήδη αυξήσει τις τιμές των βοοειδών κατά 8% το τελευταίο δίμηνο και αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές κρεάτων και γαλακτοκομικών», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης. «Από τώρα γνωρίζουμε, λοιπόν, ότι βρισκόμαστε υπό την απειλή της ακρίβειας σε βασικά είδη διατροφής», εξηγεί.
Επισιτιστική κρίση φοβάται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων
Η χειρότερη ξηρασία από τη δεκαετία του 1930 πλήττει τις καλλιέργειες καλαμποκιού, σόγιας και δημητριακών στις ΗΠΑ. Στο κόκκινο ξανά οι τιμές βασικών τροφίμων. Σύμφωνα με τον FAO, η αύξηση αυτή οφείλεται στις εκτός εποχής βροχοπτώσεις στη Βραζιλία, στην άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία ξηρασία στις ΗΠΑ, στο ξηρό κλίμα που επικρατεί στη Ρωσία και στο Καζακστάν, στην καθυστέρηση των μουσώνων στην Ινδία και στις όχι ικανοποιητικές βροχοπτώσεις στην Αυστραλία.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως μια νέα επισιτιστική κρίση έχει ήδη αρχίσει, με αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα κατά 6%. Μάλιστα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη παρατηρηθεί αυξήσεις έως 20% σε προϊόντα που έχουν ως πρώτη ύλη δημητριακά και σιτηρά, αλλά και σε είδη ζωικής προέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...