Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Η ηλικία του πατέρα επηρεάζει την υγεία του παιδιού;


Μπορεί η ηλικία του πατέρα κατά τη σύλληψη να επηρεάσει την υγεία του παιδιού;
Ίσως τελικά οι γυναίκες να μην είναι οι μόνες που έχουν βιολογικό ρολόι.
Αν και η επιπλέον διερεύνηση είναι απαραίτητη, οι μελέτες δείχνουν πως η ηλικία του πατέρα κατά τη σύλληψη μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση προβλημάτων υγείας στο παιδί.


Για παράδειγμα, σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα, η μεγάλη ηλικία του πατέρα κατά τη σύλληψη έχει σχετισθεί με:


Αποβολή. Κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι οι γυναίκες που μένουν έγκυες από άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο αποβολής.


Αυτισμό. Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από πατέρες ηλικίας 40 ετών και άνω φαίνεται να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτιστική διαταραχή, σε σύγκριση με τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από πατέρες με ηλικία 30 ετών και κάτω.


Συγγενείς δυσπλασίες. Αν και ο συνολικός κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός, οι μεγαλύτεροι άνδρες είναι πιο πιθανό να γίνουν πατέρες παιδιών με σπάνιες συγγενείς δυσπλασίες, όπως είναι για παράδειγμα η αχονδροπλασία.


Σχιζοφρένεια. Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από πατέρες 50 ετών και άνω είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σχιζοφρένεια σε σύγκριση με τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από πατέρες 25 ετών και κάτω.


Γνωστικές διαταραχές. Σε μια μελέτη του 2009, τα παιδιά των οποίων οι πατέρες είχαν κατά τη σύλληψή τους προχωρημένη ηλικία, είχαν ελαφρώς χαμηλότερη βαθμολογία σε τεστ που αξιολογούσαν τη συγκέντρωση , τη μνήμη, καθώς και τις δεξιότητες της ανάγνωσης και της λογικής, στην ηλικία των επτά.


Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων υγείας, οφείλεται ίσως σε γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με την ηλικία. Παρά τη μικρή αύξηση όμως, ο συνολικός κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων υγείας που σχετίζεται με την προχωρημένη ηλικία του πατέρα κατά τη σύλληψη, παραμένει μικρότερος και λιγότερο συγκεκριμένος, σε σύγκριση με αυτόν που σχετίζεται με την προχωρημένη ηλικία της μητέρας.


Οι άνδρες πάνω από 40 που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν ή ανησυχούν για την αναπαραγωγική τους υγεία, καλό είναι να συμβουλευτούν τον ιατρό τους.

Πηγή: mayoclinic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...