Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Συρία: Νεκροί ο υπουργός Αμυνας και ο κουνιάδος του Ασαντ από επίθεση καμικάζι


Ο υπουργός Αμυνας της Συρίας Νταούντ Ράτζα σκοτώθηκε την Τετάρτη σε επίθεση καμικάζι που είχε στόχο το κτίριο της Εθνικής Ασφάλειας στη Δαμασκό, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Νεκρός είναι και ο κουνιάδος του Μπασάρ Αλ Ασαντ, Ασέφ Σοκάτ, ο οποίος πέθανε μετά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο. Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε άμεσα τους έλληνες πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Συρία για οποιοδήποτε λόγο. 
Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και τηλεοπτικά δίκτυα ανέφεραν ότι στην επίθεση σκοτώθηκε και ο σύρος στρατηγός Χασάν Τουρκμάνι, επικεφαλής του γραφείου διαχείρισης κρίσεων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλοι αξιωματούχοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε πως ο υπουργός Εσωτερικών είναι ζωντανός και η κατάστασή του είναι σταθερή. Νωρίτερα, αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πως είχε και αυτός σκοτωθεί.
Από πηγές των δυνάμεων ασφαλείας έγινε επίσης γνωστό πως ο επικεφαλής των συριακών υπηρεσιών πληροφοριών, Χισάμ Μπεχτιάρ, έχει τραυματιστεί και υποβάλλεται σε επέμβαση.
Στο κτίριο πραγματοποιείτο συνάντηση υπουργών και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων. Η περιοχή γύρω από το κτίριο, στην συνοικία Ραούντα, αποκλείστηκε.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βομβιστής καμικάζι εργαζόταν ως σωματοφύλακας για κάποιον από τον στενό κύκλο συνεργατών του Μπασάρ Αλ Ασαντ.
Η ισλαμιστική οργάνωση ανταρτών «Ταξιαρχία του Ισλάμ» αναφέρει σε δήλωσή της στη σελίδα της στο facebook πως έβαλε «στόχο τον πυρήνα που συνεδρίαζε στην αίθουσα ελέγχου κρίσεων στην πρωτεύουσα Δαμασκό».
Εκπρόσωπος της οργάνωσης επιβεβαίωσε τηλεφωνικά την ανάληψη της ευθύνης.   
Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός ανέλαβε, επίσης, την ευθύνη για την επίθεση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπος.
Το συριακό καθεστώς ανακοίνωσε ότι θα τιμωρήσει τους υπεύθυνους για τη βομβιστική επίθεση, λέγοντας ότι θα «κόψει οποιοδήποτε χέρι βλάπτει την εθνική ασφάλεια».
«Οι ένοπλες δυνάμεις είναι αποφασισμένες να εξοντώσουν τις δολοφονικές συμμορίες και τους εγκληματίες και να τους καταδιώξουν όπου κι αν πάνε» αναφέρεται σε δήλωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
«Όποιος πιστεύει ότι με το να βάλει στόχο μερικούς διοικητές μπορεί να επιβληθεί στη Συρία, έχει ψευδαισθήσεις» τονίζει η ανακοίνωση.
Η κυβέρνηση της Συρίας ανακοίνωσε ότι διόρισε υπουργό Αμυνας τον στρατηγό Φάχαντ Τζάσιμ αλ Φράιτζ.
Ο Φράιτζ, ο οποίος ως σήμερα ήταν επικεφαλής του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, κατάγεται από την επαρχία Χάμα, επίκεντρο της εξέγερσης εναντίον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ που διαρκεί σχεδόν 17 μήνες.
Εν τω μεταξύ, εκρήξεις ακούστηκαν στη βορειοδυτική συνοικία Μουχατζιρίν της Δαμασκού, κοντά στη βάση της τέταρτης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας, της οποίας ηγείται ο αδελφός του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, Μάχερ, είπαν κάτοικοι της περιοχής.
Ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας διέψευσε, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ότι σημειώθηκαν εκρήξεις στη βάση.
Οι συγκρούσεις αντικαθεστωτικών και δυνάμεων του στρατού γύρω από τη Δαμασκό συνεχίστηκαν και την νύχτα, σύμφωνα με οργανώσεις που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.
Πάνω από 60 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες στη Δαμασκό, σε μάχες με τους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Περίπου 40 με 50 στρατιώτες των συριακών τακτικών δυνάμεων σκοτώθηκαν προχθές (Δευτέρα) σε μάχες στη Δαμασκό και τουλάχιστον 20 σκοτώθηκαν χθες (Τρίτη)» δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.
Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, δυο σύροι ταξίαρχοι που εγκατέλειψαν τη χώρα τους, έφθασαν χθες τη νύχτα στην Τουρκία.
«Περίπου 330 Σύροι, ανάμεσά τους δυο ταξίαρχοι, διέφυγαν τη νύχτα στην Τουρκία», τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος.
Ετσι, ο συνολικός αριθμός των Σύρων στρατηγών που έχουν διαφύγει στην Τουρκία ανέρχεται τώρα σε είκοσι, ενώ ο συνολικός αριθμός των Σύρων προσφύγων στη χώρα αυτή ανέρχεται σε 43.300.
Οδηγία του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την κατάσταση στη Συρία
Λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στη Συρία και της επέκτασης των συγκρούσεων και επιθέσεων αυτοκτονίας στη Δαμασκό, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί άμεσα τους έλληνες πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Συρία για οποιοδήποτε λόγο. 
Οι έλληνες πολίτες που εργάζονται στη Συρία καλούνται να λαμβάνουν όλες τις δυνατές προφυλάξεις και να είναι σε επαφή με την Ελληνική Πρεσβεία στη Δαμασκό
Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας
Ανησυχία για την έξαρση της βίας στη χώρα εκφράζει η Δύση. Η κατάσταση στη Συρία «οδηγείται εκτός ελέγχου» εκτίμησε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα, την ώρα που δυτικές κυβερνήσεις δηλώνουν ότι η επίθεση της Τετάρτης σε κυβερνητικό κτίριο που στοίχισε τη ζωή σε μέλη της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ-Άσαντ δείχνει την ανάγκη να βρεθεί γρήγορα πολιτική λύση.
Να καθυστερήσει η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, ζητά ο Κόφι Ανάν. «Δεν θα επιτρέψουμε στο ΣΑ του ΟΗΕ να λάβει απόφαση που να στηρίζει την εξέγερση στη Συρία» λέει η Ρωσία.
«Πρόκειται για μια κατάσταση που οδηγείται γρήγορα εκτός ελέγχου» δήλωσε ο Λίον ανέτα, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αυξήσει τις πιέσεις στον Άσαντ, «για να κάνει ό,τι είναι σωστό, να παραιτηθεί και να επιτρέψει την ειρηνευτική μετάβαση».
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καθυστερήσει η ψηφοφορία της Τετάρτης σε απόφαση που στηρίζει η Δύση, η οποία απειλεί τις συριακές αρχές με κυρώσεις.
Η βρετανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ δήλωσε ότι εξετάζεται αυτό το αίτημα.
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε ότι η επίθεση της Τετάρτης δείχνει ότι είναι απαραίτητη μια πολιτική λύση στη Συρία.
«Δεδομένου του επίπεδου της βίας, είναι απαραίτητο και επείγον να βρούμε μια πολιτική μετάβαση που θα επιτρέψει στον συριακό λαό να έχει μια κυβέρνηση που εκφράζει τις φιλοδοξίες του» είπε.
Σε παρόμοιο συμπέρασμα κατέληξε και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι ο θάνατος του υπουργού και του υφυπουργού Άμυνας της Συρίας δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη για την ανάληψη σθεναρής δράσης από τον ΟΗΕ, προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση.
«Όλα αυτά τα παρόμοια γεγονότα  ενισχύουν τα επιχειρήματα για μια ισχυρή και ακλόνητη απόφαση του ΟΗΕ» δήλωσε ο Χέιγκ στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Λιθουανία.
«Νομίζω ότι είναι σαφές πως η κατάσταση επιδεινώνεται ταχύτατα» σημείωσε.
Η Συρία απειλείται από «το χάος και την κατάρρευση» σημείωσε, καλώντας τη Ρωσία και την Κίνα να υποστηρίξουν μια ισχυρότερη απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Παράλληλα, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να ξεπεράσουν τις διαφορές τους όσον αφορά τη Συρία και να υιοθετήσουν μια απόφαση για να τερματιστεί η σύγκρουση μετά την σημερινή επίθεση ενός καμικάζι στη Δαμασκό.
«Φαίνεται ότι έχει έρθει η ώρα να υιοθετηθεί η επόμενη απόφαση του ΟΗΕ και όλες οι χώρες στη διεθνή κοινότητα να συνεργαστούν ώστε να τερματιστούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημείωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι μόνον αυτό θα βοηθούσε να δοθεί τέλος στις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα που συγκλονίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο.
«Καλώ όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να συμφωνήσουν σε μια κοινή απόφαση» υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης, Γινγκλάκ Σιναουάτρα.
«Το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε ο Κόφι Ανάν είναι το καλύτερο θεμέλιο για τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία. Χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη και ως εκ τούτου αξιοπιστία από όλες τις πλευρές. Πρέπει να τιμωρήσουμε τις παραβιάσεις με κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα» κατέληξε.   
Από την πλευρά της, η Ρωσία τόνισε την Τετάρτη δεν θα επιτρέψει να υιοθετηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μια απόφαση που θα εκφράζει την υποστήριξη του Οργανισμού στην «εξέγερση» στη Συρία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα κρίσιμες τις μάχες που μαίνονται στη χώρα.
«Η υποστήριξη της αντιπολίτευσης αποτελεί πολιτική-αδιέξοδο. Ο Άσαντ δεν θα φύγει μόνος του και οι δυτικοί εταίροι δεν ξέρουν τι να κάνουν γι' αυτό» τόνισε.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, εξήρε τη ρωσική πρόταση να πραγματοποιηθεί μια νέα διάσκεψη για τη Συρία στην οποία να μετέχουν το Ιράν και η Σαουδική Αραβία.   
Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Κόφι Ανάν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, ο Ανάν δήλωσε ότι η ιδέα αυτή είναι «χρήσιμη», σημείωσε ο Λαβρόφ, ο οποίος κατηγόρησε τις δυτικές δυνάμεις ότι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά να συμφωνήσουν σε μια κοινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία.
Σε μία άλλη εξέλιξη, το ρωσικό φορτηγό πλοίο Alaed, που μετέφερε ελικόπτερα τύπου Μi-25 με προορισμό την Συρία, επέστρεψε στο λιμάνι του Μπαλτίισκ, στον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ, ανατολικά της Πολωνίας, μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.
Πρόκειται για το ίδιο λιμάνι της Βαλτικής Θάλασσας που το ρωσικό πλοίο είχε παραλάβει το φορτίο του προτού εξαναγκασθεί να ανακρούσει πρύμνα προς τα ρωσικά χωρικά ύδατα, και πιο συγκεκριμένα στον λιμένα του Μούρμανσκ, στον Αρκτικό Ωκεανό.
Εκπρόσωπος των τοπικών λιμενικών αρχών δήλωσε ότι το πλοίο αναμένεται να αποπλεύσει αργά το απόγευμα.
Το υπό ρωσική σημαία πλοίο είχε εξαφανισθεί από το SIA, το σύστημα αυτόματου εντοπισμού το οποίο επιτρέπει να γίνεται γνωστή η θέση των σκαφών που πλέουν σε όλον τον κόσμο, μεταδίδει το Interfax.
Το πλοίο επρόκειτο να φθάσει την Πέμπτη ή την Παρασκευή στην Αγία Πετρούπολη, ανακοίνωσε από την πλευρά της η πλοιοκτήτρια εταιρεία του Fremco.
Στο λιμάνι της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ρωσίας «μάλλον θα παραλάβει επιπλέον φορτίο, και εν συνεχεία θα πλεύσει προς τη Μέση Ανατολή», τονίζει η ρωσική εταιρεία, χωρίς να αναφέρει άλλες λεπτομέρειες.
Δεν έχει γίνει γνωστό εάν το πλοίο θα κάνει την παράδοση των ελικοπτέρων στη Συρία.

Ο υπουργός Αμυνας της Συρίας Νταούντ Ράτζα σκοτώθηκε την Τετάρτη σε επίθεση καμικάζι που είχε στόχο το κτίριο της Εθνικής Ασφάλειας στη Δαμασκό, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Νεκρός είναι και ο κουνιάδος του Μπασάρ Αλ Ασαντ, Ασέφ Σοκάτ, ο οποίος πέθανε μετά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο. Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε άμεσα τους έλληνες πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Συρία για οποιοδήποτε λόγο. 
.tanea.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...