Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, κατά της παχυσαρκίας και του καρκίνου!


Ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα...
Είναι και τα τρία λαχταριστά καλοκαιρινά φρούτα με μοναδική γεύση.
Οι επιστήμονες όμως μας βεβαιώνουν ότι έχουν και κάτι άλλο κοινό:


Σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα και βοηθούν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, των καρδιοαγγειακών νοσημάτων και του διαβήτη, όχι μόνο επειδή αποτελούν μια υγιεινή διατροφική επιλογή με λίγες θερμίδες αλλά και για έναν άλλο, πολύ σημαντικό λόγο, που τα κάνει μοναδικά.


Φρουτοθεραπεία αντί για χημειοθεραπεία;


Σύμφωνα με ερευνητές του εργαστηρίου AgriLife Research του Τέξας (η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στη Journal of Agriculture and Food Chemistry), καρκινικά κύτταρα του μαστού –ακόμα και τα πιο επιθετικά – εξολοθρεύτηκαν μετά από θεραπεία με εκχυλίσματα ροδάκινου και δαμάσκηνου. Οι επιστήμονες θεώρησαν τη θεραπεία ως πολλά υποσχόμενη, αφού τα υγιή κύτταρα έμειναν ανέπαφα. Αντίθετα, όπως εξήγησε ο ερευνητής Dr. David Byrne, η χημειοθεραπεία σκοτώνει μαζί με τα καρκινικά και υγιή κύτταρα. Όπως εκτίμησε η ερευνητική ομάδα, δύο φαινολικές ενώσεις που περιέχονται στο ροδάκινο και στο δαμάσκηνο είναι υπεύθυνες για την αντικαρκινική δράση των εύγευστων φρούτων. Οι ενώσεις αυτές συναντώνται πολύ συχνά στα φρούτα, όμως στους δύο συγκεκριμένους καρπούς βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Όσο για τις φαινόλες, είναι αντιοξειδωτικές ουσίες, ελαφρώς όξινες, οι οποίες σχετίζονται με το άρωμα, το χρώμα και τη γεύση του φρούτου.


Φρούτα – εξολοθρευτές ασθενειών


Η παραπάνω έρευνα όμως είχε και συνέχεια. Ο Χιλιανός Dr Luis Cisneros-Zevallos, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών στο πανεπιστήμιο του Τέξας, ο οποίος συμμετείχε και στην προηγούμενη μελέτη, επανήλθε δριμύτερος. Με μια νέα έρευνα απέδειξε ότι οι βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται στα ροδάκινα, τα νεκταρίνια (προφανώς και στους δικούς μας γιαρμάδες), καθώς και στα δαμάσκηνα, μπορούν να καταπολεμήσουν το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο, δηλαδή τα σοβαρά προβλήματα υγείας (διαβήτης, φλεγμονές) που προέρχονται από την παχυσαρκία. Όπως επίσης μπορούν να μειώσουν την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL), η οποία ευθύνεται για τη δημιουργία καρδιοαγγειακών παθήσεων.


Φρουτοσαλάτα – βόμβα;


Με άλλα λόγια, τα πεντανόστιμα φρούτα μπορούν να μας προστατεύσουν από όλες τις συνιστώσες της παχυσαρκίας (συν τον καρκίνο). Κατά τους ερευνητές, διαθέτουν μια μοναδική ιδιότητα: Οι φαινόλες τους ανοίγουν πόλεμο ταυτόχρονα σε όλα τα μέτωπα των βλαβών που προξενεί στα κύτταρά μας η παχυσαρκία. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, φαίνεται το ένα φρούτο να συμπληρώνει τη δράση του άλλου, αφού περιέχουν μεν τις ίδιες φαινολικές ενώσεις αλλά σε διαφορετικές αναλογίες.


Τα πολύτιμα συστατικά τους:


Ροδάκινο: Ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορος, σίδηρος, φυλλικό οξύ, βιταμίνες A, B, C, E, K και φυτικές ίνες. Θερμίδες (ένα μέτριου φρούτου): 58.


Νεκταρίνι: Ασβέστιο, κάλιο, φώσφορος, σίδηρος, βιταμίνες A, B, C, E, K και φυτικές ίνες. Θερμίδες (ενός μέτριου φρούτου): 62.


Δαμάσκηνο: Ασβέστιο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό, βιταμίνες A, B, C, E, K και φυτικές ίνες. Θερμίδες (ενός μέτριου φρούτου): 30.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...