Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Ρεκόρ ζημιάς για την Sony ύψους $5,7 δις


Η ετήσια πτώση των πωλήσεων ανέρχεται στα $5,7 δις, σε ποσοστό 9,6%, με τζίρο $81 δισεκατομμύρια
Τα εμπορικά δικαιώματα πώλησης για  τον νέο "Spider-Man" ενίσχυσαν τα έσοδα της Sony.

ΤΟΚΙΟ - Η Sony σημείωσε ρεκόρ ζημιάς $5,7 δισεκατομμυρίων στην τελευταία οικονομική χρήση, αλλά ανώτεροι αξιωματούχοι βλέπουν ένα φως στο τέλος του τούνελ, προβλέποντας επιστροφή στην κερδοφορία φέτος.
Μόλις πρόσφατα η  Sony Pictures ανακοίνωσε μια σημαντική αναδιάρθρωση στο στούντιο, προάγοντας τον Μάικλ Λύντον στην ηγεσία της Sony Corp της Αμερικής, και τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 18%, αν και τα κέρδη μειώθηκαν σε σύγκριση το περασμένο έτος ενώ αυξήθηκε και το κόστος μάρκετινγκ.

Η Sony έφερε σαν παράδειγμα της πτώσης, τον ηλεκτρονικό τομέα, τις φυσικές καταστροφές και την μειωμένη ζήτηση για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που βρίσκεται στο κόκκινο. Οι ετήσιες πωλήσεις υποχώρησαν κατά 9,6%, με $81 δισεκατομμύρια.
Το οικονομικό έτος της Sony τελειώνει το Μάρτιο του 2013. Οι ζημιές για τέταρτο τρίμηνο ανήλθαν σε $3,2 δις.
Ο σύνθετος πολυεθνικός όμιλος ανέφερε ως κύριους λόγους επιβράδυνσης της παραγωγής τον καταστροφικό σεισμό του 2011 στην Ιαπωνία πριν από ένα χρόνο και τις πλημμύρες στην Ταϊλάνδη, καθώς και την οικονομική κρίση στο μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου που πίεσαν τις πωλήσεις. Η συνεχής ισχύς του γιέν έναντι των βασικών νομισμάτων επίσης επέφερε μείωση στα κέρδη την προηγούμενη χρονιά.
Πιο ουσιαστικά, ο πυρήνας της Sony, οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικών είναι από καιρό προβληματικός, με τις πωλήσεις των τηλεοράσεων, κάποτε προπύργιο της δύναμης, να πέφτει επί οκτώ συνεχόμενες χρονιές. Παρά την επιθετική μείωση του κόστους από τον προηγούμενο πρόεδρο, Howard Stringer, τα προϊόντα της Sony υποτιμήθηκαν αρκετά και ξεπεράστηκαν από τους Ασιάτες αντιπάλους τους.

O Kazuo Hirai, ο οποίος ανέλαβε τον Απρίλιο, έχει υποσχεθεί να επικεντρωθεί η εταιρεία σε νέα σημεία κερδοφορίας, συμπεριλαμβανομένων των smart phones, τα παιχνίδια και τις ιατρικές συσκευές, ενώ η πτώση φτάνει το 6%. Η χρηματιστηριακή αγορά συνέχισε να ρίχνει τις μετοχές της Sony, βυθίζοντάς τες στο ιστορικό χαμηλό των τελευταίων 25 ετών την περασμένη εβδομάδα.
Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, αξιωματούχοι της Sony προέβλεψαν την επιστροφή στην κερδοφορία για το οικονομικό έτος που λήγει το Μάρτιο 2013, με κέρδη $375 εκατομμυρίων. Σημείωσαν ακόμα, ότι η ζημιά του έτους ήταν μικρότερη από ό, τι προηγουμένως είχε προβλεφθεί καταλήγοντας στα $6,5 δισεκατομμύρια..
Η εταιρεία βλέπει τις πωλήσεις του τρέχοντος οικονομικού έτους να σημειώνουν αύξηση 14% με $481 δισεκατομμύρια.
Ο τζίρος της Sony Pictures σημείωσε άλμα 18% με $8,25 δισεκατομμύρια στις πωλήσεις δικαιωμάτων από την εμπορευματοποίηση των προϊόντων σχετικά με το φραντσάιζ "Spider-Man", τα έσοδα από την αύξηση των τιμολογίων στην συνδρομητική τηλεόραση και VOD κινηματογραφικών ταινιών, τις πωλήσεις καλωδιακού προγραμματισμού και ισχυρότερου δικτύου και την αύξηση στις πωλήσεις διαφημίσεων από τα δίκτυα SPE στην Ινδία .

α κέρδη της όμως μειώθηκαν $428 εκατομμύρια, σχεδόν 12% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, που περιελάμβανε εφάπαξ κέρδος $380 εκατομμύρια, υψηλότερο κόστος μάρκετινγκ για κινηματογραφικές ταινίες και την ανατίμηση του γιεν έναντι του δολαρίου.
Ο Lynton, που θα συνεργάζεται στο στούντιο με την Amy Pascal, πήρε την θέση του προκάτοχού του Stringer, ενώ επί μακρόν είχε αξιοποιηθεί στον πολυσύνθετο όμιλο.
Ο Hirai έχει παραδεχθεί ότι θα πρέπει να επικεντρωθεί πλήρως σε άλλους τομείς της εταιρείας και ότι οι δραστηριότητες στις ΗΠΑ χρειάζονται έναν επικεφαλής πλήρους απασχόλησης .
Στο βασικό τμήμα των καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών της Sony, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 18,5% με $39,4 δισεκατομμύρια. Πτώση σημείωσαν οι πωλήσεις των τηλεοράσεων LCD, οι υπολογιστές, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και τα παιχνίδια. Η πτώση στην επιχείρηση των παιχνιδιών αποδόθηκε στη μείωση των τιμών που μείωσε τα έσοδα για το PlayStation 3 και τις μειωμένες πωλήσεις για το PlayStation 2, καθώς οι χρήστες εγκαταλείπουν την ξεπερασμένη πλατφόρμα.
Η Sony προέβλεψε ότι τα έσοδα του στούντιο θα συνεχίσουν να αυξάνονται φέτος στον κινηματογραφικό τομέα, στις πωλήσεις ταινιών στην τηλεόραση και τα υπερατλαντικά κανάλια.
myfilm.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...