Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Ανάσα σε χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά εκτιμάται ότι δίνει η ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Ανάσα σε χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά εκτιμάται ότι δίνει η ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την υποχρεωτική υπαγωγή τους στο νέο θεσμό της διαμεσολάβησης.


Σε μια περίοδο όπου τα Ειρηνοδικεία της χώρας ασφυκτιούν λόγω των εκατοντάδων χιλιάδων αιτήσεων από υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά στη ρύθμιση αυτή που θα επιτρέπει στους οφειλέτες να γλυτώνουν τη δαπανηρή και χρονοβόρα δικαστική οδό. Ήδη με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη έχει ολοκληρωθεί και αποστέλλεται άμεσα στο Υπουργείο Ανάπτυξης σχέδιο διατάξεων που προβλέπουν τη σύσταση και λειτουργία, στις έδρες των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, σώματος ειδικών διαμεσολαβητών για τις αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Έτσι ο οφειλέτης θα καταφεύγει σε ειδικό μεσολαβητή - δικηγόρο η απόφαση του οποίου θα ενέχει θέση δικαστικής απόφασης και η διαδικασία - που τώρα διαρκεί χρόνια- θα επιταχύνεται σημαντικά.

Με τη λειτουργία του θεσμού της διαμεσολάβησης - που στις ευρωπαϊκές και όχι μόνον χώρες, από πολλές δεκαετίες με μεγάλη επιτυχία εφαρμόζεται στις ιδιωτικές διαφορές - επιτυγχάνεται, όπως εκτιμάται, ταχεία εκδίκαση των αιτήσεων που κατά δεκάδες χιλιάδες έχουν σωρευθεί στα Ειρηνοδικεία της χώρας, στα μεγαλύτερα των οποίων σήμερα ο προσδιορισμός αυτών των αιτήσεων, γίνεται σε χρόνο που υπερβαίνει και την τετραετία.

Η ειδική αυτή διαμεσολάβηση για τη ρύθμιση και απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του είναι υποχρεωτική και θα διενεργείται από διαμεσολαβητές δικηγόρους με ειδική κατάρτιση στη διαδικασία αυτή. Το οικονομικό κόστος των προσφευγόντων θα είναι ελάχιστο, ενώ την όλη διαδικασία χαρακτηρίζει η αμεσότητα, η απλότητα και η ταχύτητα. Ο εξώδικος συμβιβασμός μάλιστα που θα επιτευχθεί θα έχει την ισχύ της δικαστικής απόφασης. .Επίσης σημαντικό για τους οφειλέτες είναι πως όσο αυτή διαρκεί αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα κατά του οφειλέτη.

Στη διαμεσολάβηση θα υπαχθούν και οι εκκρεμείς υποθέσεις, στις οποίες τυχόν χορηγηθείσα από το δικαστήριο αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά του οφειλέτη διατηρείται, όπως και η δικάσιμος που ο τελευταίος έχει λάβει. Αν αυτή αποβεί ατελέσφορη, ο οφειλέτης μπορεί στη συνέχεια να προσφύγει στο Ειρηνοδικείο, ενώ για τις εκκρεμείς αιτήσεις η δικαστική διαδικασία, μετά την αποτυχία του συμβιβασμού μπορεί κανονικά να συνεχιστεί.

Το υπουργείο εκτιμά ότι με το νέο αυτό θεσμό, θα υπάρξει άρση του σημερινού ασφυκτικού αδιεξόδου και της εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τη συσσώρευση τεράστιου όγκου αιτήσεων στα Ειρηνοδικεία που δυστυχώς πλέον, έχει λάβει τη μορφή της αρνησιδικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...