Κυριακή, 21 Απριλίου 2013

Μαρτυρίες σοκ από τη Μανωλάδα: "Είχαν τόση μανία που πυροβολούσαν στα τυφλά"


Λίγα 24ωρα μετά το μακελειό στα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας, οι 200 μετανάστες παραμένουν τρομαγμένοι.


Οι μετανάστες όπως γράφει το lialive, φοβούνται να επιστρέψουν στα χωράφια, ενώ κάποιοι σκέφτονται να επιστρέψουν στο Μπαγκλαντές, αφού όμως πρώτα πάρουν τα λεφτά που τους χρωστάνε.

Μιλώντας στον Τύπο της Κυριακής, οι μετανάστες αποκάλυψαν τον εργασιακό μεσαίωνα που ζούσαν εν έτει 2013. Ένας από αυτούς είναι και ο Μαχμέντ ο οποίος μιλάει σπαστά ελληνικά και βρίσκεται στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Στις φράουλες της εταιρείας απασχολείται εδώ και περίπου ένα χρόνο.

"Από την αρχή, τα αφεντικά δεν μας μιλούσαν καλά. Μας έβαζαν να δουλεύουμε πάνω από δέκα ώρες και ενώ μας είχαν πει ότι θα παίρνουμε 23 ευρώ, δεν παίρναμε τίποτα" δηλώνει. Θυμάται πως έτρεχε σαν παλαβός για να γλιτώσει από τα σκάγια. "Είχαν τόση μανία που πυροβολούσαν στα τυφλά. Άλλα παιδιά δυστυχώς έπεσαν κάτω, ήταν γεμάτα αίματα. Δεν ξέραμε τι να κάνουμε…."

Περισσότερες από 155 περιπτώσεις βιαιότητας σε εργάτες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές και ισάριθμες δικογραφίες έχουν σχηματιστεί τα τελευταία πέντε χρόνια στο Αστυνομικό Τμήμα της Βάρδας, ενώ είναι άγνωστο ποιες έχουν προχωρήσει.

Στην πλειονότητά τους οι ξένοι εργάτες κατάγονται από το Μπαγκλαντές. Ζουν μέσα σε τολ από πλαστική μεμβράνη όπου στοιβάζονται κατά δεκάδες. Εκεί μαγειρεύουν, εκεί κοιμούνται σε βρώμικα σκεπάσματα, κάτω από άθλιες συνθήκες.

Εκεί ζει κι ένας δεκατριάχρονος από το Μπαγκλαντές που είδε μπροστά του τους μπράβους να πυροβολούν στα τυφλά. "Νόμιζα ότι η Ελλάδα θα ήταν παράδεισος. Ήρθα με τον πατέρα μου εδώ, χαρτιά δεν έχουμε, κάναμε ολόκληρο ταξίδι. Μου έλεγε ότι εκεί (στην Ελλάδα) θα είναι καλύτερα. Δεν είναι όμως…"
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...