Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Βρήκε το «σωματίδιο του θεού» και... κλείνει για συντήρηση!!


Ο μεγάλος επιταχυντής του CERN, κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, «έσβησε» τις συγκρουόμενες ακτίνες των σωματιδίων του, εν όψει της μακράς περιόδου διακοπής της λειτουργίας του, που θα διαρκέσει.... δύο χρόνια. 


Ο επιταχυντής προγραμματίζεται να βγει από τη μακρόχρονη «χειμερία νάρκη» του τον Νοέμβριο του 2014 και τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2015 θα είναι πλέον έτοιμος να επαναλάβει τα πειράματα σε πλήρη πλέον ενεργειακή ισχύ. 


Το «σβήσιμο» του επιταχυντή θα ολοκληρωθεί έως το Σάββατο, σύμφωνα με το BBC, εως ότου οι 1.734 μαγνήτες του, που καθοδηγούν τις ακτίνες των σωματιδίων στο εσωτερικό του τεράστιου υπόγειου τούνελ, σε θερμοκρασία κοντά στο απόλυτο μηδέν, θερμανθούν σταδιακά ξανά σε θερμοκρασία δωματίου. 


Η δίχρονη διακοπή του επιταχυντή θα αφιερωθεί σε επισκευές και αναβαθμίσεις του πολύπλοκου εξοπλισμού του, ιδίως όσον αφορά τις συνδέσεις μεταξύ των μαγνητών, ώστε να αντέξουν τα υπέρογκα ηλεκτρικά φορτία που θα τους διαπεράσουν μελλοντικά. Στόχος είναι να εκμηδενισθεί η πιθανότητα ενός νέου τεχνικού προβλήματος, όπως αυτό που τον έθεσε «νοκ-άουτ» το 2008. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, θα γίνουν τεχνικές εργασίες αναβάθμισης στους τέσσερις πειραματικούς ανιχνευτές του επιταχυντή. 


Στη διάρκεια του 2012, το γιγάντιο μηχάνημα έκανε συγκρούσεις υποατομικών σωματιδίων με ενέργεια 8 TeV (τρισεκατομμυρίων ηλεκτρονιοβόλτ), έναντι 7 TeV το 2011, ενώ από το 2015 η ενέργεια των συγκρούσεων θα ανέβει στα 13 TeV, μακράν οι πιο ισχυρές συγκρούσεις σωματιδίων που θα έχουν ποτέ επιχειρηθεί από τους επιστήμονες. 


 ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...