Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Με αυτόματο σύστημα η επιστροφή ΦΠΑ από τον Μάρτιο!!


Τίθεται από τον Μάρτιο σε ισχύ το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφών ΦΠΑ.
Τη διαβεβαίωση αυτή παρείχε χθες σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση ο...
υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, τονίζοντας ότι το νέο σύστημα θα χρησιμοποιεί συγκεκριμένα κριτήρια βάσει των οποίων κάποιες υποθέσεις θα πηγαίνουν για έλεγχο και κάποιες άλλες θα ξεκαθαρίζονται άμεσα και θα πηγαίνουν για επιστροφή.

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Για το θέμα της ενδεχόμενης μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% ο κ. Μαυραγάνης είπε πως είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης. Ωστόσο, πρέπει πρώτα να επιτευχθεί δημοσιονομική σταθερότητα, έτσι ώστε να υπάρχει σιγουριά ότι μία τέτοια κίνηση όχι μόνο δεν θα έχει απώλεια εσόδων αλλά θα επιφέρει παραπάνω έσοδα.

Παράλληλα ο υφυπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την απαλλαγή από τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο κάτω από 10.000 ευρώ, στο πλαίσιο της πρότασης που έχουν κάνει οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, για κάτι τέτοιο, όπως τόνισε, είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν παρενέργειες από πλευράς φοροδιαφυγής. Ακριβώς για τον λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί τις ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να αποτραπούν φαινόμενα τεχνητής μείωσης του τζίρου από επιχειρήσεις για να υπαχθούν στο καθεστώς.

Η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα

Σχετικά με την πολυδιαφημισμένη επικείμενη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, ο κ. Μαυραγάνης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τεχνικές διορθώσεις στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τις διευκολύνσεις τμηματικής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, έτσι ώστε τα κριτήρια με βάση τα οποία καθορίζεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων να γίνουν πιο αντικειμενικά. Οι οφειλέτες, πρόσθεσε, πρέπει να ενταχθούν στην υπάρχουσα ρύθμιση και όταν θα έρθουν οι βελτιώσεις να επωφεληθούν από αυτές. Σημείωσε επίσης ότι η πρώτη κατοικία δεν αποτελεί στόχο του ελληνικού Δημοσίου και της εφορίας, υπογραμμίζοντας ότι διασφαλίζονται οι μισθοί κάτω των 1.000 ευρώ.

forologikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...